Triac Carbon Skate 550x90

Pärmäkoski ja Heikkinen lähtevät Tour de Skin bonusjahtiin

Krista Pärmäkoskella on viiden osakilpailun jälkeen eroa kokonaiskilpailun kärkeen vain 36,8 sekuntia. Kuva: Modica/NordicFocus

Krista Pärmäkoskella on viiden osakilpailun jälkeen eroa kokonaiskilpailun kärkeen vain 36,8 sekuntia. Kuva: Modica/NordicFocus

Lauantain yhteislähtökilpailut Val di Fiemmessä näyttävät vahvasti suuntaa sille, yltääkö suomalainen hiihtäjä Tour de Ski -kiertueen palkintosijalle ensi kertaa kahdeksaan vuoteen.

Kun kiertueesta on kaksi kisaa hiihtämättä, Krista Pärmäkoskella ja Matti Heikkisellä on oivat menestyssaumat, mutta lauantaina ei ole varaa epäonnistua.

– Huomisen jälkeen näkee, millaiset erot tulevat (ennen sunnuntain loppunousua), Pärmäkoski sanoi.

Hänen mielestään lauantain yhteislähtökisaa varten ratkaisevia tekijöitä ovat energian riittävä tankkaus ja hyvät verryttelyt. Pärmäkosken mukaan joukkueella on huoltoautossa kuntopyörä, jota voi polkea parin tunnin ajomatkalla Toblachista Val di Fiemmeen.

Perjantain vapaan hiihtotavan kilpailut Toblachissa rukkasivat kiertueen kokonaistilanteet suomalaisittain mielenkiintoisiksi. Pärmäkoski on kiertueella neljäntenä, Heikkinen kuudentena, ja aikaerot palkintosijoille ovat kiinni otettavissa. Virpi Kuitunen (nykyinen Sarasvuo) ja Aino-Kaisa Saarinen ottivat Tourilla kaksoisvoiton 2008–2009 vuodenvaihteessa, mutta sen jälkeen nelossijat ovat olleet suomalaisittain parhaita Tour-saavutuksia.

Bonussekunnit haussa

Naisten kiertueen kärkeen nousi Norjan Heidi Weng ennen joukkuekaveriaan Ingvild Flugstad Östbergiä. Ruotsin Stina Nilssonille väliaikalähtökilpailu oli vaikea, ja hän putosi 20. sijansa myötä kiertueella kolmanneksi. Pärmäkoskella on Wengiin eroa 36,8 sekuntia, mutta kolmossijaan vain parikymmentä sekuntia.

Heikkinen putosi sijan kuudenneksi, mutta on noin 25 sekunnin päässä kolmantena olevasta Sveitsin Dario Colognasta. Norjan Martin Johnsrud Sundby oli vasta 14:s, mutta säilytti kiertueen kakkossijansa.

Heikkinen2117ModicaNFMatti Heikkinen tähyää Tour de Skin kokonaiskilpailun kärkisijoille. Kuva: Modica/NordicFocus

– Tänään oli siinä mielessä plusmerkki, että moni näytti hyytyvän, Toblachissa neljänneksi hiihtänyt Heikkinen sanoi.

Lauantaina hän odottaa itseltään kärkiryhmässä hiihtämistä ja hyvää venymistä. Toistaiseksi Heikkinen on kiertänyt Tour de Skin ilman bonussekunteja, mutta lauantaina olisi niiden aika. Yhteislähdöissä bonussekunteja on jaossa miehillä kahdesta kirimaalista ja naisilla yhdestä. Lisäksi maalissa kärkikolmikko saa 15, 10 ja 5 bonussekuntia.

Vapaalla uran paras sijoitus

Pärmäkoski teki Toblachissa uuden aluevaltauksen, sillä vitosen kisasta hellinnyt kakkossija oli hänen kaikkien aikojen parhaansa maailmancupissa vapaalla hiihtotavalla. Tätä ennen hänellä oli vapaalta kaksi kolmossijaa: viime kevätlumilta Kanadasta ja joulukuulta Davosista.

– Itselleni on tärkeää, että pystyn ulosmittaamaan kuntoani myös vapaalla, MM-Lahden viestiankkuriksi vahvoilla oleva Pärmäkoski sanoi.

Toblachissa Pärmäkoski onnistui, vaikka ei pitänyt hiihtoaan täysipainoisena.

– Ajatus ei ollut täysin kisasuorituksessa, kun ehdin vitosen kisan aikana miettiä muitakin asioita, Pärmäkoski kertoi.

Pärmäkoski otti perjantaiseen kilpailuun alleen tuliterät sukset. Pärmäkosken huoltomies Mika Huita ja Suomen huoltopäällikkö Matti Haavisto olivat testanneet niitä välipäivänä, mutta urheilija sai ne ensi kertaa jalkaansa kisapäivän aamuna.

– Joskus pitää ottaa riskiä suksenkin suhteen, Pärmäkoski sanoi.

Kokonaiskilpailun tilanteet tulossivulla

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama