Triac Carbon Skate 550x90

Koirahiihtoa: Björndalen kukisti vaimonsa kuonon mitalla - Domratsheva haastoi Mäkäräisen mukaan

Ole Einar Björndalen (vas.) oli niukasti vaimoaan parempi koirahiihdossa. Kuva: Snörock

Ole Einar Björndalen (vas.) oli niukasti vaimoaan parempi koirahiihdossa. Kuva: Snörock

Perinteinen koirahiihtokauden päätös kisattiin vappuna Norjan Sjusjöenissä.

Kilometrin mittaisella radalla käytävässä sprinttikisassa kuka tahansa voi haastaa maailman hiihtotähtiä koirahiihdossa. Tällä kertaa Suomesta oli mukana tällä kaudella Kanadassa kolme maailmanmestaruutta ja hopean voittanut Vesa-Pekka Jurvelin koiransa Speedyn kanssa sekä Jurvelinin koira Remu, joka kilpaili yhdessä ampumahiihtotähti Daria Domratshevan kanssa. Remun ja Domratshevan avustajana toimi viime vuonna superfinaalissakin mukana ollut Markku Haliseva.

Kaatuminen pilasi Jurvelinin kilpailun

Jurvelin selvitti tiensä helposti jatkoon prologista ollen neljänneksi nopein koirahiihtäjien sarjassa. Semifinaalissa matka kuitenkin katkesi kaatumiseen ensimmäisessä mutkassa.

- Päästiin hyvin liikkeelle ja tultiin toisena ensimmäiseen mutkaan. Oltiin sisäkurvissa ja takana tulleen koira juoksi eteeni suksien päälle. Kaaduin mahalleni, jonka johdosta tiputtiin viimeiseksi. Päästyäni ylös ero muihin oli jo melko iso. Muutama hiihtäjä pystyttiin ohittamaan, mutta jäätiin mutkiin aina ulkopuolelle ja hävittiin siinä lisää. Kova pettymys kun uskon, että meillä olisi vauhti riittänyt korkealle tänäkin vuonna, toissa vuoden voittaja Jurvelin totesi.

Domratsheva mukana kokeneen koiran kanssa

Hiihtotähtien prologin nopein oli ampumahiihtäjä Henrik L’Abee Lund ennen Daria Domratshevaa. Ampumahiihtolegenda Ole Einar Björndalenilla oli epäonnea prologissa kun koiran vetonaru irtosi hänen vetovyöstä. Tästä johtuen hän jäi kauas kärjestä selviten kuitenkin finaaliin. Finaalissa Domratsheva ja Remu nousivat viimeiseen mutkaan mennessä kolmannelta sijalta ensimmäiseksi. Björndalen kuitenkin kiri loppukirissä rinnalle ja aviopari tuli aivan rintarinnan maaliin. Björndalenin koira X oli kuitenkin kuonon mitan Remun edellä maaliviivan kohdalla ja voitto niin meni Norjaan. Björndalen vei myös superfinaalin, jossa voitto ratkaistiin kolmen hiihtäjän kesken tiukassa loppukirissä. Toiseksi tuli nuorten sarjan nopein Petter Aadland. Samassa rintamassa maalin tullut Mikael Lillestu sai aikasakon koiran estettyä Björndalenin koiraa loppukirissä. Tämä nosti Domratshevan superfinaalin kolmanneksi.

- Oli ilo seurata yhden viime vuosien kovimman ampumahiihtotähden, Domratshevan edesottamuksia koirahiihdossa. Kertoessani hänelle millaisella koiralla hän pääsee hiihtämään, niin hän oli erittäin otettu. Remu on voittanut urallaan neljä maailmanmestaruutta ja vaikka ikää on mittarissa jo yli 8 vuotta, niin hän on edelleen hyvässä kunnossa, Jurvelin kertoi.

JurvelinDomrachevaRemuBjoerndalenVesa-Pekka Jurvelin, Darja Domratsheva, Remu ja Ole Einar Björndalen. Kuva: Markku Haviseva

Koiran isännän mukaan Remun nopeus ei ole enää ihan nuorempien tasolla, mutta voitontahto on ennallaan.

- Ennen prologia Domratsheva oli silminnähden jännittynyt ja hän kysyi miten hänen tulisi hiihtää. Harvemmin noin taitava suksen liu’uttaja kysyy neuvoa minulta. Hiihto ja yhteistyö koiran kanssa sujui erinomaisesti ja maalissa hän oli haltioissaan lajista. Hän ihaili erityisesti koiran voimaa ja työskentelytahtoa. Tällainen vetoapu olisi ollut kuulemma tarpeen välillä maailmancupissakin. Finaalikin sujui kaksikolta upeasti ja innostus lajia kohtaan vain kasvoi, Jurvelin kertoi.

Haaste Suomeen

Koirahiihto on laji, joka tempaa mukaansa. Sprinttikisassa ei säästellä voimia vaan isketään täysiä alusta loppuun.

- Onneksi ei tarvitse mennä nyt ampumapenkalle ampumaan, totesivat Björndalen ja Domratsheva yhteen ääneen nauraen superfinaalin jälkeen.

Valkovenäläinen ampumahiihtotähti julkaisi tapahtumasta kuvan vielä Instagram-tilillään ja haastoi Kaisa Mäkäräisen ensi vuoden kilpailuun. Suomalainen vastasi Domratshevalle eikä ainakaan heti kieltäytynyt haasteesta.

Tulokset

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama