SWIX F4 Premium 550x90

Hakola ja Luusua jättivät Lehtosen pronssille: "Päätettiin olla reiluja ja vetää 500 metriä"

Miesten 30 kilometrin yhteislähtökilpailun mitalistit. Kuva: Olli Kauppinen/Kontiolahden Urheilijat

Miesten 30 kilometrin yhteislähtökilpailun mitalistit. Kuva: Olli Kauppinen/Kontiolahden Urheilijat

Yhteislähtökilpailussa ei jaeta tyylipisteitä.

Kontiolahden SM-hiihtojen päätösmatkalla Jämin Jänteen Ristomatti Hakola vei kullan jätettyään Ari Luusuan ja Lari Lehtosen 30 kilometrin yhteislähtökilpailun loppuratkaisuissa.

Vielä 18,75 kilometrin kohdalla kärkiryhmässä hiihti kymmenen miestä. Harvennusta kävi sen jälkeen tasaisesti ja viimeisellä kilometrillä mitaleista taistelivat edellä mainitut kolme miestä. Hakolan loppuveto oli Luusualle ja Lehtoselle liikaa. Luusua hävisi 3,1 ja Lehtonen 7,4 sekuntia.

Harvennuksesta vastasi sunnuntaina lähes täysin Lari Lehtonen, joka ylsi pronssille. Hakola kertoi rehellisesti sen, mikä taktiikka hänellä ja Luusualle oli kilpailuun.

- Päätettiin olla reiluja ja vetää 500 metriä. Mutta se on yhteislähtökilpailun henki sellainen, voittaja kertoi Hiihtoliiton nauhoilla.

Voittaja ei kadehtinut Lehtosen tilannetta viimeisillä kilometreillä.

- Kaksi Suomen kovinta peesaria perässä, hän kertoi viitaten itseensä ja Ari Luusuaan.

Mitalit jaetaan kuitenkin maaliintulojärjestyksessä, ei tyylipisteillä. Viimeisellä kilometrillä Hakola oli kolmikosta nopein ja kisan voittaja.

- Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä katsoin ratkaisupaikkani. Tavoitteena oli, että takasuoran kurviin kärjessä ja sitten kaikki peliin ja katsotaan kuka voittaa. Se näytti toimivan, Hakola kertoi ratkaisuista.

Kultaa, hopeaa ja pronssia kolmessa viime kilpailussaan voittanut Hakola piti Kontiolahden viikonloppua mahtavana, sillä se toi ”paljon metallia”.

Luusualta suurkiitokset Larille

Luusua oli samoilla linjoilla Hakolan kanssa siitä, että Lehtosen paikka ei ollut kadehdittava.

- Kaksi tuollaista v****maista jätkää Larin perässä. Ei vedetty potkuakaan. Siinä mielessä suurkiitokset Larille. Tottakai väliaikalähtökisassa hän olisi ollut porukan paras. Mutta yhteislähtö on yhteislähtö, Luusua summasi.

Mitali oli tulos hyvästä vireestä ja onnistuneesta taktiikasta, mutta jalkojen allakin liukui hyvin. Hopeamies paljasti, että hänen ja Hakolan sukset oli voideltu samassa kopissa sunnuntaina.

- Sehän tarkoittaa, että huolto on onnistunut, jos samasta kopista tulee kaksi mitalistia, hän jatkoi.

Luusua kertoi, että Pekka Vähäsöyringin valmennuksessa hiihto on ollut jaksavaa. Vielä kun löytyisi oikea vire kisapäivälle.

- Siinä on ollut tällä kaudella haastetta.

Lehtosen työt palkittiin pronssilla

Lari Lehtonen oli päivän työmies ja veturi. Imatran Urheilijoiden hiihtäjä kertoi, ettei kuitenkaan ole Suomessa ainoa porukkaa vetävä hiihtäjä.

- Kaikki muut veturit jättivät kilpailun kesken ennekuin paukku kävi, viitaten monen maajoukkuehiihtäjän poisjääntiin.

Lehtosen mukaan hän olisi voittanut sunnuntaina, mikäli kisa olisi käyty väliaikalähtönä.

- Mutta tänään oli yhteislähtökilpailu ja niitäkin pitää saada hiihtää, pronssimies sanoi.

- Olisihan minä voinut nostaa selänkin pystyyn, mutta sitten porukkaa olisi olut enemmän. Huonona kirimiehenä se olisi voinut olla neljäs tai viides sija minulle siinä tapauksessa, Lehtonen jatkoi ja kertoi halunneensa varmistaa mitalin itselleen.

Hän yritti loppuun saakka pudottaa miehiä mäissä.

- Mäet olivat pikkuisen liian lyhkäisiä minulle ja pojille sopivia, Lehtonen totesi viitaten maaliin edellä ehtineisiin.

Sunnuntain kilpailun voitolla Ristomatti Hakola varmisti tänään kokonaiskilpailun voiton Suomen Cupissa jo ennen päätösosakilpailua.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

SWIX F4 Premium 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama