Triac Carbon Skate 550x90

Ylläs-Levi tähtää koko hiihtomaailman kauden loppukarnevaaliksi

Ylläs-Levin hiihtomaraton järjestettiin tänä vuonna ensmmäistä kertaa virallisena tapahtumana. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ylläs-Levin hiihtomaraton järjestettiin tänä vuonna ensmmäistä kertaa virallisena tapahtumana. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ensimmäistä kertaa virallisena tapahtumana järjestetystä Ylläs-Levi-hiihtomaratonista voitaisiin rakentaa koko hiihtomaailman kilpailukauden yhteinen päätöstapahtuma, suunnittelee kilpailunjohtajana toiminut Teemu Virtanen.

Tänä vuonna Ylläs-Levi sattui kotimaisten kärkinimien osallistumisen kannalta huonoimpaan mahdollisen viikonloppuun, kun samaan aikaan kilpailtiin 30 km ja 50 km suomenmestaruuksista. Ensi vuonna Ylläs-Levi hiihdetään vasta huhtikuun puolivälissä, jolloin maailmancup ja myös kaikkien Pohjoismaiden omat mestaruuskilpailut ovat ohi.

- Jo nyt monet Suomen huippuhiihtäjät ovat ilmaisseet innostuksensa osallistua Ylläs-Leviin ensi vuonna. Varmasti myös kansainvälisiä tähtiä saadaan mukaan, Virtanen kaavailee.

Ylläs-Levi olisi käytännössä kauden ainoa mahdollisuus saada samalle viivalle sekä maailmancupia että Visma Ski Classics -maratonsarjaa kiertävät hiihtäjät.

YllasLevi2ManzoniNfYlläs-Levin hiihtomaratonin eliittiryhmässä voitaisiin ajankohdan puolesta nähdä maailman huiput myös maailmancupin puolelta. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Tänä vuonna Ylläs-Levi päätti Visma Ski Classics -sarjan ja kilpailun jälkeen hiihtäjät juhlivat kaudenpäätösgaalassa Levillä. Ensi vuonna Ylläs-Levi on päättyneen kauden tapaan finaalikilpailun asemassa, mikä inspiroi järjestäjiä unelmoimaan suuresta kaikkien hiihtäjien yhteisestä kauden loppukarnevaalista. Suunnitelmissa on muun muassa 24 tunnin hiihdon maailmanennätysyrityksen järjestäminen.

Kaksi reittiä Ylläkseltä Leville?

Ylläs-Levi sai osallistujilta erinomaista palautetta. Kilpailunjohtaja Virtanen tietää, että joitain yksityiskohtia numerolappujen noudosta ratamerkkaukseen on hiottava, mutta pääasiat toimivat heti ensimmäisellä kerralla.

- Järjestelyiden haastavuus yllätti. Oli huomioitava TV-tuotanto, huollon toimivuus ja monta muuta tärkeää kohtaa. Lähtö- ja maalipaikkoina toimivat suuret hiihtokeskukset, mutta ei kummassakaan ole koskaan järjestetty tämän tason hiihtokilpailua, Virtanen sanoo.

Joitain kompromisseja jouduttiin tekemään, mutta tuskin moni osallistuja tai katsoja niitä huomasi.

- Tunnen hyvin eliittiryhmän hiihtäjiä ja paras palkinto oli, kun gaalassa monet antoivat suoraa palautetta. Auklandin veljekset, Nygaard ja Gerdalen ovat kiertäneet monia hiihtotapahtumia, mutta vannoivat tämän kuuluvan TOP3-kokemuksiin. Kyllähän se lämmitti mieltä, Virtanen hymyilee.

ylläslevitunturiYlläs-Levi-reitin maisemissa ei ollut kellään valittamista ja kelikin suosi hiihtäjiä. Kuva: kestävyysurheilu.fi

Ylläs-Levin reitin alkuosassa kivuttiin pitkiä nousuja, eikä 70 kilometrin pituinen reitti kuulu helpoimpiin massahiihtoihin. Loistava hiihtokeli helpotti kuntoilijoiden urakkaa, mutta osa osallistujista piti rataa kovin raskaana. Virtasella ja järjestäjäporukalla on jo ideoita asian korjaamiseksi.

- Massahiihdoissa sekä huippujen että kuntoilijoiden palveleminen ei aina ole helppoa. Ylläs-Levissä olisi ehkä mahdollista tarjota kaksi reittiä, toinen kilpahiihtäjille ja toinen kuntoilijoille. Monilla hiihtomaratoneilla on ohjelmassa puolimatka. Ylläs-Levissä voitaisiin tarjota kaksi eri reittiä, mutta kuitenkin niin, että molemmat kulkisivat nimen mukaisesti keskuksesta toiseen, suunnittelee Virtanen.

- Outi Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama