Triac Carbon Skate 550x90

Ohjuskokeet huolettavat hiihtäjiä - Ruotsin olympiakomitealla kokous Korean tilanteesta, Norjassa neuvoo turvallisuuspoliisi

Pohjois-Korean lippuja Pjongjangissa. Kuva: Roman Harak/Creative Commons

Pohjois-Korean lippuja Pjongjangissa. Kuva: Roman Harak/Creative Commons

Ruotsissa ja Norjassa seurataan tarkasti Korean niemimaan tilannetta.

Tilanne Korean niemimaalla on muuttunut yhä jännittyneemmäksi loppukesän aikana. Aivan viime viikkojen aikana Pohjois-Korea on tehnyt lukuisia ohjuskokeita ja ydinkokeen, mikä on lisännyt jännitteitä maailmanpolitiikassa.

Tilanne huolettaa monia ja Pyeongchangin talviolympialaisiin kuntoaan tähtäävät maastohiihtäjät ovat pohtineet asiaa. Olympiapaikkakunta sijaitsee alle sadan kilometrin päässä Pohjois-Korean rajasta.

- Se on pelottavaa, kertoo Marit Björgen, kun Norjan yleisradioyhtiö NRK tiedusteli asiaa häneltä

- Pelko on enemmänkin sitä, järjestetäänkö olympialaiset vai ei. Jos menemme sinne, uskon olevani turvassa, Björgen jatkaa.

Ruotsin olympiakomitea kokoustaa

Olympiapaikkakunnan sijaintiin ja maailmanpolitiikkaan on suhtauduttu tosissaan Norjassa ja Ruotsissa. Ruotsin olympiakomitea on järjestänyt talviolympialajien lajiliittojen edustajat kokoukseen, jossa käsitellään Korean tilannetta. Iltapäivälehti Aftonbladetin urheilulehti Sportbladetin mukaan Ruotsissa tullaan muuttamaan joitakin ohjeistuksia olympialaisiin liittyen, mutta tarkemmin ei kerrottu mitä muutokset koskevat.

Ruotsin olympiakomitean toiminnanjohtaja Peter Reinebo sanoo, että Koreassa sattuu ja tapahtuu.

- On tavallista, että siellä tapahtuu. Jotkut tapaukset ovat isompia, toiset pienempiä, kertoo Reinebo.

- Mikään ei ole käytännössä muuttunut Etelä-Korean turvallisuustilanteen suhteen, hän muistuttaa.

Ruotsalaishiihtäjä Ida Ingemarsdotter yrittä olla ajattelematta asiaa, mutta Korean tilanne pyörii silti mielessä.

- Sitä on vaikea välttää, kun näkee lehtien otsikoita. Mutta fokukseni on harjoittelussa ja se on se, mihin voin vaikuttaa, kertoo 32-vuotias hiihtäjä ja myöntää, että asia saattaa mietityttää vielä enemmän olympialaisten lähestyessä.

 PyeongChangOlympialaiset03032017ManzNFOlympiakylä Pyeongchang sijaitsee vain noin 70 kilometrin päässä Pohjois-Korean rajasta. Kuva: NordicFocus

Yhteistyötä Norjan suojelupoliisin kanssa

Norjan urheiluliiton huippu-urheilupäällikkö Tore Överbö ymmärtää, että urheilijoissa tilanne saattaa aiheuttaa levottomuutta.

- Seuraamme jatkuvasti tilannetta. Meillä oli kokous toukokuussa ja tämä oli yksi käsitelty teema, lisäksi PST järjestää meille tilannekatsauksen kahden viikon kuluttua, kertoo Överbö Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

PST on lyhenne sanoista Politiets Sikkerhetstjenste eli se on Suomessa Suojelupoliisia vastaava organisaatio.

Myös Norjan urheilujohtaja korostaa sitä, että mikään ei viittaa tällä hetkellä siihen, että Etelä-Koreaan matkustaminen olisi vaarallista.

Norjan hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Vidar Löfshus uskoo myös, että maailmanpoliittinen tilanne saattaa pelottaa monia.

- Mitä lähemmäksi (olympialaisia) tullaan, sitä suuremmaksi jännityskin kasvaa. Otamme tämän joka tapauksessa vakavasti ja tulemme keskustelemaan asiasta lisää, Löfshus kertoo.

Kaikki eivät huolissaan

Tosin kaikki eivät mieti maailmanpolitiikkaa. Heidi Weng ei ole huolissaan.

- En ole ajatellut sitä paljonkaan. Luulen, että parasta onkin, etten ajattele sitä, hän kertoi NRK:lle.

Maiken Caspersen Falla luottaa siihen, ettei Norjan olympiakomitea lähetä urheilijoita vaaralliseen paikkaan. Hän ei myöskään pelkää sitä, että olympialaiset peruutettaisiin.

- Keskittyisin väärään asiaan, jos miettisin sitä, hän toteaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama