Triac Carbon Skate 550x90

Ampumahiihtolupaus Tero Seppälä: ”Tavoitteena kiertää maailmancupia säännöllisesti ensi talvena”

Tero Seppälä Hochfilzenin MM-kisoissa viime talvena. Kuva: NordicFocus

Tero Seppälä Hochfilzenin MM-kisoissa viime talvena. Kuva: NordicFocus

21-vuotias Tero Seppälä on Suomen ampumahiihdon yksi tulevaisuuden lupauksista. Haapajärveltä kotoisin oleva Seppälä oli viime talvena ampumahiihdon nuorten MM-kisojen normaalimatkalla kahdeksas, jonka lisäksi hän pääsi mukaan Hochfilzenin MM-kisoihin. Kevään maastohiihdon SM-kisoissa Kontiolahdella Seppälä hiihti vapaan 10 kilometrillä sijalle 11. Hyvä talvi tarkoitti täksi kesäksi nousua mukaan ampumahiihdon A-maajoukkueeseen.

- Kauden pääkisa viime talvena oli junnu MM-pikakisa. Se oli kuitenkin talven huonoin startti. Normaalimatkan kahdeksanteen sijaan olen kuitenkin tyytyväinen, vaikka olisi ollut mahdollisuus paljon parempaankin, kun olisi vähän osunut tauluun. Kokonaisuutena talvi oli kuitenkin hyvä. Tavoite oli päästä johonkin maailmancupiin hakemaan kokemusta ja tuli käytyä vielä MM-kisatkin, että siinä onnistuin, Seppälä avaa viime kauttaan.

A-maajoukkueeseen pääseminen on tarkoittanut leirityksen lisääntymistä. Sen lisäksi valmentajat ja urheilijat ympäriltä ovat vaihtuneet. Ampumahiihdon maajoukkue on leireillyt kesän ajan Vuokatissa viikon tai kahden pätkiä ja ainoa ulkomaanleiri tulee olemaan syys-lokakuun vaihteessa parin viikon korkeanpaikanleiri Italian Anterselvassa.

- Olen aiemmin tottunut lyhyempiin leireihin, joilla on voinut aina harjoitella aivan täysillä, ja sitten mennä kotiin huilaamaan. Nyt kun leirien pituus on kasvanut pariin viikkoon, joutuu paljon tarkemmin seuraamaan kuormitusta. Mutta meillä on hyvä ja melko tasainen porukka, aika paljon letkassa vedetään rullarataa. Jollakin sattuu aina hyvä päivä, ja se saa silloin vähän kouluttaa muita, Seppälä naurahtaa.

SeppäläTero

Seppälä kertoo hänen vahvuutensa ampumahiihdossa olevan hiihtopuolella ja kestävyydessä. Sen sijaan tänä kesänä on pyritty erityisesti kehittämään ammuntaa sekä varmuutta että nopeutta. Sen lisäksi harjoittelussa on tähdätty voimapuolen parantamiseen.

- Kesä on ollut aika haastava, ja siinä mielessä erilainen, että koko kesän on ollut polvivaivaa, jolle ei ole oikein löytynyt syytä. Sen takia olen joutunut tekemään paljon korvaavia harjoituksia ja jalkalenkit ovat olleet vähemmällä. Uintia, pyöräilyä ja rullahiihtoa on ollut normaalia enemmän, Seppälä avaa.

- Ennen olen jalkalenkkien avulla rakentanut peruskestävyyspohjaa, joten olen ollut vähän jännittynyt siitä, miten tämä toimii, kun juoksua ei ole tullut niin paljon kuin ennen. Mutta tulin juuri Vuokatista leiriltä ja teimme testejä, joissa onneksi näytti siltä, etteivät ne korvaavat harjoitukset ole huonoja olleet.

Seppälä kertoo, että päävastuu valmennuksesta on hänellä itsellään. Tärkein neuvonantaja on kuitenkin oma isä, Timo, joka on aikoinaan kuulunut Suomen ampumahiihtomaajoukkueeseen MM- ja olympiatasolla.

- Itse päätän mitä loppupeleissä teen, mutta isälle soittelen välillä ja kyselen omille ajatuksille varmistusta. Maajoukkuevalmentajat Antti (Leppävuori) ja Ville (Kotikumpu) hoitavat valmennuksen leireillä, ja siellä käydään palaverit, mitä olisi hyvä tehdä leirien välisenä aikana. Isän kanssa sitten asioita yhdistellään ja katsotaan mikä toimisi minulle parhaiten, Seppälä valottaa.

Seppälä muutti vuosi sitten hyvien harjoitusolosuhteiden perässä Joensuuhun. Samalla hän aloitti metsätalousinsinööriopinnot. Harjoittelu uudella paikkakunnalla on maistunut.

- Treenaan oikeastaan samalla tavalla kuin hiihtäjät ovat iät ja ajat Suomessa harjoitelleet. Syksyllä teen sauvarinteitä, ja joka viikko ainakin yhden pitkän lenkin. Joihinkin hiihtäjiin nähden teen ehkä vähempi tehoja ja koitan sitä kautta säädellä kuormitusta. Pyrin myös, ettei vauhti puuroutuisi liikaa keskialueelle, välillä pitää uskaltaa käydä ihan sauvakävelemässä ja välillä vetää aivan täysillä.

Ensi talvena hänen tavoitteena on vakiinnuttaa paikka maajoukkueessa ja päästä kiertämään maailmancupia säännöllisesti. Olympialaisten suhteen Seppälän ajatukset ovat maltilliset.

- Tiedän, että ensi talvi on olympiatalvi, mutta ne ovat vielä aika kaukaiset minulle, etten niitä sen enempää suunnittele. Sen sijaan tavoitteena on talvella kiertää vain yhden cupin kisoja, sillä viime talvena kiersin sekalaisesti kaikkia, välillä kisoja Suomessa välillä maailmancupia, IBU-cupia ja junioreiden kisoja. Se helpottaisi suunnittelua ja vähentäisi matkustelua, Seppälä avaa.

Seuraavan kerran Seppälä nähdään lähtöviivalla syyskuussa tutulla harjoitusstadionilla Kontiolahdella rulla-ampumahiihdon SM-kisoissa.

-Meri Maijala

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama