Triac Carbon Skate 550x90

Norjan hiihtopomo lupaa erota, jos maajoukkuehiihtäjä käyttää tietoisesti dopingia

Norjan maine hiihtomaana on kokenut kolauksen viimeisen vuoden aikana. Kuvituskuva: NordicFocus

Norjan maine hiihtomaana on kokenut kolauksen viimeisen vuoden aikana. Kuvituskuva: NordicFocus

Maastohiihtopäällikkö Löfshus myöntää, että liitosta on puuttunut nöyryyttä.

Norjalainen maastohiihto on ollut jo reilun vuoden ajan melkoisessa riepottelussa. Martin Johnsrud Sundby sai vuosi sitten kahden kuukauden kilpailukiellon Ventoline-astmalääkkeen väärinkäytöksestä. Varsinainen pommi jysähti viime vuoden syyskuussa, kun Therese Johaug kärähti klostebolista.

Molemmissa tapauksissa kilpailukiellosta päättäneet elimet tulkitsivat, että tapaukset olivat enemmän tai vähemmän vahinkoja, eikä tietoista dopingin käyttöä.

Tiedotusvälineiden perusteella norjalaishiihtäjien tapauksia tulkitaan hyvin eri tavalla eri maissa. Etenkin Norjan ja muun maailman välillä tuntuu olevan melkoinen ero sillä, mistä Sundbyn ja Johaugin dopingtapaukset johtuivat.

Norjan hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Vidar Löfshus tunnustaa, että norjalaisten toiminnassa voidaan nähdä nöyryyden puutetta. Norjassa kritiikin kärki on kohdistunut paikallisen hiihtoliiton johtohahmoihin, ei niinkään urheilijoihin.

- Nöyryyttä on voinut puuttua, mutta ylimielisyys on minulle etäinen käsite, kertoo Vidar Löfshus VG-lehden haastattelussa, josta kirjoittaa muun muassa uutistoimisto NTB.

- Tämä on asia, johon meidän on keskityttävä ja kehitettävä. Voi olla, että tulevaisuudessa äänensävy voi olla toisenlainen, kertoo Löfshus viestinnän kehittämisestä.

Erityisesti Löfshusia harmittaa se, että CAS:n tuomion myötä Therese Johaug ei pääse Etelä-Korean olympialaisiin.

- Kaikki tapahtunut on vastuullani, mutta se mikä minut tällaisissa tapauksissa laittaa toimimaan on se, että meidän kaikkien on ryhdistäydyttävä, hän jatkaa.

Löfshus kertoo lehdelle, että eroaa toimestaan välittömästi, jos joku Norjan maajoukkuehiihtäjä kärähtää tietoisesta dopingin käytöstä.

- Raja menee siinä, jos joku ottaa suoritusta parantavia aineita tullakseen paremmaksi hiihtäjäksi, Löfshus lupaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama