quantum banneri 2

Sprintin kotimaan kärkinimi paalutti asemansa – enää kolme miestä Hakolan edellä

Ristomatti Hakola sivakoi urallaan ensimmäistä kertaa maailmancupin sprinttifinaalissa. Kuva: NordicFocus

Ristomatti Hakola sivakoi urallaan ensimmäistä kertaa maailmancupin sprinttifinaalissa. Kuva: NordicFocus

Kilpailu sprinttihiihdon olympiapaikoista alkoi Rukalla kiivaana.

Kymmenen kotijoukkueen mieshiihtäjää aika-ajosta jatkoon, kolme suomalaista 12 parhaan välieriin ja Ristomatti Hakola ensi kertaa maailmancupin finaalissa.

Suomen mieshiihtäjien panos maailmancupin sprinttikilpailussa löi perjantaina ällikällä. Hyviä aika-ajoja suomalaiset ovat hiihtäneet ennenkin, mutta nyt onnistumisia tuli myös erävaiheessa.

Sprinttimaajoukkueen valmentaja Olli Ohtonen ei pannut Rukalla pahakseen, että kilpailu neljästä olympiapaikasta alkoi heti ensimmäisessä näyttöpaikassa kiivaana.

– Kyllä me valinnat saamme tehtyä, Ohtonen tuumasi.

Sprinttereille alkukausi on näyttöjen kannalta merkittävä, sillä Rukan ohella perinteisen sprintti on maailmancupin ohjelmassa ensi viikonloppuna Norjassa. Hakolan, 26, ohella parhaassa vireessä kotiyleisön edessä olivat seitsemänneksi hiihtänyt 22-vuotias Lauri Vuorinen ja kymmenenneksi päätynyt Martti Jylhä, 30.

Vuorisen nousu oli Ohtosen mukaan tervetullut, sillä pitkään melko samana pysynyt kokenut maajoukkue sai hänestä kovan haastajan.

Itseluottamus nousi korkeuksiin

Hakola paalutti Rukan nelossijallaan asemaansa Suomen ykkössprintterinä.

– Nyt ei ole enää kuin kolme miestä edellä, Hakola sanoi ja jatkoi samaan hengenvetoon, että yksi mies oli aika pitkällä edellä.

Miesten sprintin ylivoimaiseen voittoon karkasi Norjan Johannes Hösflot Kläbo, joka jätti muut jo finaalin alkutaipaleella.

Vuorinen24112017ModicaNFLauri Vuorinen (kuvan nro 7) hiihti upeasti välieriin Rukalla. Takana puolivälierässä hiihtää Toni Ketelä (nro 10). Kuva: NordicFocus

Viime kaudella Hakola oli MM-Lahdessa kuudes, ja Pyeongchangissa sprintti hiihdetään Hakolan vahvemmalla hiihtotavalla perinteisellä. Rukan hiihto nosti kankaanpääläisen itseluottamuksen niin korkealle, ettei Rukalta meinannut löytää tarpeeksi ylös kipuavaa rakennusta.

– Olen pystynyt tekemään kolme vuotta tasaisia suorituksia, joten innolla odotan (olympiavalintoja), Hakola tuumasi.

Sprinttikisan aattona Hakola satutti selkäänsä harjoituksissa, mutta kisaladulla hän päätti unohtaa kivut ja taistella alaselän vihlomisesta huolimatta.

Ohtosen sanoin Hakola hiihti Rukalla "uskottavan finaalin", pysyi taktiikassa ja taisteli tosissaan kakkospaikasta.

KlaboGolberg24112017ModicaNFJohannes Hösflot Kläbo (vas.) ja Pål Golberg ottivat Norjalle kaksoisvoiton. Kuva: NordicFocus

Vuorinen kertaheitolla kärkikaartiin

Varsinais-Suomen Perniöstä kotoisin oleva Vuorinen hiihti ensi kertaa urallaan maailmancupissa 20 parhaan joukkoon ja puhkaisi samantien Top10-osaston. Hän sai Rukalta lisää itseluottamusta taisteluun olympiapaikoista.

– Jos täällä olisi epäonnistunut, tie olympialaisiin olisi ollut vaikea. Nyt olympiatavoite on realistinen, valmentaja Ville Oksasen perässä Rovaniemelle pari vuotta sitten muuttanut Vuorinen sanoi.

Vuorisen kunto herkistyi alkukauden olympianäyttöjä varten sprinttijoukkueen lyhyillä ja kovilla harjoituksilla.

– En välttämättä ole vielä huippukunnossa, mutta ei minulla niin paljon vauhtireserviä ole, että pärjäisin täällä peruskunnollani, Vuorinen myönsi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri