Triac Carbon Skate 550x90

Käsittämättömät tuuliolosuhteet: Lars Helge Birkeland ampumahiihdon Norjan mestariksi 11 sakolla!

Lars Helge Birkeland voitti Norjan mestaruuden heikosta ammunnasta huolimatta. Kuva: NordicFocus

Lars Helge Birkeland voitti Norjan mestaruuden heikosta ammunnasta huolimatta. Kuva: NordicFocus

Miehet kiersivät sakkorinkiä yhteensä 503 kertaa.

Lars Helge Birkeland voitti Norjan mestaruuden ampumahiihdon yhteislähtökilpailussa sunnuntaina Mo i Ranassa.

Sinänsä miehen mestaruus ei ole yllätys, sillä 29-vuotias ampumahiihtäjä kuuluu Norjan maajoukkueen vakiokalustoon. Yllätys oli se, että hän voitti kilpailun, vaikka kiersi sakkorinkiä 11 kertaa. Yhteislähtökilpailussa ammutaan kaikkiaan 20 laukausta.

- En ole koskaan voittanut kilpailua 11 sakkokierroksella. Luulen, että 11 sakkokierrosta on ylipäätänsä ennätyslukema minulle, Birkeland kertoi NRK:lle.

Kaksi taulua alas makuupaikoilta

Voimakas tuuli sotki kilpailua, eikä yksikään mies selvinnyt nollilla. Kukaan ei päässyt edes lähelle. Ensimmäiseltä makuupaikalta Birkeland ampui kolme ohi. Seuraava meni vieläkin huonommin: yksikään laukaus ei osunut. Kymmenestä makuupaikan taulusta vain kaksi putosi. Ensimmäiseltä pystypaikaltakin meni vielä kolme ohi.

Tässä vaiheessa hieman heikommalla kisamielellä varustettu urheilija olisi jo heittänyt hanskat tiskiin. Birkelandillakin tämä kävi mielessä.

- Erikoista. Olin jo luovuttanut ja mietin keskeyttämistä. Päätin kuitenkin jatkaa ja yhtäkkiä olinkin kärjessä, Birkeland kertoi.

Ikimuistoinen kilpailu

Birkeland siirtyi kilpailussa toiseksi ammuttuaan nollat viimeiseltä paikalta. Hänen edellään ammuntaan tulleet kymmenen miestä kiersivät sakkorinkiä 1-5 kertaa. Viimeisellä hiihtolenkillä hän siirtyi kärkeen ja voitto irtosi vajaan 18 sekunnin erolla. 

- Tämän kilpailun tulen aina muistamaan, Birkeland totesi.

NRK:n ampumahiihtoasiantuntija Ola Lunde kuvaili sunnuntain olosuhteita äärimmäisiksi. Lunde on nähnyt vaikeita kelejä, muttei näin vaikeita.

Kilpailun 53 maaliintulijaa ampui yhteensä 503 sakkoa. Kilpailijat kiersivät sakkorinkiä NRK:n laskujen mukaan 75,45 kilometriä. Keskimäärin ampumahiihtäjän 15 kilometrin kilpailu pidentyi sakkokierrosten takia 1,4 kilometrillä. Miehissä paras ammuntatulos oli viisi ohilaukausta. Yksi ampumahiihtäjä täyräytti peräti 18 laukausta ohi.

Tuuli vei hopeamiehen ampumapaikan

Hopeaa kilpailussa otti Erlend Bjöntegaard. Hän tuli maaliin vasta viidentenä, mutta joutui odottamaan pystyammunnassa vuoroansa, sillä tuuli oli hajottanut miehen ampumapaikan. Odotusaika vähennettiin kuusi sakkoa ampuneen Bjöntegaardin loppuajasta ja hän nousi toiseksi. Vetle Christiansen otti pronssia.

Naisten yhteislähtökilpailun voitti Marte Olsbu. Hän voitti ammuttuaan ”vain” neljä sakkoa. Kahdeksan kertaa rinkiä naisten 12,5 kilometrin kilpailussa kiertänyt Tirill Eckhoff oli toinen ja kuusi kertaa ampumapaikoilla erehtynyt Synnöve Solemdal kuudes.

Lauantain takaa-ajopäivänä Mo i Ranassa ei tuullut yhtä voimakkaasti ja taulut putosivat paremmin. Norjan mestareiksi tuolloin hiihtivät ja ampuivat Kristoffer Skjelvik sekä Tirill Eckhoff

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama