quantum banneri 2

Johanna Matintalon vähimmäistavoitteena on hiihtää pisteille Rukalla: "Mitä raskaampi maasto, sitä parempi minulle"

Johanna Matintalo avasi kilpailukautensa viime viikonloppuna Rovaniemellä. Kuva: Touho Häkkinen

Johanna Matintalo avasi kilpailukautensa viime viikonloppuna Rovaniemellä. Kuva: Touho Häkkinen

Maastohiihdon maailmancup käynnistyy perjantaina Rukalla. 20-vuotias Johanna Matintalo on yksi mielenkiintoinen suomalaisnimi erityisesti lauantain naisten 10 kilometrin perinteisen kilpailussa.

Pöytyän Urheilijoiden hiihtäjä avasi kilpailukautensa viime viikonloppuna Rovaniemen Suomen Cupissa. Matintalo hiihti kuuden kilometrin perinteisen kilpailussa viidenneksi ja oli yhdeksän kilometrin takaa-ajon 11:s.

- Lauantain hiihto oli positiivinen. Vaikka rata ei ollut minulle sopivin, pystyin silti maajoukkuenaisista jopa Ritun voittamaan. Sunnuntain vapaan kisaan en ole tyytyväinen. Vapaa on ollut harjoituskaudella iso kehityskohde. Vielä en ole niin paljoa ehtinyt lumella tekemään kovia harjoituksia, niin näköjään se ottaa aikaa, ennen kuin kehitys näkyy lumella ja kisassa, Matintalo kertoo.

Rukan maailmancup starttaa perjantaina perinteisen sprinteillä. Matintalo ei ole aiemmin hiihtänyt sprinttiä maailmancuptasolla.

- Perjantai on kysymysmerkki. Se on aika arvoituksellinen, en osaa oikein arvioida mihin oma vauhti riittää, voi mennä hyvinkin. Uskon että minulla on ihan hyvät ominaisuudet siihen. Pisteitä lähdetään siinä hakemaan, Matintalo avaa.

Lauantaina Rukalla hiihdetään 10 kilometrin perinteisen kilpailu. Sitä Matintalo pitää viikonlopun pääkisanaan.

- Lauantaina on vähimmäistavoite hiihtää pisteille. Mitä korkeammalla on, sitä parempi ja mukavampi. Jos olen 30:s lauantaina, en tiedä olenko sataprosenttisen tyytyväinen. Perjantaina taas jos pääsisin niukin naukin pisteille, olisin älyttömän tyytyväinen.

Rukan maastot ovat Matintalon mieleen.

- Mitä raskaampi maasto, sitä parempi minulle. Jännä kuitenkin nähdä, kun alkukaudesta hiihdetyt ensilumen ladut ovat aika loivapiirteisiä ja helppoja, miten pystyy suoriutumaan, kun menee jyrkkäpiirteiseen ja kovaan maastoon hiihtämään.

Matintalo25217fm018Johanna Matintalo Lahden MM-kisoissa. Kuva: NordicFocus

Matintalolla oli tarkoituksena avata kilpailukausi jo Tykkikisoissa Oloksella, mutta urheilijan kokema fyysinen ja henkinen rasitus syksyn kovan harjoitusrupeaman jälkeen muutti alkuperäisiä suunnitelmia.

- Kokonaisuudessa harjoituskausi on kuitenkin mennyt hyvin. On pystytty toteuttamaan ne jutut mitä suunniteltiin. Muutamat viimeiset viikot ovat olleet vähän vaikeampia. Oloksella koin, etten ollut vielä valmis viivalle ja otin siellä harjoittelun kannalta.

Viime talvena Matintalo nappasi nuorten MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa hopeaa. Maailmancupissa hän järjesti jättiyllätyksen hiihtämällä Otepään 10 kilometrin perinteisen kilpailussa sijalle 12. Saavutus toi paikan myös Lahden MM-kisoihin. Siellä Matintalo oli yhdistelmäkilpailun 29:s.

- Odotan ja toivon, että olisin pystynyt ottamaan askelia viime talvesta eteenpäin ja nostamaan omaa perustasoa. Viime vuodelle sattui muutama yksittäinen huippukisa, mutta se ei ollut minun perustasoni. Jos pääsen tänä vuonna useammin hiihtämään maailmancupia, toivon että löytyisi tasaisuutta ja varmuutta tekemiseen. Haluaisin olla varma suorittaja ja pystyä hiihtämään aina hyvin, Matintalo avaa.

Tällä kaudella Matintalon päätähtäin on tammi-helmikuun vaihteessa Sveitsissä järjestettävät nuorten MM-kilpailut. Paikka Pyeongchangin olympialaisiin olisi bonusta.

- Olympiapaikka kiinnostaa, mutta en ole asettanut niitä ykköstähtäimeksi. Jos vauhti riittää ja ansaitsen paikan, se olisi hienoa. Mutta jos kunto ei riitä, se ei tee minun kaudesta epäonnistunutta. Se tulee jos on tullakseen, en ole asettanut olympiapaikkaa varsinaiseksi tavoitteeksi tälle kaudelle.

-Meri Maijala


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri