SWIX F4 Premium 550x90

Ruotsin hiihtovalmennuksessa muutoksia: nuorten maajoukkue lakkautettu

Hedda Bångman on yksi haastajaryhmän hiihtäjiästä. Kuva:NordicFocus

Hedda Bångman on yksi haastajaryhmän hiihtäjiästä. Kuva:NordicFocus

Valinnoissa painotettiin tulosten ohella myös asennetta ja potentiaalia.

Ebba Andersson ja Stina Nilsson ovat esimerkkejä onnistuneesta sukupolvenvaihdoksesta ruotsalaisessa hiihdossa. Sen sijaan miesten puolella menestys esimerkiksi Lahden MM-kisoissa oli vaisua. Kaiken lisäksi MM-kisoissa hiihtäneet miehet olivat jo pääsääntöisesti yli 30-vuotiaita.

Ruotsin hiihtoliitossa on ryhdytty toimiin, jotta menestys vuoden 2022 talviolympialaisissa ja sen jälkeisissä arvokilpailuissa olisi taattu. Länsinaapurit ovat sitä mieltä, että nuorten maajoukkueen ja aikuisten maajoukkueen välissä on heikko alue, jossa monet hiihtäjät jäävät vaille laadukasta valmennusta matkalla kohti aikuisten sarjojen huippua.

- Naisten puolella meillä on ollut hyvä sukupolvenvaihdos, mutta miesten puolella on ollut vaikeampaa, kertoo hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Rikard Grip maajoukkueestaan Ruotsin hiihtoliiton tiedotteessa.

Nyt ruotsalainen hiihto halutaan takaisin nousu-uralle valmennusryhmissä tehtävien muutosten kautta. Nuorten maajoukkue lakkautetaan ja tilalle tulee haastajaryhmä (utmanarlag), joka koostuu 19-23 -vuotiaista hiihtäjistä.

- Hiihtolukioissa nuoret harjoittelevat hyvässä valmennuksessa ja heitä tuetaan kehittymisessä. Mutta askel siitä eteenpäin maajoukkueisiin on ollut valtavan suuri. Monelle ei ole enää tarjolla luonnollista valmennusryhmää, johon liittyä, kertoo Grip.

Ei pelkkiin tuloksiin katsomista

Uusi harjoitusryhmä koostuu vuonna 1998 ja 1999 syntyneistä junioreista sekä vuonna 1995-1997 syntyneistä yleisen sarjan hiihtäjistä. Tällä tavoin liitto pyrkii tukemaan lukiosta jo valmistuneita hiihtäjiä ja samalla valmistamaan juniori-ikäisiä hiihtäjiä yleisen sarjan vuosia varten. Tätä nuorempien valmennus uskotaan hiihtolukioiden hartioille.

Uuteen ryhmään nimettiin 24 hiihtäjää. Ryhmän valmentajana toimii Martina Höök, joka toimi aiemmin lakkautetun nuorten maajoukkueen valmentajana. Lisäksi ryhmään on tarkoitus palkata osa-aikainen valmentaja.

Gripin mukaan ryhmän valinnassa eivät ole painaneet pelkät urheilutulokset. Painoarvon saivat myös potentiaali ja asenne harjoittelua kohtaan.

- Monet sen ikäiset urheilijat eivät ole vielä ehtineet kehittyä tuloksellisesti täysin ja siksi välillä on vaikea sanoa, minkälaiset mahdollisuudet heillä on muutaman vuoden kuluttua, Grip perustelee.

Ruotsin aikuisten maajoukkue on jaettu ykkös- ja kakkosryhmään.

-Juho-Veikko Hytönen

Ruotsin hiihtoliiton haastajaryhmä (19-23-vuotiaat)

Naiset

Moa Molander Kristiansen, Åsarna IK
Lisa Vinsa, Piteå Elit SK
Hedda Bångman, Offerdals SK
Jenny Sohlin, Sollefteå Skidor IF
Elina Rönnlund, IFK Umeå
Moa Olsson, Falun-Borlänge SK
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Emma Larsson, IFK Mora SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Linn Svahn, IFK Umeå

Miehet

Björn Sandström, Piteå Elit SK
Anton Persson, SK Bore
Pontus Hermansson, SK Bore
Olof Jonsson, Trillevallens SK
Eddie Edström, Stockviks SF
Marcus Fredriksson, Lycksele IF
Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK
Jonas Eriksson, Falun-Borlänge SK
Eric Rosjö, IF Hallby SOK
Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF
Leo Johansson, Skillingaryds FK

SWIX F4 Premium 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama