SWIX F4 Premium 550x90

220 kilometrin hiihtomaratonin voittaja: ”Hulluin kilpailu, jonka olen hiihtänyt”

Andreas Nygaard piti ultrahiihtoa absurdina. Kuva: Magnus Östh/Red Bull Content Pool

Andreas Nygaard piti ultrahiihtoa absurdina. Kuva: Magnus Östh/Red Bull Content Pool

Team Mäenpään Christoffer Lindvall onnistui kaatumisesta ja sauvarikosta huolimatta.

Hiihtomaratonit ovat kestävyysurheilua ja todellisen kestävyyskokeen tarjoaa huhtikuun puolivälissä järjestettävä Nordenskiöldsloppet. Tapahtumat juuret ulottuvat aina vuoteen 1884 asti, jolloin suomalainen tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld järjesti 220 kilometrin mittaisen hiihtokilpailun, jossa osallistujat hiihtivät kahvin ja konjakin voimalla.

Ainakin konjakki on jäänyt nykyhiihtäjien suorituksenaikaisista juomavalikoimista pois, mutta viime vuonna henkiin herätetyn kilpailun taso on kova. Molemmilla kerroilla mukana on ollut kahta viikkoa aiemmin päättyneen Visma Ski Classics-sarjan hiihtäjiä, jotka eivät ilmeisesti ole saaneet vielä tarpeeksi talven hiihtomaratoneista.

Epätodellinen hiihto

Lauantaina Pohjois-Ruotsissa perinteisellä hiihtotavalla käydyssä hiihtokilpailussa lykittiin Purkijaurista 100 kilometriä Årrenjarkaan. Tämän jälkeen käännyttiin takaisin ja Purkijaurista jatkettiin vielä 20 kilometriä Jokkmokkiin, jossa kilpailun maali sijaitsi.

Kilpailun voittanut Andreas Nygaard kukisti loppukirissä Öyvind Moen Fjeldin, joka jäi toista kertaa peräkkäin niukasti kakkoseksi.

NordenskioldsloppetKuva: Magnus Östh/Red Bull Content Pool

Voittaja kertoi lauantain olleen karu päivä.

- Täysin absurdia hiihtää näin pitkään. Tämä on hulluin kilpailu, jonka olen ikinä hiihtänyt, kertoi Nygaard järjestäjien tiedotteessa.

Team Mäenpään Christoffer Lindvall onnistui kilpailussa loistavasti hiihdettyään kolmanneksi.

Valmistautuminen kuin hiihtomaratonille

Kilpailu starttasi kello 6.00 lauantaina. Alkupuoli edettiin vielä sulassa sovussa ja vauhti oli rauhallista. Lindvall kirjoittaa kokemuksistaan hiihtotiiminsä Team Mäenpään sivuilla. Suomalainen kertoi kyselleensä neuvoja Öyvind Moen Fjeldiltä Visma Ski Classics-hiihtosarjan banketissa pari viikkoa aiemmin.

- Hänen mielestään ei kannata yrittää mitään ylimääräistä edeltävinä päivinä, vaan valmistautua kuten muihinkin hiihtomaratoneihin. Sen sijaan on tärkeää saada paljon energiaa kilpailun aikana, Lindvall kirjoittaa.

Aluksi Lindvall pysyi kärkiryhmän takaosassa säästääkseen voimiaan. Kun kilpailua oli käyty 90 kilometrin eli Vasaloppetin pituuden verran, alkoi tapahtua. Team Santanderin Andreas Nygaard ja Öyvind Moen Fjeld kiihdyttivät vauhtia. Ensin joukko harveni 10 mieheen.

Tässä vaiheessa Lindvall kaatui ja katkoi sauvansa. Kärjen hiihtäminen kiinni kulutti voimia, mutta Lindvallin saadessa miehet kiinni, oli ryhmässä enää neljä miestä: norjalaiset, Lindvall ja ruotsalainen Erik Melin Söderström.

15 kilometriä ennen maalia Söderström ei pysynyt enää mukana. Syy ei kuitenkaan ollut väsymyksessä, vaan luonnollisissa syissä.

- Oli pakko pysähtyä ja pissata. Sen jälkeen en saanut heitä enää kiinni, kertoi kilpailun neljänneksi jäänyt Söderström Langd.se-hiihtosivustolla.

Norjalaisten taktiikkavoitto

Norjalaiset varmistivat voittonsa joukkuetaktiikalla Lindvallia vastaan. Fjeld kiihdytti karkuun, ja Nygaard siirtyi suomalaisen taakse. Lindvall ei kyennyt saavuttamaan Fjeldiä ja lopulta myös Nygaard lykki suomalaiselta karkuun.

Nygaard sai tiimikaverinsa kiinni kaksi kilometriä ennen maalia ja kukisti loppukirissä Fjeldin.

Lindvall hiihti maaliin kolmantena vajaa kaksi minuuttia norjalaisten takana. Team Mäenpään hiihtäjä sai 12 tunnin hiihdosta ja kolmannesta sijasta palkinnoksi 30 000 kruunua eli hieman yli 3000 euroa.

- Oli hieno tunne, kun lähestyin maalia, eikä kukaan uhannut takaa viimeisellä kilometrillä, kirjoittaa Lindvall Team Mäenpään sivuilla.

Nordenskioldsloppet2Kilpailun neljän kärki 20 kilometriä ennen maalia. Christoffer Lindvall toisena. Kuva: Magnus Östh/Red Bull Content Pool

Lindvall totesi myös, että siitä voidaan keskustella, onko 12 tunnin hiihdossa järkeä. Joka tapauksessa kilpailu oli hieno kokemus hiihtäjälle itselleen ja hyvän fyysisen vireen saaminen juuri tärkeään kilpailuun ei ole jokapäiväistä herkkua.

Voittajan kello pysähtyi 220 kilometrin hiihdon jälkeen aikaan 11.48.07. Kärki saapui siis maaliin hieman ennen kuutta illalla. Kilpailuun osallistui 250 hiihtäjää, joista 209 sai tuloksen. Pisimpään ladulla viihtynyt hiihtäjä kirjautti ajakseen 28.22.41, joten hän saapui maaliin sunnuntaina aamupäivästä.

-Juho-Veikko Hytönen

Christoffer Lindvallin blogitekstin voi käydä lukemassa Team Mäenpään sivuilta ruotsiksi.

Tulokset

SWIX F4 Premium 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama