Triac Carbon Skate 550x90

Ilkka Jarvasta Tšekin hiihtomaajoukkueen päävalmentaja - tavoitteet Pekingin olympialaisissa

Ilkka Jarva on uusi Tshekin hiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Kuva: Tshekin hiihtoliitto

Ilkka Jarva on uusi Tshekin hiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Kuva: Tshekin hiihtoliitto

Suurimmat menestysodotukset vasta viiden vuoden päässä.

Suomalainen hiihtovalmentaja Ilkka Jarva on uusi Tšekin maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Tšekin hiihtoliitto tiedotti asiasta keskiviikkona.

- Toimittuani 13 vuotta hiihtovalmentajana Suomessa olen innoissani päästessäni työskentelemään Tšekin joukkueen kanssa. Joukkueessa on paljon nuoria urheilijoita ja valmentajia ja energiaa riittää kovaan työntekoon. Kova työ on ainoa tapa menestyä urheilulajissamme. Haluaisin, että valmentajat ja urheilijat löytävät tšekkiläisen menestystavan, Jarva kertoi Tšekin hiihtoliiton tiedotteessa kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n sivuilla.

Järjestelmää kehittämässä

Ilkka Jarva kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle, että uusi pesti ei ole aivan samanlainen tehtävä kuin mitä esimerkiksi Suomen kollegalla Reijo Jylhällä. Jarvan mukaan hänen tehtävänsä on enemmänkin kehittää tšekkiläistä hiihtoa ja järjestelmää. Hän toimii ikään kuin maajoukkueen muiden valmentajien apuna.

- En ole varsinaisesti urheilijoiden iholla. Ihan jokaista leiripäivää en ole mukana, enkä kaikilla maailmancup-reissuilla paikalla. Sen verran toki olen mukana, että pystyn tiimiä auttamaan, alustavasti noin 150 päivää vuodessa Tšekin tiimin kanssa viettävä Jarva kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

Jarvan tehtävä on vastata maajoukkueen yleisestä harjoitusohjelmasta, strategiasta ja uusien ideoiden esilletuonnista. Muut valmentajat ovat enemmän kiinni urheilijoiden päivittäisvalmennuksessa.

Viime vuodet Jarva on toiminut nuorten parissa. Hän on valmentanut yläkoululaisia, ollut mukana seurakehitysprojekteissa, toiminut Habita-ryhmän valmentajana sekä hiihtäjien henkilökohtaisena valmentajana. Muun muassa hiihtolupaus Miska Poikkimäki harjoittelee Jarvan valmennuksessa, myös jatkossa.

Jarvan puoliso Marisanna Jarva valittiin eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa ja tämän jälkeen Ilkka Jarva on keskittynyt enemmän lapsiperheen arjen pyörittämiseen. Nyt edessä ovat kuitenkin uudet haasteet. Tšekkiin valmentaja ei ole muuttamassa, vaan perhesyistä koti pysyy edelleen Paltamossa.

Lahjakkuuksista kiinni

Ilkka Jarva on ehtinyt käydä tutustumassa täkäläiseen hiihtoon kevään aikana. Hänen mukaansa maan hiihdossa on paljon samankaltaisuutta Suomen kanssa: harrastajia on paljon, mutta vain muutama nousee huipulle. Suomen tavoin Tšekissäkin lahjakkuuksista on pidettävä kiinni. Lisäksi tšekkiläisessä mentaliteetissa on suomalaisten kanssa paljon samaa.

- Tšekki on kova urheilumaa ja puitteet ovat hyvät. Paljon on valmista, mutta valmennus on ehkä polkenut paikallaan, Jarva kertoo lähtökohdistaan.

Jaks19217ModicaNFMartin Jaks on Tshekin paras mieshiihtäjä. Kuva: Modica/NordicFocus

Martin Jaks ja nuoret

Nykyistä maajoukkuetta Jarva kuvaa sanoilla ”Martin Jaks ja nuoret”. Tähän kauteen lopettaneen Lukas Bauerin ohella 30-vuotias Martin Jaks on vastannut lähes yksinään maailmancup-pisteiden keräilystä. Häneen kohdistuvat myös suurimmat odotukset tulevana talvena. Tosin Jarvan työn tuloksia maajoukkueen peräsimessä odotetaan vasta viiden vuoden kuluttua Pekingin olympialaisista 2022.

- Ensi talven olympialaisissa top10 -sijoitukset ovat Martin Jaksin varassa. Se on realismia, Jarva kuvaa tulevaa talvea.

- Tietenkin Etelä-Koreasta ja Seefeldin MM-kisoista otetaan se, mitä otettavissa on, mutta maajoukkueen nuorten hiihtäjien tuloksentekoaika on vasta näiden kisojen jälkeisissä arvokilpailuissa, hän jatkaa.

Huhti-toukokuun taite on perinteisesti hiihtäjien loma-aikaa, mutta Jarva on jo käärinyt hihat. Leiriaikatauluja ja harjoituskautta suunnitellaan kovaa tahtia.

- Nyt on tilanne päällä, hommia tehdään jo. Katsotaan mihin elämä vie, hyvä pöhinä tässä on ainakin menossa, innostunut Jarva päättää.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama