quantum banneri 2

Sprinttihiihtäjillä ei ole aikaa viritellä huippukuntoa

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Maastohiihdon olympiajoukkue ratkeaa valtaosaltaan jo ennen joulua.

 

Maastohiihtäjät sanovat usein kauden alussa, että kisat virittävät heidät huippukuntoon kauden edetessä. Suomen sprinttihiihtäjillä ei ole tänä talvena tuota ylellisyyttä eli aikaa odotella kunnon puhkeamista. Suksien pitää liikkua terävästi jo kauden alussa, tai olympiaovi on vaarassa sulkeutua.

Olympialaisissa sprintti hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla, joten sen hiihtotavan kisat painavat valintojen vaakakupissa.

– Sprinttivalintojen kannalta maailmancupin kaksi ensimmäistä kisaa ja Ruotsin Piitimessä tammikuun alussa hiihdettävä Skandinavia-cup ovat tärkeitä näyttöpaikkoja, päävalmentaja Reijo Jylhä kertoo.

Ensi vuoden puolella perinteisen sprintti on cup-kalenterissa vasta 20. tammikuuta Planicassa. Pian sen jälkeen, 24. tammikuuta, on Olympiakomitean olympiavalintojen viimeinen päivä.

Monien muiden matkojen osalta päävalmentaja Jylhä ei näe syytä valintojen panttaamiselle, joten usea hiihtäjä kuulee ensimmäisenä valintapäivänä 19. joulukuuta tulleensa valituksi Pyeongchangin kisoihin. Sitä ennen kummankin sukupuolen hiihtäjät ehtivät hiihtää yhdeksän maailmancupin starttia.

Monet olympiaedustajat voisi hiihdossa lyödä toki lukkoon jo ennen maailmancupin alkua. Pitää sattua jotain dramaattista, jos esimerkiksi Matti Heikkinen, Iivo Niskanen, Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen eivät kuulu olympiajoukkueeseen.

Olympialaisiin ehkä pikakomennuksella

Lahden viime talven MM-kisoissa kilpaili 21 suomalaishiihtäjää, mutta olympialaisissa joukkue pärjännee pienemmällä porukalla. Syynä on melko leppoisa kisatahti, jossa urheilijat ehtivät palautua edellisen matkan rasituksista ennen seuraavaa koitosta.

– Valintoja voi tulla enemmän kuin mitä kisoihin lähtee helmikuun alussa. Kisojen viimeisenä viikonloppuna ovat naisten 30 kilometriä ja miesten 50 kilometriä, ja Jylhän mukaan päätösmatkoille ehtii lennättää hiihtäjiä tarvittaessa kotimaastakin.

– Emme halua, että käy niin kuin Naganossa 1998, jolloin vain Juha Alm hiihti 50 kilometrillä, Jylhä kertoi.

Päävalmentajan mukaan olympiajoukkueen kokoon vaikuttaa ratkaisevasti se, valitaanko mukaan sprinttiin erikoistuvia naisia. Lahdessa sprintissä oli mukana Mari Laukkanen, mutta ampumahiihtäjä ei kilpaile perinteisellä hiihtotavalla.

– Aika paljon riippuu Monasta ja Leenasta, kuinka kovaa he hiihtävät, Jylhä viittasi sprinttiin painottaviin Mona-Liisa Nousiaiseen ja Leena Nurmeen.

Olympialaisten hiihtoon kuuluu kuusi miesten ja kuusi naisten kilpailua. Jylhä ei usko, että kukaan suomalaisista mieshiihtäjistä hiihtäisi jokaista matkaa, mutta naisissa urakointi on mahdollista.

Tour de Skistä ehtii palautua

Vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueella käy joidenkin huippuhiihtäjien osalta kato, koska osa hiihtäjistä haluaa keskittyä harjoitteluun olympialaisia varten. Jylhä uskoo, että ainakin Kyllönen, Pärmäkoski ja Saarinen kipuavat Alpe Cermis -laskettelurinteen loppunousua kiertueen päätteeksi.

– Kun hiihtäjät ovat kunnossa, Tour de Ski on nostanut kuntoa, Jylhä sanoi.

Tourin päättymisestä on kuukausi olympialaisten avajaisiin, joten huippukuntoinen urheilija ehtii elpyä kauden pääkilpailuihin.

STT–KAIJA YLINIEMI


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri