Triac Carbon Skate 550x90

Rullahiihto on suosittu tv-laji Norjassa – kesäkisoja seurasi lähes puoli miljoonaa ihmistä

Suomessa rullahiihto ei ole vielä samassa asemassa kuin Norjassa. Kuvituskuva. Kuva Vuokatin Aateli Racesta. Kuva: Touho Häkkinen

Suomessa rullahiihto ei ole vielä samassa asemassa kuin Norjassa. Kuvituskuva. Kuva Vuokatin Aateli Racesta. Kuva: Touho Häkkinen

Kesäkisat keräävät noin puolet talven yleisöstä vastaanottimien ääreen.

Norja on hiihtomaa ja suuret kansainväliset hiihtotapahtumat keräävät tv-vastaanottimien ääreen miljoonayleisön.

Suosio ei rajoitu enää pelkästään talveen, vaan rullahiihtoa seurataan kesällä suurin määrin. Suuret hiihtäjien kesätapahtumat Holmenkollen Skishow, Blinkfestivalen ja Toppidrettsveka näytettiin Norjan yleisradion NRK:n tv-kanavilla ja tapahtumat keräsivät keskimäärin 400 000 tv-katsojaa. Tapahtumissa kilpailivat Norjan kirkkaimmat hiihtotähdet sekä lukuisat kovat kansainväliset nimet, näiden joukossa muun muassa Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Matti Heikkinen.

Blinkfestivalenin lähetykset heinäkuun lopussa olivat Norjan katsotuimpia urheilulähetyksiä sitten maaliskuun Holmenkollenin 50 kilometrin ja 30 kilometrin maailmancup-kilpailujen. Blinkfestivalen on televisioitu useana vuonna NRK:lla ja nyt se tavoitti ennätysyleisön. Blinkfestivalenin takaa-ajokilpailua seurasi TV:n kautta 498 000 norjalaista.

Suositut urheilijat houkuttelevat katsojia

Norjan hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Vidar Löfshus on tyytyväinen katsojalukuihin. Maastohiihto on tuote, joka elää ja voi hyvin viime aikojen norjalaisurheilijoiden dopingkupruista huolimatta.

- Tämä kertoo siitä, että urheilijamme ovat suosittuja ympäri vuoden, eivät ainoastaan talvella. Hienoa, että rullahiihtotapahtumilla on näin paljon katsojia, Löfshus totesi Norjan hiihtoliiton tiedotteessa kiittäen samalla Blinkfestivalenin, Toppidrettsvekan ja Holmenkollen Skihown järjestäjiä sekä NRK:ta.

- Odotamme innolla Beitostölenin avausviikonloppua ja hiihtokautta, hän lisäsi.

Rullahiihtokilpailuja seuraa edelleen kuitenkin alle puolet niistä norjalaisista, jotka katsovat hiihtotähtiensä edesottamuksia talvella. Lahden MM-hiihtojen 50 kilometrin kilpailu oli Norjassa NRK:n katsotun MM-kisojen tv-lähetys ja sitä seurasi lähes 1,2 miljoonaa norjalaista. Tosin pudotusta Falunin MM-kilpailuihin oli jonkin verran, sillä Falunin 50 kilometrin kilpailua seurasi yli 1,5 miljoonaa norjalaista.

Suomessa Vuokatin Aateli Race -kesäkilpailussa lähetettiin kooste kilpailun jälkeisenä lauantai-iltana Ylen kakkoskanavalla. Lähetys keräsi keskimäärin 175 000 katsojaa lähetyspäivänä. Lisäksi rullahiihdon SM-viikonlopun tapahtumia elokuun alussa Imatralla oli mahdollista seurata Yle Areenasta.

Tiettävästi Norjan kaikkien aikojen katsotuin TV-lähetys on Norjan ja Meksikon välinen jalkapallo-ottelu 19. kesäkuuta vuonna 1994. Norja voitti ottelun 1-0. Ottelua seurasi televisiosta yli 2,1 miljoonaa norjalaista.

-Juho-Veikko Hytönen


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama