quantum banneri 2

Sunnuntaina toiseksi hiihtänyt Iivo Niskanen oli nopein suihkuun menijä

Iivo Niskasen vapaan tekniikka on kehittynyt kesällä. Kuva: Sakari Kekki

Iivo Niskasen vapaan tekniikka on kehittynyt kesällä. Kuva: Sakari Kekki

Tappio Venäjän Aleksei Tshervotkinille harmitti päivän parasta suomalaismiestä.

Oloksen Tykkikisoissa sunnuntaina kautensa avannut ja toiseksi sijoittunut Iivo Niskanen näytti maalissa voittajan luonnettansa. Toinen sija ei tyydytä.

Niskanen heitti heti maalissa sauvat harmissaan lumeen. Elekieli kertoi aikamoisesta harmista. Sukset lähtivät jaloista salamavauhtia ja samantien Niskanen viiletti sanaakaaan sanomatta juoksujalkaa kohti suihkua.

Myöhemmin Niskanen ilmaantui jo tyynenä ja hyväntuulisena palkintojenjakoon.

- Kilpailu oli hyvä mittari. Ei tullut mitään katastrofia. Ihan hyvällä tasolla vapaalla ollaan. Työtä on toki sen eteen vielä tehtävä. Mutta pahus sentään, ikinä en ole Oloksella voittanut. Taas se jäi seuraavaan kertaan.

NiskanenIivoSakariKekkiKuva: Sakari Kekki

- Ja kyllä minä pettynyt olin tuohon loppuun. En halunnut jäädä selittelemään ja värjöttelemään maaliin. Enemmän siinä oli oman terveyden ajattelua kuin karkaamista. En kuitenkaan sukset jalassa saunaan hiihtänyt, hiihtohistoriaa hyvin tunteva Niskanen virnisti.

Vapaa "siedettävällä tasolla"

Päivän kilpailuun Niskanen lähti jännittynein tunnelmin. Harjoituskaudella Niskanen on panostanut vapaaseen tyyliin ja halusi tällä tyylillä nähdä kuntotilansa.

- Tiettyä jännitystä oli ennen kisaa. Vapaan projekti on ollut tiukka ja rullilla on ollut selvää kehitystä. Semmoinen pelko jännitystila oli kuitenkin päällä, miten se lähtee suksilla kulkemaan, Niskanen kuvaili.

NiskanenIivo2SakariKekkiKuva: Sakari Kekki

Vauhtia vapaalle löytyi, vaikka Niskanen joutuikin tyytymään toiseen sijaan. Venäjän Aleksei Tservotkin oli 15 kilometrin kilpailussa hyvän loppuvetonsa ansiosta 13,8 sekuntia suomalaista nopeampi.

- Ihan siedettävällä tasolla ollaan. Alku oli kohtuu hyvä, mutta viimeinen kierros oli pikkasen vaikea. Kehitystä vapaaseen on tullut. Toivottavasti se tästä vielä petraantuu kauden edetessä.

- Tavoitteena on saada vapaaseenkin sellainen varmuus, että on yhtä mukava lähteä näihin niinkuin perinteisen kisoihin. Rutiini olisi tähänkin hommaan hyvä saada, Niskanen kertoi.

ChervotkinAlekseiSakariKekkiAleksei Tshervotkin mielii Venäjän olympiajoukkueeseen. Kuva: Sakari Kekki

Ensimmäisen nousun päällä Niskanen koki helpottuneisuutta, kun kuuli hiihtävänsä kärjen kanssa samaa vauhtia.

- Siinä ajattelin, että tilanne ihan ok, kun vauhti ei tuntunut niin kovalta ja samoihin aikoihin pääsin. Matkan myötä tuli kuitenkin pieni kangistuminen. Ei ole vielä tekeminen siellä oman suorituskyvyn ylärajalla.

- Viimeisellä kiekalla Tservotkin karkasi. En mahtanut mitään. Ja se loppuun tuleminen on aina tällä Oloksen radalla ollut minulle huono. Nytkin tuntui, että vaikka kuinka lujaa hiihdin, en pysynyt vauhdissa mukana. En vaan saa tarpeeksi agressiivisiä ajolinjoja tuolta ylhäältä alas, Niskanen analysoi.

Venäläisillä kova kisa olympiapaikoista

Voittaja Tservotkin on 22-vuotias nuorten maailmanmestari. Lahden MM-hiihtojen viestissä hän hiihti Venäjän hopeajoukkueessa kolmannen osuuden. 50 kilometrin kilpailussa Tservotkin oli Lahdessa 13:s. Tänä talvena nuorukaisen tavoite on päästä Venäjän olympiajoukkueeseen.

Samaan pyrkii myös kolmanneksi sijoittunut Venäjän 21-vuotias Denis Spitsov.

Vaikka kilpailukieltojen myötä Venäjän joukkueeseen on vapaata tilaa, on kamppailu olympialipuista kova. Ensin täytyy päästä maailmancupiin antamaan näyttöjä. Venäjän systeemissä joukkue valitaan vain maailmancupin näyttöjen perusteella. Muilla kilpailuilla ei ole mitään merkitystä.

Se näkyy venäläishiihtäjien hurjassa ryntäyksessä Suomen ja Ruotsin lapissa. Toista sataa venäläistä on vetänyt tiukkaa treeniä pohjoisessa. Kunnossa on oltava juuri nyt ja ansaittava paikka Rukan maailmancupiin.

OjansivuAnttiSakariKekkiAntti Ojansivu. Kuva: Sakari Kekki

Ojansivulla tasapainoinen kisa, Similä toivoo töistä vapaata

Toiseksi parhaana suomalaisena Oloksen vapaan kisassa Antti Ojansivu sijoittui 17:nneksi.

- Määrällisesti on raskas jakso alla. Viimeiset päivät on ollut aika väsynyt olo, mutta hyvä tasapainoinen kisa tuli. Tuntuu, että parempaa on luvassa. Näkee, että työ on tuottanut tulosta ja tason nostoa on tullut, Ojansivu totesi.

SimilaTero2SakariKekkiTero Similä. Kuva: Sakari Kekki

Tero Similä hiihti kolmanneksi parhaana suomalaisena 24:nneksi.

- Vähän parempaa oli kuin lauantaina. Kun saa kisan alle, niin meno aukeaa paremmin ja paremmin. Ehkäpä saan viikolla töistä vähän vapaata, niin pääsen keskittymään ensi viikonlopun Suomen cupiin, Similä tuumasi.

-Sakari Kekki

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri