Triac Carbon Skate 550x90

Hoiperteleva Heikkinen on muisto vain

Matti Heikkinen vertaa kestävyysurheilijuutta osinkoyritykseen. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Matti Heikkinen vertaa kestävyysurheilijuutta osinkoyritykseen. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Matti Heikkinen oli sunnuntaina kuin toinen mies siihen verrattuna siihen surulliseen hahmoon, joka pyörtyi Falunin MM-kisoissa 2015 tv-haastattelussa 50 kilometrin kisan jälkeen.

Energiansa hukannut Heikkinen saateltiin silloin elpymään kilpailun rasituksista, mutta MM-Lahdessa hän analysoi 50 kilometrin pronssimitaliaan hyvävoimaisena ja järki tyypillisen terävästi leikaten.

Muutokseen kulminoituu Heikkisen kasvu kestävyyslaji maastohiihdon todelliseen eliittiin. Hän oli toki ennestäänkin 15 kilometrin maailmanmestari, mutta 50 kilometriä oli vielä kaksi vuotta sitten liikaa.

– Falunin jälkeen katsoin sitä kisaa jälkikäteen ja sanoin peilin edessä, että en halua koskaan kokea samaa. Se kestävyysvaje piti kuroa umpeen.

Heikkinenfalun15NFKestävyysvaje on kurottu umpeen Falunin vuoden 2015 MM-kisojen jälkeen. Kuva: NordicFocus

– Nyt olen tehnyt ammattimaisesti töitä kaksi vuotta, ja perustasoni on noussut, Heikkinen tiivisti.

Lahdessa kuninkuusmatkan mitali oli Heikkiselle työvoitto, eikä hän viitannut päivän kilpailuun, vaan tekemäänsä työmäärään.

Ei perustu hetken huumaan

Heikkisen mukaan on äärimmäisen palkitsevaa, ettei menestys perustu itsensä ylittämiseen, vaan määrätietoiseen ja pitkäjänteiseen harjoitteluun. Nykyään perustaso riittää palkinnoille.

– En tiedä, onko tämä mautonta sanoa, mutta tämä on vähän niin kuin osinkoyritys.

– Kun se tekee vuodesta toiseen hyvää osinkoa, sen arvo kasvaa ja se menee hyvin eteenpäin. Se ei perustu pelkkään ilmaan eikä hetken huumaan, Heikkinen vertasi taloustieteiden opiskelijan sanastolla.

Hän on valmis mittaamaan tasoaan vielä tulevissakin arvokisoissa, vaikka urasuunnitelma on toistaiseksi vain Pyeongchangin ensi talven olympialaisiin.

– Omaa tekemistä on koko ajan kehitettävä, Toni Roposen valmennuksessa urheileva Heikkinen sanoi.

Heikkisen ura jatkuu niin kauan kuin hän tuntee kehittyvänsä ja siirtävänsä rajojaan.

– Kun koen, että kaikki on nähty, lopetan, Heikkinen sanoi.

Vire nousi MM-kisoissa

Heikkinen, 33, piti Lahden MM-kisojen aiempia starttejaan tasapaksuina, ja vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueella hän oli paremmassa vireessä. Lahden aiemmat startit käänsivät kunnon nousuun, ja jyväskyläläinen sai mitalin palkkioksi.

– Tämä vahvistaa sen, ettei tässä ole tehty mitään kardinaalimunausta harjoittelussa, Heikkinen kertoi.

Hänelle oli suunnaton pettymys, ettei hän yltänyt mitalivauhtiin viikko sitten avausmatkalla yhdistelmäkisassa eikä keskiviikkona 15 kilometrillä. Sunnuntai kirkasti tunnelmat.

Heikkinen1317ModicaNFLahden MM-kisojen 15 km perinteisen kisa oli Heikkiselle suuri pettymys. Kuva: Modica/NordicFocus

Heikkisestä hyvän olon merkkejä on ulkoisesti vaikea havaita. Hän puhuu samalla tavalla, on sitten mitaleilla tai 15:s. Eikä todellakaan riehaannu, vaikka sunnuntaina karjaisikin hiihtostadionilla.

– Olen vähän sellainen persoona, että hyvät ja huonot asiat tulevat viiveellä. Kun pitkä työ tuottaa onnistumisen, se on hieno hetki, Heikkinen sanoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama