Triac Carbon Skate 550x90

14 arvokisamitalin Johan Olsson lopettaa kansainvälisen hiihtouransa

Johan Olsson ja Lahden MM-viestipronssi. Kuva: NordicFocus

Johan Olsson ja Lahden MM-viestipronssi. Kuva: NordicFocus

Ruotsin menestyneimpiin hiihtäjiin kuuluva Johan Olsson lopettaa uransa kansainvälisillä areenoilla. Yhteensä kuusi olympiamitalia ja kahdeksan MM-mitalia ottanut hiihtäjä kertoi asiasta ruotsalaisviestimille.

- Tuntuu siltä, että taakka on suurempi kuin osanottamisesta tuleva ilo. Siinä vaiheessa on siirryttävä sivuun ja tehtävä jotain muuta. Motivaatiota ei yksinkertaisesti ole, Olsson tiivisti Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n urheilutoimitukselle.

Hän kertoi, että erityisesti pitkät ajat erossa perheestä ovat yhä raskaampia. 

Olssonia ei siis nähdä Pyeongchangin olympialaisissa. 37-vuotias sundsvallilainen kertoi harkinneensa pitkään vielä olympialaisia, mutta päätti lopettaa uransa nyt.

Sen sijaan ura kotimaassa jatkuu. Hän aikoo panostaa kotimaisiin kestävyysurheilutapahtumiin. Ruotsissa käydään En Svensk Klassikern -sarjaa, johon kuuluvat Vasaloppet, pyöräilytapahtuma Vätternrundan, Vansbrosimningen-uintitapahtuma sekä Lidingöloppet-maastojuoksu. Olsson nähdään siis mitä todennäköisemmin maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina Sälenin ja Moran välisillä laduilla.

Olssonilla on kaksi olympiakultaa viestistä vuodelta 2010 ja 2014. MM-kultaa hän voitti vuoden 2013 Val di Fiemmen 50 kilometrillä ja Falunin 15 kilometrin väliaikalähtökilpailussa. Hänet valittiin vuoden miesurheilijaksi Falunin maailmanmestaruusvuonna 2015.

Lahden MM-kilpailut olivat ruotsalaisen osalta pettymys, sillä tuloksena oli vain viestipronssi. 

Olsson kertoo SVT Sportenille, että uran parhaat hetket ajoittuvat Val di Fiemmen 50 kilometrin maailmanmestaruuteen. Tuolloin hän karkasi varhaisessa vaiheessa muilta, ja vastoin kaikkia odotuksia jaksoi maaliin asti.

- Kun tulin maaliin viidelläkympillä, tulivat kaikki maat onnittelemaan minua. Norjan huoltopäällikkökin tuli onnittelemaan minua, eikä se tapahdu joka kerta, Olsson muisteli.

Lisäksi korkeimmalle korokkeelle nouseminen koti-MM-kilpailuissa oli unohtumatonta ruotsalaishiihtäjälle.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama