quantum banneri 2

Susanna Saapunki on hyvässä kunnossa, mutta flunssa kiusaa: ”Syytä paniikkiin ei ole”

Susanna Saapunki Lahden MM-kisoissa. Kuva: NordicFocus

Susanna Saapunki Lahden MM-kisoissa. Kuva: NordicFocus

Vuokatti Ski Team Kainuun Susanna Saapunki oli yksi niistä suomalaishiihtäjiä, joka pääsi edustamaan kotimaataan Lahden MM-kilpailuissa viime keväänä. Viime kauteen hän ei ollut tyytyväinen, eikä tilanne tälläkään hetkellä ole paras mahdollinen, mutta kaikesta huolimatta 25-vuotias rovaniemeläinen on erittäin luottavainen ensi kauden suhteen.

Kestävyysurheilu.fi:n keskiviikkona puhelimitse tavoittaman Saapungin tunnelmat eivät olleet ”hääppöiset”. Parisen viikkoa sitten Val Senalesin leiriltä palannut Saapunki sairastui muutama päivä leirin jälkeen flunssaan ja on viettänyt aikaansa kotonaan Rovaniemellä taudin kourissa.

Pari starttia alle ennen kovia kilpailuja

Hänen piti avata kausi viikonlopun Oloksen Tykkikisoissa vapaan kympillä, mutta startit siirtyvät ainakin viikolla eteenpäin.

– Varmaa on, että Olos jää väliin. Toivottavasti pystyn jo hiihtämään Rovaniemellä, hän viittaa seuraavan viikonlopun Suomen Cupin kisoihin.

Saapunki on perinteisesti avannut kautensa Tykkikisoissa. Vuokatin Suomen Cup jäi väliin, siksi että maajoukkueleiri Val Senalesissa päättyi vasta pari päivää ennen kilpailuja. Moni maajoukkuehiihtäjä jätti kisat väliin samasta syystä. Osa on kilpaillut jo kahden edellisviikonlopun aikana, osa starttaa Oloksella, loput vasta myöhemmin.

– Kauden avauskilpailun valikoituminen urheilijakohtaista. Se riippuu pitkälti siitä, montako starttia tarvitsee alle, ennen kuin kovat kilpailut alkavat. Itselleni on riittänyt yksi tai kaksi kisaa, Saapunki miettii.

Terveysongelmat vesittivät viime kauden

Viime kaudella Saapunki starttasi seitsemässä maailmancupin osakilpailussa. Tämän lisäksi kilpailuja tuli Skandinavia Cupissa ja kaiken kruununa Lahden MM-kisojen sprintissä. Talvi oli kuitenkin hänelle itselleen pettymys.

Saapungilla oli isoja ongelmia hengitysteiden kanssa: 20-30 prosenttia keuhkojen kapasiteetista oli poissa käytöstä. Hiihtäjä oli hyvässä kunnossa, mutta keuhko-ongelmien vuoksi maksimivauhti puuttui, eikä tulosta pystynyt tekemään käytännössä missään kisoissa.

– Tietysti mukavaa oli, että sain olla Lahden MM-joukkueessa, mutta siitäkään en osannut nauttia täysipainoisesti, kun en kyennyt mittaamaan itsestään irti sitä mitä halusin, Saapunki muistelee.

Nyt Saapungin keuhko-ongelmiin on mitä todennäköisimmin löytynyt ratkaisu, joten ensi kausi näyttää paremmalta.

– Toki sekin nähdään vasta talvella, kun muutama kisa on hiihdetty, hän toteaa.

Vuorijuoksua kesällä, olympialaiset talvella?

Kari Miettusen valmentama 25-vuotias hiihtäjä on harjoitellut kesän ja syksyn erinomaisesti. Vuokatin mattotesti näytti, että kehitystä on tapahtunut. Edelliset kaksi vuotta valmennuksessa on keskitytty voimaan, mutta nyt painotus on ollut jälleen hapenoton puolella.

Kesän aikana Saapunki näytti kykyjään myös vuorijuoksussa niin sanotun vertikaalikilometrin kilpailuissa, jossa juostaan korkeussuunnassa kilometrin verran ylöspäin, yleensä vain muutaman kilometrin matkalla. Kilpailut olivat Saapungille sekä tärkeitä harjoituksia hiihtokautta ajatellen, mutta myös mukava välipala muun kesäharjoittelun sekaan.

– Olin jo useamman vuoden halunnut kiertää niitä kisoja ja tulen käymään niitä jatkossakin, Saapunki lupaa.

Mikäli kaikki menee nappiin Saapunki kiertää siis kahta eri maailmancupia, sillä hiihdon lisäksi vertikaalikilometrilläkin kisataan kesän maailmancup-sarjassa, jonne suomalainen on jo kutsuttu.

SaapunkiSusannaVuokattiSkiTeamKainuuKuva: Vuokatti Ski Team Kainuu

Vuorijuoksun lisäksi vapaan hiihdon tehoharjoitukset Valdidentron rullahiihtoradalla ovat olleet tärkeä osa kesäharjoittelua.

Vapaa tyyli on ollut Saapungin vahvuus ja ensi kauden päätavoitteetkin ovat siellä. Ideaalitilanteessa hän hiihtää maailmancupin vapaan kisoja hyvässä kunnossa. Onnistuneen harjoituskauden avulla tulostenkin pitäisi parantua.

– Tietenkin olympialaisetkin kutkuttaa taustalla, mutta edetään kisa kerrallaan, Saapunki sanoo.

Nyt kesäharjoittelun tulosten esittämistä joudutaan flunssan vuoksi siirtämään. Kausi on kuitenkin pitkä, eikä syytä huoleen ole.

– Kaikki on muuten mennyt hyvin, eikä yksi sairastuminen mitään kaada. Suunnitelmat menevät tietenkin uusiksi, mutta olen luottavainen, eikä syytä paniikkiin ole.

Oloksen Tykkikisat kilpaillaan huomenna perjantaina alkaen. Perjantain ohjelmassa on perinteisen hiihtotavan sprintti.

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri