Triac Carbon Skate 550x90

Pohjoismaiden hiihtolääkärit etsivät yhteistä linjaa

Kuva tiistain yhdistelmähiihdosta. Kuva: NordicFocus

Kuva tiistain yhdistelmähiihdosta. Kuva: NordicFocus

Norjan, Ruotsin ja Suomen hiihtomaajoukkueiden lääkärit virittelevät Tour de Ski -kiertueelle tapaamista, jossa he voisivat linjata suuntaviivoja lajin tulevaisuuteen.

– Meidän kaikkien tavoite on saada lajista terveempi. Tavoite on, ettei kukaan urheilija sairastuisi eikä kärsisi astmaattisista oireista, Suomen hiihtomaajoukkueen lääkäri Maarit Valtonen kertoo.

Ruotsissa linja on sellainen, ettei harjoittelussa saisi käyttää mitään laitteita. Ruotsalaiset ovat kritisoineet äänekkäästi esimerkiksi suomalaisten lisähapen käyttöä, vaikka se on harjoittelussa sallittua.

– Norjassa lääkehoidon kanssa on vedetty ainakin yhden urheilijan kohdalta överiksi, Valtonen viittaa astmalääkityksestä kilpailukiellon saaneeseen Martin Johnsrud Sundbyyn.

Valtosen mukaan olisi tärkeää ymmärtää paremmin, mitkä tekijät vaikuttavat hiihtäjien hengitystieoireisiin ja mitkä tekijät voisivat estää astmaattisten oireiden kehittymistä.

Suomen joukkue esitteli marraskuussa Rukalla uudenlaisen kotimaisen laitteen, joka yhdistää hengitystieongelmissa pitkään käytetyn höyryhengityksen ja pulloon puhaltamisen. Norjassa laitteesta nousi heti dopingkohu, vaikka Valtosen mukaan se on erityisen eettinen.

– Laite voi vähentää lääkehoidon tarvetta.

Suomen hiihtomaajoukkueessa noin neljä viidestä käyttää laitetta.

– Kovan harjoituksen ja kisan jälkeen lämpimällä höyryllä saa keuhkoputkien ärsytyksen rauhoitettua. Jos keuhkoihin kertyy limaa, sen saa vastapaineeseen puhaltamalla pois, Valtonen selvitti.

STT–KAIJA YLINIEMI

Hiihtomaajoukkueen ohjeet käsihygieniaan:

– Virukset ja bakteerit kulkeutuvat elimistöön yleensä omien käsien kautta.​
– Huolellinen käsienpesu saippualla tuhoaa taudinaiheuttajat tehokkaimmin. Käytä käsidesiä silloin, kun pesu ei ole mahdollista.​
– Pese kätesi aina ennen ruokailua. Käytä käsidesiä vielä ruokalalinjaston jälkeen.​
– Virukset ja bakteerit voivat elää pinnoilla useita päiviä, joten puhdista myös mobiililaitteesi säännöllisesti.​
– Yski hihaan, älä käsiin.​
– Vältä kättelyä, suosi nyrkkitervehdystä.​
– Erityistilanteissa (väkijoukot, flunssaiset, matkustus) tarkkuutta hygieniaan.

(STT)

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama