quantum banneri 2

Northug ei hiihdäkään Tre kronor -asussa Bruksvallarnassa, meinasi rikkoa Ruotsin lakia

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Norjan hiihtotähti Petter Northug avaa kauden lauantaina Bruksvallarnassa Ruotsissa. Hänen tarkoituksenaan oli alun perin hiihtää kilpailu sinikeltaisessa hiihtoasussa, jossa on Ruotsin kolmen kruunun symboli. Northug hiihti jo viime vuonna avauskilpailunsa Bruksvallarnassa samanlaisessa asussa.

Björn Dählie-asuvalmistaja oli teettänyt Northugille sinikeltaisen asun, jonka rinnuksissa komeili Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen asuistakin tuttu Tre Kronor-symboli.

- Vielä hienompi kuin Ruotsin maajoukkueen asu, ehkä siitä mallia?, kyseli Northugin manageri Are Sörum Langås Aftonbladetille.

Nyt hän joutuu kuitenkin hiihtämään toisenlaisessa asussa. Ruotsin kansallisarkiston heraldikko Henrik Klackenberg kertoi Expressen-lehdelle, että Northugin tempaus saattaa rikkoa Ruotsin lakia.

Kuuluisa kolmen kruunun kuvio on nimittäin Ruotsin lailla suojattu. Klackenbergin mukaan kaikkien symbolia käyttävien tulisi olla Ruotsin urheiluliiton alaisen liittojen jäsen ja sen käyttöä tulisi anoa Ruotsin patenttivirastosta. Northug ei varmasti ole tätä lupaa hakenut. Ilmeisesti lain taustalla on se, ettei virallista valtiollista symbolia käytettäisi yhdessä sponsorilogojen kanssa.

Sekä Petter Northugin isä John Northug, että Sörum totesivat ruotsalaismedioille, etteivät he halua haastaa riitaa.

- Ruotsalaiset ovat kilttejä meille, joten tietenkin kunnioitamme voimassa olevia sääntöjä, Sörum totesi Expressenille.

Manageri kertoi myös, että norjalaiset ajattelivat alun perin muokata symbolia joko lisäämällä yhden ylimääräisen kruunun tai tekemään Två kronor -tyylisen symbolin.

Northugin kanssa harjoittelevan Chris Jespersenin piti myös hiihtää samanlaisessa asussa, mutta nyt hänkin joutuu kaivamaan kaapista toisen asun. Managerin mukaan puvut todennäköisesti annetaan hyväntekeväisyyteen.

Northug hiihtää lauantaina Bruksvallarnassa 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

-Juho-Veikko Hytönen

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri