SWIX F4 Premium 550x90

Laukkanen voitti itsensä ja samalla muut

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Pitkä työ sai palkintonsa voitolla maailmancupissa.

Mari Laukkasen hahmo oli surullinen vielä viime viikonloppuna Kontiolahdella, kun vaikea kausi jatkui kotikisassakin vaikeasti. Mutta asiat muuttuvat joskus nopeasti: perjantaina Holmenkollenilla palkintopallille ampumahiihdon maailmancupin pikakisassa ponkaisi pelkkää hymyä. Ja kaiken huipuksi vielä sille korkeimmalle korokkeelle.

Cup-voitto on 29-vuotiaan Laukkasen uran ensimmäinen maailmancupissa ja teki hänestä kaikkien aikojen neljännen suomalaisvoittajan naisten maailmancupissa (aiemmat Katja Holanti, Kaisa Varis ja tietysti Kaisa Mäkäräinen). Kontiolahdella sijojen 19 ja 25 jälkeen Laukkanen vielä mietti, että "jotain on tehtävä, ei tällaista voi jatkaa". Ja jotain tuli tehdyksi.

– Olen pystynyt fyysisesti ottamaan ison askeleen tällä kaudella. Toinen puoli (henkinen) ei ole toiminut ihan vaaditulla tasolla, mutta nyt se toimi, Laukkanen totesi puhelimitse Oslosta.

Laukkanen on tehnyt töitä pärjätäkseen paineen kanssa, ja nyt tulosta tuli puhtaalla ammunnalla. Vaikka valmistautuminen ei rohkaissutkaan.

– Asetin tänne kovat tavoitteet, ja valmistavassa harjoittelussa ajoin itseni aika ahtaalle sen kanssa: loin mentaalista painetta jo harjoituksiin. Sehän ei toiminut yhtään. Tuntui, että nyt ei kulje enää harjoituksissakaan, mitä tässä enää voi tehdä.

– Mutta kisassa yritin tehdä tämän kuitenkin mahdollisimman simppeliksi, ja totta kai tuulinen keli sitä myös vaati. Aiemmin on ollut tuulen kanssa niin, että ajatus karkaa miettimään tuulta, sen sijaan että miettisi ammunnan tekniikkaa. Ja nyt siihen pystyin tosi hyvin keskittymään, ja se oli sen "nolla-nollan" takana, Laukkanen kuvaili.

Laukkasen tavoin puhtaaseen ammuntaan ylsi myös toiseksi sijoittunut Ranskan Justine Braisaz, joka oli ladulla 13 sekuntia suomalaista nopeampi. Tuloksissa eroa tuli Laukkasen eduksi kuitenkin 7,9 sekuntia, ja se selittyy rivakalla tahdilla: Braisaz käytti ammuntaan selkeästi enemmän aikaa.

– Olin penkalla paljon nopeampi kuin mitä olen ollut tällä kaudella, Laukkanen iloitsi.

– Näkee, että pitää vaan uskaltaa tehdä juuri niin kuin tekee treeneissä.

Laukkanen170320172ManzNFKuva: Manzoni/NordicFocus

Miten teititellään?

Ja niin pitkä, välillä tuskaisakin työ palkittiin komealla voitolla, komeissa puitteissa ja Norjan kuninkaan tapaamisella. Ja kaiken jälkeen myös 13 000 euron rahapalkinnolla.

– Varmaan tienasin yhdellä kisalla enemmän kuin koko uralla. Mutta se on kuitenkin ihan sivuseikka. Olen tehnyt tätä niin kauan, ollut niin lähellä monesti. Ollut aikamoinen marssi. Hyvältä tuntuu, että voitto tuli, rahasta niin väliä.

Kuningas Harald V onnitteli ensikertalaisvoittajaa.

– Ennen tapaamista piti vähän kysellä, miten teititellään oikealla tavalla englanniksi. Hän onnitteli kovasti ja tiesi, että on uran ensimmäinen. Ja minä sanoin, että Holmenkollen on suomalaisille sellainen erityinen paikka voittaa, tavoiteltu voitto. Sitä korostin, että on iso merkitys.

STT–JANNE LEHIKOINEN

Tulokset

SWIX F4 Premium 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama