Triac Carbon Skate 550x90

Sprinttihiihdon olympiavoittaja joutuu puolustamaan kultaansa maajoukkueen ulkopuolelta

Ola Vigen Hattestad tuuletti olympiavoittoa reilu kolme vuotta sitten. Kuva: NordicFocus

Ola Vigen Hattestad tuuletti olympiavoittoa reilu kolme vuotta sitten. Kuva: NordicFocus

Norjan hiihtoliitto julkaisi keskiviikkona maajoukkueryhmänsä, jonka päätavoite on Etelä-Korean Pyeongchangissa ensi talvena järjestettävät olympialaiset.

Norjan hiihdon taso on järisyttävän kova ja sen sai tuta Sotshin sprintin olympiavoittaja Ola Vigen Hattestad, joka ei mahtunut maajoukkueryhmiin. Sairasteluista viime talvena kärsinyt 35-vuotias hiihtäjä ylsi vain kerran kauden aikana maailmancupin pisteille. Tämä selittää putoamisen maajoukkueesta, vaikka Hattestad on kaikkien aikojen menestynein sprintteri olympiakullalla, maailmanmestaruudella ja neljällä MM-mitalilla.

- On niitä, jotka putoavat pois, vaikka heidän pitäisi oikeastaan olla mukana joukkueessa. Mutta sellaista se on, kommentoi Norjan hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Vidar Löfshus valintatilaisuudessa uutistoimisto NTB:n mukaan.

Hiihtopomo kertoi valintojen olleen vaikeat. Hattestad sai itse tietää asiasta pääsisäisenä.

- Tietenkin ole pettynyt, sillä ollessani terve ja kunnossa olen mielestäni parhaiden joukossa, Hattestad kirjoitti Facebook-sivuillaan Dagbladet-lehden mukaan.

Hän ei kuitenkaan pidä valintaa epäreiluna.

- Vidar (Löfshus) ja Arild (Monsen) valitsivat sprintterit viime kauden tulosten perusteella. Se on reilua, Hattestad kirjoitti.

Hattestad ei aio lopettaa uraansa, vaan haluaa puolustaa olympiakultaansa Pyeongchangissa.

- Jos olisin tippunut maajoukkueesta siksi, etten olisi ollut tarpeeksi hyvä, voisin ajatella sitä vaihtoehtoa. Mutta viime kaudella en oikeastaan edes päässyt starttaamaan ja näyttämään, että olin treenannut koko kesän ja syksyn hyvin, Hattestad jatkoi.

Hattestad on tosin aiemminkin noussut viime hetkillä joukkueeseen. Edellisissä olympialaisissa hän ei kuulunut niihin sprintteireihin, joiden piti hiihtää Sotshissa, mutta maailmancupin osakilpailuvoitto Toblachissa juuri ennen olympialaisia toi paikan Norjan olympiajoukkueeseen. Olympiasprintissä hän oli lopulta selkeä ykkönen.

Gloeersen05032017ThibautNFAnders Glöersen ei mahtunut maajoukkueen valmennusryhmiin. Kuva: NordicFocus

Kläbo ei saanut toivettaan läpi - Johaug takaisin kilpailukiellosta vapauduttuaan

Toinen pettyjä oli Anders Glöersen. Maailmancupin kakkossija 30 kilometrin vapaalta Ranskasta ja Lahden MM-kisojen 11:s sija 50 kilometriltä eivät riittäneet maajoukkuepaikkaan. Myös viime kauden komeetta Johannes Hösflot Kläbo olisi halunnut yleismaajoukkueeseen, mutta joutuu tyytymään paikkaan sprinttijoukkueessa. Kläbo kertoi haluavansa kakkien matkojen hiihtäjäksi.

Valinnan jälkeen hän ei lähtenyt haastamaan riitaa.

- Finn-Hågen (Krogh) on näyttänyt, että normaalimatkoillakin voi mennä kovaa, vaikka onkin sprinttimaajoukkueessa, Kläbo kertoi uutistoimisto NTB:lle.

Dopingtuomiota kärsivä Therese Johaug ei odotetusti ollut mukana maajoukkueen valmennusryhmissä, mutta hänet otetaan mukaan maajoukkueeseen välittömästi sen jälkeen, kun kilpailukielto päättyy. Kilpailukiellon lopullinen pituus määräytyy urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen käsittelyssä todennäköisesti kuluvan vuoden aikana.

-Juho-Veikko Hytönen

Norjan maajoukkuevalinnat: miehet ja naiset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama