Triac Carbon Skate 550x90

Voittoisa Laukkanen nolla-ammunnastaan: "Pitäisi tehdä noin useamminkin"

Naisten pikakilpailun kärkikolmikko. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Naisten pikakilpailun kärkikolmikko. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Mari Laukkasen upea kisa toi palkinnoksi ampumahiihdon maailmancupin osakilpailuvoiton pikamatkalla Holmenkollenilla. Voitto on 29-vuotiaan Laukkasen uran ensimmäinen maailmancupissa.

Aiemmin Laukkanen on ollut kerran palkintopallilla sijoituttuaan kolmanneksi Kontiolahdella kaudella 2013–14. Nyt pitkä työ palkittiin komealla voitolla, komeissa puitteissa ja leveän hymyn täyttämällä ponkaisulla ylimmälle korokkeelle palkintojenjaossa. Ja kaiken jälkeen myös 13 000 euron rahapalkinnolla.

– Tuntuu mahtavalta. Sekin, että ammuin nolla-nolla. Pitäisi tehdä noin useamminkin, Laukkanen totesi kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n sivuilla.

– Ei tämä yllätys ollut. Tätä on odotettu koko kausi, ja kun onnistuu kohdalleen, tulos on tämä, päävalmentaja Antti Leppävuori riemuitsi.

– Kerta kaikkiaan hienoa. Ja vielä täällä, harvinaiseen joukkoon Kollenin voittajana.

Laukkasen tavoin "nolla-nollaan" eli puhtaaseen ammuntaan ylsi myös toiseksi sijoittunut Ranskan Justine Braisaz, joka oli ladulla 13 sekuntia suomalaista nopeampi. Tuloksissa eroa tuli Laukkasen eduksi kuitenkin 7,9 sekuntia, ja se selittyy rivakalla ampumatahdilla: Braisaz käytti ammuntaan selkeästi enemmän aikaa. Ranskan Anais Bescond oli kolmas, 23,1 sekuntia Laukkasesta.

Hankalat tuuliolot sotkivat tämän kauden kärkinaisten kisaa, ja kärkikymmeniköstä ei palkintopallikolmikon ohella sakoitta selvinnyt kuin kymmenettä sijaa jakanut Italian Alexia Runggaldier. Maailmancupin toisena oleva Tshekin Gabriela Koukalova oli neljäs yhdellä sakolla, ja kautta hallinnut cupin kokonaisvoittaja, Saksan Laura Dahlmeier jäi peräti 31:nneksi kolmella sakolla. Dahlmeierin romahdus nosti Koukalovan pikakisacupin voittoon.

– Tuuli pyöritti omaa lottoarvontaansa. Toisille tuli heikkoja rakoja, tuuli saattoi ammunnan aikana vaihtaa suuntaa ja oli koviakin puuskia, Leppävuori kuvaili.

Vaikeaa oli myös Kaisa Mäkäräisellä. Haaveet kärkisijoista karkasivat jo makuupaikan kolmeen sakkoon, ja pystystä tuli vielä yksi lisää. Mäkäräinen oli lopulta 27:s. Hän hävisi Laukkaselle 1.44,6. Maailmancupissa Mäkäräinen pysyy kolmantena, ja pikakisacupissa tuli sama sijoitus.

Huomiseen takaa-ajokisaan ykkösenä lähtevän Laukkasen sekä Mäkäräisen ohella starttaa suomalaisista myös Sanna Markkanen, joka oli 53:s puhtaalla ammunnalla.

(STT)

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama