Triac Carbon Skate 550x90

Northug löi Kläbon Oddvar Brån mäkitestissä – suunnistaja hiihtäjiä nopeampi

Petter Northug (oik.) hiihti Johannes Hösflot Kläbon edellä Drammenin sprintissä 2016. Järjestys oli sama myös tiistain mäkijuoksussa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Petter Northug (oik.) hiihti Johannes Hösflot Kläbon edellä Drammenin sprintissä 2016. Järjestys oli sama myös tiistain mäkijuoksussa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Petter Northug ei ole parhaimmillaan ylämäkijuoksuissa, mutta tiistai-iltana hän onnistui lyömään kollegansa Johannes Hösflot Kläbon Trondheimissa pidetyssä Bråtesten-ylämäkijuoksussa.

Bråtesten on norjalaisen hiihtolegenda Oddvar Brån kehittämä testi. Vuoden 1982 Holmenkollenin kisojen 15 kilometrin maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiamitalisti Oddvar Brå kehitti reilu kymmenen vuotta sitten reitin, joka pyrki mittaamaan hiihtäjän fyysistä kapasiteettia mahdollisimman hyvin.

Tuloksena oli Trondheimiin tehty viisi kilometriä pitkä ja 207 nousumetriä sisältävä polkureitti, joka on nykyään opasteilla viitoitettu. Näin ollen jokainen voi halutessaan käydä mittaamassa omaa kuntoaan milloin vain. Jokavuotiseksi perinteeksi on muodostunut virallinen testipäivä Bråtesten, jolloin yhteensä 114 kestävyysurheilijaa kävi kellottamassa reitin. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Kläbon seura Byåsen IL.

Petter Northug oli reitillä yhdeksän sekuntia Kläbota nopeampi. 13-kertainen maailmanmestari antoi mäkitestissä kaikkensa. Tämän voi käydä toteamassa NRK:n sivuilta löytyvästä videopätkästä, jossa Northug saapuu maaliin.

- Vihaan elämääni, huusi maassa makaava Northug sanottuaan ensin jotain painokelvottomampaa.

Suunnistaja nopein

Hiihtäjät eivät onnistuneet kuitenkaan saavuttamaan vuoden 2017 Bråtestenin kärkisijaa. Sen vei nimiinsä suunnistaja Dag Blandkjenn. Kristiansand OK:ta edustava ja ensimmäistä vuotta yleisessä sarjassa suunnistava Blandkjenn kellotti ajan 19.46 ollen 12 sekuntia nopeampi kuin Northug.

Suomalaisille ainakin vielä toistaiseksi tuntematon Blandkjenn sijoittui vuosi sitten nuorten MM-kilpailujen pitkällä matkalla kuudenneksi. Syyskuun alussa hän onnistui Norjan vuoden 2019 MM-kilpailujen tyyppimaastossa Euromeeting-suunnistuksen takaa-ajokilpailussa sijoittuen neljänneksi. 

Bråtestenissä Blandkjennin ja Northugin välissä oli vielä Eirik Telebond, joten Northug oli testin kolmanneksi nopein.

Tiistain tapahtumassa kärkisijoja miehittäneet jäivät kauas ennätyksistä. Bråtestenin reittiennätys on norjalaisen ylämäkijuoksuun erikoistuneen Johan Buggen nimissä. Bugge on noussut reitin aikaan 17.51. Vahvana ylämäkijuoksijana tunnettu hiihtäjä Didrik Tönseth on juossut reitin kaksi kertaa aikaan 18.07. Tönsteth ei juossut tiistaina testiä, sillä hän toipuu vielä aivotärähdyksestä, jonka hän sai kaaduttuaan rullahiihtolenkillä.

-Juho-Veikko Hytönen

Bråtestenin tulokset ja lisätietoja löytyy tapahtuman sivuilta.


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama