quantum banneri 2

"Isompi kuin norjalaisilla" – hiihtomaajoukkueen uusi huoltorekka tuplasi tilat

Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Työturvallisuuden parantuminen, entistä tehokkaampi ilmanvaihto ja urheilijoiden lepotilat ovat merkittävimmät kehitysaskeleet Suomen hiihtomaajoukkueen tämän kauden huollossa.

 

Hiihtoliitto esitteli torstaina uutta huoltorekkaa, joka saa tulikasteensa Rukan maailmancupissa. Rekka valmistui parahiksi maailmancupia varten.

Hiihtoliiton talvikaudeksi vuokraaman rekan kokonaispinta-ala on sata neliömetriä, kun entisessä, vuonna 2013 käyttöön otetussa rekassa tilaa oli 43 neliötä. Niinpä Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ei malttanut olla heittämättä, että rekka on "isompi kuin norjalaisilla".

– Vanha rekka oli oman aikakautensa tulos. Nyt urheilijoita on enemmän ja tavaraa on enemmän, huoltopäällikkö Matti Haavisto perusteli uutta rekkaa.

Etelä-Korean olympialaisiin rekan kanssa ei sentään körötellä, vaan Pyeongchangissa huoltajat työskentelevät kisajärjestäjien tarjoamissa huoltokonteissa.

– Olympialaisiin lähti rahtina jo 2,5 tonnia tavaraa. Suksien hiomakoneen osuus on siitä noin puolet, huollon projektipäällikkö Teemu Lemmettylä kertoi.

HuoltorekkaSuomi3KUKuva: Kestävyysurheilu.fi

Urheilijat pois voiteluhöyryistä

Pysähdyksissä rekka nousee kuusi ja puoli metriä korkeaksi. Sen yläkertaan rakentuvat lepotilat urheilijoille ja hierontapiste.

– Urheilijat pysyvät nyt paremmin terveinä, kun eivät altistu (voiteluhöyryille), Lemmettylä valotti.

Rekan hyvästä ilmanvaihdosta huolimatta suksihuoltajat käyttävät usein maskeja hengitysteidensä suojaamiseksi.
Neljätoista metriä pitkän rekan saa levitettyä niin, että rekkaan mahtuu kahdeksan suksihuoltajan työpistettä. Lemmettylän mukaan huoltajien kommunikointi paranee, kun he ovat aiempaa lähempänä toisiaan.

Rekka matkaa maailmancupin kisasirkuksessa nelisen kuukautta pitkin Pohjoismaita ja Keski-Eurooppaa. Lemmettylän mukaan rekan saaminen nopeasti käyttövalmiiksi on joukkueelle tärkeää. Uusi rekka on käsijarrun päälle laittamisen jälkeen käyttövalmis 14 minuutissa, kun vanhan levittämiseen ja pystyttämiseen kului tunti.

STT–KAIJA YLINIEMI

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri