SWIX F4 Premium 550x90

Kanssakilpailija kaatoi Heli Heiskanen kahdesti Ylläs-Levillä: ”Jatkossa muistan varmasti, kenen peesiä kannattaa välttää”

Heli Heiskanen. Kuva aiemmin talvelta. Kuva: NordicFocus

Heli Heiskanen. Kuva aiemmin talvelta. Kuva: NordicFocus

Rintarangan kivut häiritsivät naisten kilpailun parhaan suomalaisen hiihtoa.

Visma Ski Classicsin päätösosakilpailu Ylläs-Levi kilpailtiin lauantaina erinomaisissa olosuhteissa, kun säiden haltijat tarjosivat hiihtäjille, huoltajille ja katsojille parastaan. Vielä aamuvarhaisella lämpömittari näytti 17 pakkasastetta, mutta lähtölaukauksen kajahtaessa oltiin enää viidessä asteessa.

Korkeimmat suomalaisodotukset olivat tuttuun tapaan Heli Heiskasen harteilla. Hän oli tallinsa Team Robinson Petshopin ainoa edustaja kilpailussa ja näin ollen hänen huollostaan vastasi toinen italialaistalli Team Xcalibur. Heiskanen lähti muiden kärkinaisten tavoin matkaan tasatyöntäen.

Vaikea alku

Ylläs-Levin 67 kilometrin reitin vaativimmat kohdat hiihdettiin jo heti alkumatkasta, ja tämän vuoksi naisten kilpailussa eroja alkoi syntyä heti ensi kilometreillä. Heiskasen alku oli tahmea ja kolmen kärki Katerina Smutna, Britta Johansson Norgren ja Justyna Kowalczyk katosivat suomalaisen näköpiiristä alun mäkipätkillä.

Myöhemmin Heiskanen sai matkalla seuraa muun muassa Laila Kvelistä, Maria Rydqvististä ja Hedda Bångmanista. Vauhtoi alkoi löytyä ja kaikki näytti hyvältä.

- Meno tuntui helpolta eikä ongelmia kulussa ollut, hän kertoi.

Sitten dramatiikka puuttui peliin. Puolimatkaa lähestyttäessä Heiskanen ohitti Bångmania viereistä latua pitkin samalla kun ruotsalainen pyllähti. Bångmanin sauva tuli Heiskasen jalkojen väliin, jolloin edessä oli äkkipysähdys ja kaatuminen.

- Vauhtini pysähtyi kuin seinään. Vauhdista kertoo paljon se, että alastulon tein pää edellä ja samalla sain nirhauman leukaani, Heiskanen kertoi Kestävyysurheilu.fi:lle.

YllasLeviVisma2Ylläs-Levi keräsi yli 700 hiihtäjää lauantaina. Kuva: Visma Ski Classics

Rytmi katosi

Rytäkässä Kveli ja Rydqvist pääsivät karkaamaan. Rydqvist tosin hylättiin jälkikäteen, mutta Kveli hiihti seitsemänneksi. Sen sijaan suomalaisen hiihtorytmi sekosi täysin. Ennen viikonloppua Heiskanen kärsi rintarangan ja -lastan kivuista, jotka saatiin jo rauhoittumaan ennen lauantain kilpailua. Kuperkeikan jälkeen kivut palasivat. Tilannetta ei yhtään helpottanut se, että viisi kilometriä ensimmäisen kaatumisen jälkeen Bångman kaatui uudestaan ja vei tälläkin kertaa Heiskasen mukanaan hankeen. Maaliin suomalainen hiihti kivun rajoissa. Eroa voittaja Britta Johansson Norgreniin oli lähes 22 minuuttia ja loppusijoitus oli yhdeksäs.

Tuloksen osalta lauantai oli lievä pettymys, mutta Heiskanen osasi löytää positiiviset puolet.

- Energioiden ja voimien suhteen radalla ei ollut haasteita. Kisa tuntui menevän nopeasti johtuen varmasti hyvin järjestetystä tapahtumasta ja aurinkoisesta kevätsäästä.

- Toivottavasti tapahtuma kasvaa entisestään. Hiihtäjät ovat kyllä nauttineet Suomen Lapin olosuhteista, hän kertoi.

Kaiken lisäksi Heiskanen säilyi kahdesta kaatumisesta huolimatta yhtenä kappaleena maaliin saakka. Etenkin ensimmäisessä kaatumisessa oli aineksia pahempaan.

- Tilanteessa olisi tosin voinut käydä huonomminkin, koska matkaa puuhun ei ollut kuin muutamia senttejä. Jatkossa muistan varmasti, kenen peesiä kannattaa välttää, Heiskanen kertoi.

Muista suomalaisnaisista parhaiten pärjäsivät Team Mäenpään Terhi Pollari, joka oli 13:s ja Haapajärven Kiilojen Tiia Olkkonen hiihtämällä 14:nneksi.

Naisten kokonaiskilpailussa Heiskanen säilytti kuudennen sijan.

Ylläksen ja Levin keväthangilla hiihti lauantaina yli 700 osanottajaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

SWIX F4 Premium 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama