Triac Carbon Skate 550x90

MM 50 km: Heikkiselle pronssia!!!

Matti Heikkinen otti MM-pronssia Lahden kisojen päätösmatkalla 50 kilometrillä.

 Alex Harvey voitti maailmanmestaruuden. Sergei Ustjugov otti hopeaa.

Sundby jäi loppukiritaistelussa lopulta viidenneksi, kun myös Iso-Britannian Andrew Musgrave ehti takaa ohi. Hän otti Iso-Britannian hiihtohistorian parhaan MM-sijoituksen.

Lahden ladulla nähtiin kovavauhtinen kilpailu. Voittoaika oli 1:46:28,9.

Glöersen irtosi alussa

Yllättäen heti kisan alussa nähtiin irtiotto, kun Norjan Anders Glöersen irtautui joukosta. 15 kilometrin kohdalla etumatka oli 20 sekuntia. Norjalaiset eivät luonnollisesti olleet halukkaita vetotöihin joukkuetoverin ollessa karussa, ja lopulta Ustjugovin hermo petti ja hän kiristi vauhtia.

20 km jälkeen Glöersen ajettiin kiinni ja vauhti tasoittui hetkeksi. Suomalaisista Matti Heikkinen ja Lari Lehtonen olivat mukana 30 miehen ryhmässä.

Sundby venytti letkaa

Kolmen vartin kohdalla Martin Johnsrud Sundby otti ensimmäisen kerran vetovuoron. Alexander Chervotkin oli aktiivinen kärjessä, samoin norjalaiset ja Kanadan Alex Harvey.

Heikkinen piti paikkaansa ryhmän takaosassa, mutta reagoi hyvin, kun Sundby lähti vetämään 35 kilometrin jälkeen. Tiukkaa teki, mutta väkisin hän puristi mukaan 11 miehen kärkiryhmään. Lehtonen oli tässä vaiheessa pudonnut ryhmästä jo yli minuutin päähän. Hetkeksi pudonneet ruotsalaiset sekä Petter Northug ja Maurica Manificat pääsivät vielä mukaan joukkoon.

Viimeisen kymmenen kilometrin alkaessa Heikkinen pysytteli lähempänä kärkimiehiä. Välillä ei vetohaluista hiihtäjää ei tahtonut löytyä ja letka kulki nykivästi.

Heikkinen iskuasemassa

Viimeiselle viiden kilometrin lenkille lähti 20 miehen nippu. Kyttäilyä jatkui 48 kilometriin asti. Sitten iskivät Sundby ja Harvey. Ustjugov, Röthe, Cologna, Heikkinen, Musgrave seuraavina.

Sundby veti, letka venyi. Kolmen kärki irtosi Sundby, Harvey ja Ustjugov. Heikkinen puristi Intiaanikukkulan laella neljäntenä.

Laskussa Heikkinen liukui viimeisenkin raon kiinni kärkikolmikkoon. Sundby oli niin hapoilla, ettei hän pystynyt vastaamaan, kun Heikkinen iski takaa ohi loppusuoran auetessa.

Kiriherkät Harvey ja Ustjugov olivat sen verran edellä, ettei Heikkinen ehtinyt kirimään kullasta. Utsjugov otti kisojen viidennen mitalinsa ja Harvey ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa.

Helpotusmitali

Heikkinen hallitsi 50 kilometrin ajan taktiikan ja sijoittumisen täydellisesti. Kaikki sujui käsikirjoituksen mukaan.

Maalissa päällimmäinen ajatus Heikkisen mielessä oli helpotus.

- Kyllä on ollut vaikeat kisat. Hiihto on mennyt viikon aikana pienin askelin eteenpäin ja nyt pystyin tekemään sen, mikä oli tavoite, Heikkinen lausui Ylen haastattelussa heti maaliintulon jälkeen.

Lari Lehtonen oli maalissa 23., Kusti Kittilä 42. ja Perttu Hyvärinen 44.

Tulokset

- Outi Hytönen

PÄIVITETTY klo 16:48 Sundbyn sijoitus korjattu.

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama