Triac Carbon Skate 550x90

Suomen maratonhiihdon noidankehä: arvostuksen puute, talous ja liian myöhäinen panostus vaivaavat

Visma Ski Classicsin kärkiryhmässä ei ole näkynyt liikaa suomalaisia. Kuva Birkebeinerrennetistä. Kuva: Visma Ski Classics

Visma Ski Classicsin kärkiryhmässä ei ole näkynyt liikaa suomalaisia. Kuva Birkebeinerrennetistä. Kuva: Visma Ski Classics

Suomi alkaa vähitellen päästä maratonhiihdon maailmankartalle. Ski Classics -sarjaa oli hiihdetty jo seitsemän kautta ennen kuin Suomen tapahtuma saatiin mukaan sarjaan Ylläs-Levi-hiihtomaratonin myötä.

Norjassa, Ruotsissa ja Keski-Euroopassa pitkän matkan hiihdot ovat valtavia koko kansan urheilujuhlia, voittajat kansallissankareita. Suomella on Finlandia-hiihto, joka aikanaan oli maailman suurin massahiihto, mutta ei onnistunut nostattamaan kilpailullista asennetta maratonhiihtoihin.

Nyt Suomella on tapahtuma, mutta ei montaakaan hiihtäjää mukana sarjaa kiertämässä. Ammattilaistallien perustaminen on ollut Suomessa taloudellisesti hyvin vaikeaa ja ne ovat jääneet pieniksi parin miehen joukkueiksi. Pitkissä kilpailuissa tallikavereiden tarjoamasta vetoavusta olisi suurta hyötyä, mutta kaksi tai kolme miestä ei ole sama kuin kuuden hiihtäjän miehistö.

- Suomessa on jo kauan ollut kuva pitkän matkan hiihdoista laturetkihiihtoina. Se vaikuttaa paljon lajin arvostukseen. Meillä ei ole ymmärretty lajin kansainvälistä tasoa, arvioi Teemu Virtanen.

Hän on itse hiihtänyt nuoresta asti pitkä matkoja, ollut mukana Visma Ski Classics -sarjan markkinoinnissa ja toimii nyt Ylläs-Levi-hiihtomaratonin kilpailunjohtajana.

VismaWomenNFHeli Heiskanen (toinen oikealla) on yksi harvoista maratonmatkoille panostavista suomalaishiihtäjistä. Kuva: NordicFocus

Naapurimaissa valitaan nuorena

Norjassa ja Ruotsissa monet ammattilaishiihtäjät panostavat vain pitkän matkan hiihtoihin, Suomesta sellaisia tekijöitä ei juuri löydy. Halukkuutta kyllä voisi olla, mutta tallin ja resurssien löytäminen on hankalaa.

- Naapurimaissa hiihtäjät valitsevat jo nuorena, alkavatko panostaa pitkiin hiihtoihin vai tähtäävätkö normaalimatkoille ja maajoukkuetoimintaan. Suomessa käytännössä kukaan ei tee sellaista valintaa, Virtanen sanoo.

Esimerkiksi Ari Luusua ja Kari Varis ovat kiertäneet Visma Ski Classicsin kilpailuja, mutta tähdänneet samalla MM-kilpailuihin ja muihin edustustehtäviin.

Maratonhiihtoa syvällisesti tuntevan Virtasen mukaan se ei nykytilanteessa riitä.

- Ei ole mahdollista panostaa menestyksekkäästi molempiin. Maratonhiihdot vaativat nykypäivänä paljon erikoisharjoittelua esimerkiksi tasatyönnön muodossa. Pitkien matkojen huiput tekevät usein raskaita vetoharjoituksia väsyneillä lihaksilla, kun tavallisesti ajatus on lähteä vetoreeniin mahdollisimman tuoreena. Maratonhiihtäjien harjoittelu on todella raakaa ja kilpailujen kovaa tasoa aletaan ehkä vasta nyt TV-lähetysten myötä ymmärtää Suomessakin. Mutta edelleen on aika vaikea sanoa Suomessa nuorena hiihtäjänä panostavansa pitkiin matkoihin, eikä lainkaan MM-kisoihin, pohtii Virtanen.

Suomalaisilla ei juuri meriittejä ole maratonmatkoilta. Viime vuosien kovin tulos on Iivo Niskasen neljäs sija Birkebeinerrennetissä vuonna 2015.

YllasLeviNFEnsi kevään Ylläs-Levi pitäisi ajankohdan puolesta sopia niin kilpailijoille, aktiivi- kuin kuntohiihtäjillekin. Kuva: NordicFocus

Näkyvyys auttaa ulos noidankehästä

Virtanen toivoo maratonhiihdon näkyvyyden nostattavan resursseja ja kiinnostusta pitkille matkoille panostamiseen.

- Aivan mahtava juttu, että Ski Classics näkyi viime talvena Ylellä. Heli Heiskanen tekee hienoa nousua naisten puolella, mutta vielä tarvittaisiin muutama suomalaisnimi mukaan kärkitaistoon. Se kasvattaisi nopeasti kiinnostusta, näkyvyyttä ja sitä kautta taloudellisia resurssejakin, uskoo Virtanen.

Ylläs-Levi-hiihtomaratonin kilpailunjohtajana Virtanen toivoo voivansa edistää asiaa ainakin sillä, että ensi vuonna osallistujien joukkoon saataisiin mukaan mahdollisimman paljon kovia suomalaisia hiihtäjiä. Ainakin kilpailukalenterin puolesta se on mahdollista.

Ensi talven Visma Ski Classics-kalenteri julkistetaan toukokuussa.

- Outi Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama