swix hf banneri

Kalla kilpaili sairaana – Tour de Ski vaarassa

Kalla11262011manzoni introCharlotte Kalla kilpaili viime viikonloppuna sairaana ja mitä ilmeisimmin tulehduksen alaisena. Nyt hän on sairastunut oikein kunnolla ja aloittanut antibioottikuurin. Samalla vuoden 2008 voittajan osallistuminen Tourille on vaarassa.

Kalla11262011manzoniCharlotte Kallan osallistuminen Tourille on vaarassa. Kuva: Manzoni/NordicFocusCharlotte Kalla kilpaili viime viikonloppuna sairaana ja mitä ilmeisimmin tulehduksen alaisena. Nyt hän on sairastunut oikein kunnolla ja aloittanut antibioottikuurin. Samalla vuoden 2008 voittajan osallistuminen Tourille on vaarassa.

Charlotte Kallalla on ilmeisesti ollut hengitysteissä tulehdus päällä jo jonkin aikaa ja niinpä Davosin ja varsinkin Roglan kilpailujen rasitukset olivat hänen elimistölleen liikaa ja nyt hän on sairastunut oikein kunnolla ja aloittanut eilen tiistaina antibioottikuurin. Samalla hänen osallistumisensa tulevalle Tour de Ski:lle on enemmän kuin vaarassa.

Ruotsin joukkue oli matkassa Davosin ja Roglan kiertueella ilman maajoukkuelääkäriä ja näin lääkäri ei pystynyt ohjeistamaan Kallaa paikan päällä ja mahdollisesti neuvoa jättää osallistumasta Roglan kilpailuun.

– Hän on varmaankin tuntenut sen jo pidemmän aikaa. Infektio on ollut varmaankin hänen hengitysteissään jo jonkin aikaa ja sitten Davosin ja Roglan rasitusten jälkeen se on iskenyt oikein kunnolla, kertoo Ruotsin maajoukkuelääkäri Magnus Dyborn Expressenille.

Koska Dyborn ei ole ollut itse paikan päällä varsinaisen diagnoosin tekeminen on ollut vaikeampaa.

– Minä en ole ollut niin paljon keskusteluyhteydessä hänen kanssaan, mutta olen ymmärtänyt, että jotain on ollut hänen hengitysteissään, vaikkei hän kliinisesti olekaan ollut sairas, valittelee Dyborn huonoa yhteydenpitoa.

Kotiin lepäämään

Norja on tässäkin tilanteessa eri asemassa kilpailijoihinsa verrattuna. Norjalla kulkee lääkäri niin paljon kuin mahdollista mukana maajoukkueen matkassa ja näin yhteydenpito ja diagnoosien teko on huomattavasti helpompaa. Ruotsi on lähdössä myös Tourille ilman omaa lääkäriä. Norjalla lääkäri tulee olemaan mukana Tourilla samoin kuin Davosissa. Sen sijaan Roglassa Norjallakaan ei ollut omaa lääkäriä mukana.

– Meillä on lääkäri mukana Tourilla. Meillä oli lääkäri mukana myös Davosissa, mutta ei enää Roglassa. Mutta silloin sovimme, että jos joku tulee sairaaksi, niin kuin Marit Björgen tai Kristin Steira, niin hän lähtee kotiin parantumaan. Me emme halua ottaa mitään riskejä, sanoo Norjan maajoukkuepäällikkö Vidar Löfhus.

Nyt Marit Björgen on jälleen terve ja valmiina kilpailemaan Tourin voitosta suurimpana ennakkosuosikkina.

Myös Anders Södergren kilpaili Roglassa vilustumisoireistaan huolimatta ja nyt hänenkin Tourinsa on vaarassa.

Ruotsin naisten maajoukkuevalmentaja Rikard Grip on kuitenkin sitä mieltä, että viime kädessä urheilija on aina vastuussa tekemisistään, eikä paikalla oleva lääkäri pysty asiaan hirveästi vaikuttamaan.

– Tähän aikaan vuodesta on aina paljon infektioita liikkeellä ja voi helposti hiihtää tietämättään tulehduksen alaisena. Jos aamulla herää kurkku kipeänä, niin lääkäri ei voi paljon muuta tehdä kuin antaa suosituksen, että urheilija jättää kilpailematta. Mutta viime kädessä se on kuitenkin urheilija, joka tekee lopullisen päätöksen, sanoo Grip.

Tour de Skin piti olla vuoden 2008 voittajan Charlotte Kallan kauden ehdoton kohokohta ja hän oli odottanut sitä jo vesi kielellä. Nyt sairastelu on vaarassa pilata kaiken. Ainakin voittomahdollisuudet ovat heikentyneet selvästi.

– Nyt syön penisilliinejä ja toivon pääseväni vilustumisesta eroon niin pian kuin mahdollista. Minun kärsivällisyyttäni koetellaan jälleen ja tämä tulee olemaan jälleen haaste selvitä tästäkin tilanteesta, kirjoittaa Charlotte Kalla blogissaan.

Lähde: Expressen.se

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri