SWIX F4 Premium 550x90

Pärmäkoski ja Heikkinen jatkavat mitalitavoittein kohti MM-Lahtea

Matti Heikkinen Alpe Cermisin päällä sunnuntaina. Kuva: Modica/NordicFocus

Matti Heikkinen Alpe Cermisin päällä sunnuntaina. Kuva: Modica/NordicFocus

Tour de Ski -kiertueen suomalaismenestys oli parempi kuin vuosiin.

Huippu-urheilussa on vanha totuus, että onnenkantamoisilla saa harvoin menestystä arvokisatasolla. Etenkin kestävyyslajeissa mitaleja kahmivat ne urheilijat, jotka ovat osoittaneet menestymiseen vaadittavia ominaisuuksia jo kauden aiemmissa kilpailuissa.

Suomalaishiihtäjän yltäminen mitalikorokkeelle MM-kotikisoissa näyttää alkukauden perusteella vahvemmin perustellulta kuin esimerkiksi vuosi sitten. Viime vuosien arvokisoissa on totuttu laskemaan naisten viestimitalin varaan, mutta Lahdessa riittää jännitettävää muillakin matkoilla.

Kuten Matti Heikkisellä on tapana sanoa, kisoissa ei saa mitään ilmaiseksi. Sijoitukset pitää ottaa, ja siihen Heikkinen ja Krista Pärmäkoski pystyivät Tour de Ski -kiertueella.

– Olen niin monesti tavoitellut podium-sijoitusta, ja nyt olen kakkonen. Suomalaisittain ei olla kovin usein tuolla palkintopallilla seisty, joten on se hieno asia, Pärmäkoski tiivisti.

Heikkinen putosi kiertueen päätösetapilla sijan viidenneksi, mutta koki silti saaneensa Tourista hyvän signaalin kunnostaan.

– Tämä antoi hyvät eväät kohti Lahtea, Heikkinen totesi.

ManificatHeikkinen8117ModicaNFTour de Skin neljänneksi hiihtänyt Maurice Manificat auttoi Matti Heikkisen ylös lumesta Alpe Cermisin päällä. Kuva: Modica/NordicFocus

Heikkinen pitää kisatauon

Heikkinen ja Pärmäkoski ovat kumpikin ottaneet oikeita askelia harjoittelussaan tätä kautta varten. Pärmäkoski on nostanut harjoitusmääriä ja korostanut korkean paikan harjoittelua, kun taas Heikkinen on hakenut hiihtoonsa yhteislähdöissä ja takaa-ajoissa tarvittavia ominaisuuksia.

– Yhteislähtöjä vastaan ei kannata kamppailla, vaan niihin pitää sopeutua. Yritän maksimoida siinä toimintaympäristössä oman tekemiseni, Heikkinen muotoili.

Heikkinen suunnittelee pitävänsä Tourin jälkeen kolmen viikon kilpailutauon ja kilpailevansa vasta helmikuun alussa Keuruun SM-hiihdoissa.

– Kun on voitolla, pitää ottaa tilanne hallintaan. Pitää tehdä perusharjoittelua, sillä helmikuun loppuun on pitkä aika, Heikkinen arvioi MM-näkymiä.

Heikkinen ja Pärmäkoski eivät toki ole suomalaisten ainoita menestystoivoja Lahdessa. Iivo Niskanen on onnistunut pitämään kehonsa kuormituksen tasapainossa, ja suksissa on hyvä vauhti. Hänen sisarensa Kerttu Niskanen sekä Anne Kyllönen saivat onnistumisia Tourilla, ja kokenut Sami Jauhojärvi ja Lari Lehtonen olivat Iivo Niskasen tavoin sunnuntaina hyvässä vedossa Lahdessa.

Parmakoski81172ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Terveys siivittää tuloksiin

Pärmäkoski, 26, oli aikoinaan junioritähti, jolle ennakoitiin MM-Oslon 2011 kahden viestimitalin jälkeen nopeaa nousua huipulle. Pärmäkoski sai luvan odottaa, ja se vaatii hiihtäjältä ja hänen valmentajaltaan Matti Haavistolta kärsivällisyyttä.

Vaikeiden vuosien jälkeen Pärmäkoski on pysynyt terveenä kahtena kautena, mikä näkyy suoraan tuloksissa. Hän alkaa olla vakiovieras maailmancupin palkintosijalla, eikä hänen tarvitse tinkiä henkilökohtaisen mitalin tavoitteestaan MM-Lahdessa. Pärmäkosken päämatka on 10 kilometriä perinteisellä.

Menestys tuo jo vähän tiliäkin, sillä Pärmäkoski tienasi Tourista 53 000 Sveitsin frangia, noin 49 500 euroa. Kauden aikana hän on tienannut runsaat 82 000 euroa.

– Minulle on tärkeintä, että pystyn tekemään työtä, josta tykkään, Pärmäkoski sanoi, mutta piti hyvänä, että työstä saa bonustakin.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tour de Skin tulokset

SWIX F4 Premium 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama