Triac Carbon Skate 550x90

Hiihdon maailmancupin finaali palaamassa Kanadaan 2019 – Alex Harvey saa päättää uransa unelmapaikassa

Alex Harvey tuuletti sprintin voittoa viime maaliskuussa Quebec Cityssä. Kuva: Andre Lyra

Alex Harvey tuuletti sprintin voittoa viime maaliskuussa Quebec Cityssä. Kuva: Andre Lyra

Maastohiihdon maailmancup on vakiinnuttamassa asemaansa Uudella mantereella.

Kaksi viimeistä vuotta maastohiihdon maailmancup on ratkaistu maaliskuussa Kanadassa ja nyt Kansanvälinen hiihtoliitto on myöntämässä maalle maailmancupin päätöskierrosta vuosille 2019 ja 2020. Asiasta on sovittu Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n syyskokouksessa Zürichissä viime viikolla.

- Tämä on iso askel Quebec Citylle, joka on jo kahtena viime vuonna ollut vakiinnuttamassa paikkaansa maailmancupin kisakalenterissa, kertoo FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey kanadalaisten kisajärjestäjien tiedotteessa.

Kauden 2019 maailmancupin loppu olisi kolmen osakilpailun mittainen. Seuraavan vuoden formaattia on vasta suunnitteilla. Viime keväänä finaalikierros houkutteli yli 60 000 katsojaa Quebecin pääkaupunkiin.

Alex Harvey päättää uransa kotiladuillaan?

Erityisen innostunut Quebecin finaalikierroksesta on Alex Harvey. Kanadalainen on kuulunut maailman kärkihiihtäjiin jo vuosien ajan. Lahdessa hän voitti 50 kilometrin maailmanmestaruuden Sergei Ustjugovin ja Matti Heikkisen edellä.

- Tämän hetken suunnitelmanani on pysyä maailmancupissa vuosien 2018-2019 loppuun asti. Olisi suuri kunnia päättää oma ura täällä Quebec Cityssä. En voisi oikeastaan kuvitella mitään parempaa vaihtoehtoa, Harvey hehkutti.

CanadaAndreLyra2Kanadan osakilpailut ovat keränneet hyvin yleisöä. Kuva: Andre Lyra

Viime keväänä Harvey voitti Quebecissä sprinttiosakilpailun ja oli toinen viikonlopun päättäneessä takaa-ajokilpailussa. Samalla hän varmisti myös maailmancupin kokonaiskilpailun kolmossijan.

Venäjä tyhjin käsin

Kanadan kanssa maailmancupin finaalikierroksesta on kilpaillut Venäjän Tjumen, mutta itänaapurin epäselvyydet antidopingtoiminnassa ovat vieneet maalta arvokisoja. Hiihdon maailmancup 2015/2016 päättyi Ski Tour Canada-nimiseen kiertueeseen. Tuolloin 12 päivän aikana kilpailtiin kahdeksan osakilpailua Montrealissa, Gatineaussa, Canmoressa ja Quebec Cityssä. Viime vuonna Quebec City järjesti maailmancupin päätöskierroksen pikakomennuksella, kun finaalikierros otettiin pois Tjumenilta.

Alustavan kalenterin mukaan vuonna 2021 maailmancup päätetään Kiinan Pekingissä, jossa kilpaillaan talviolympialaiset 2022.

Ensi kevään maailmancupin päätöskierros hiihdetään Ruotin Falunissa. Talven 2017/2018 kalenteri on nähtävissä tästä.

Lopullinen siunaus Kanadan maailmancup-järjestelyille tulee marraskuussa FIS Councilin kokouksessa.

-Juho-Veikko Hytönen


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama