quantum banneri 2

Lumipaakut suksien alla pilasivat kisan: "Kuin korkokengillä olisi mennyt"

Kerttu Niskanen oli paras suomalainen naisten kisan hankalissa olosuhteissa. Kuva: Rauschendorfer/NordicFocus

Kerttu Niskanen oli paras suomalainen naisten kisan hankalissa olosuhteissa. Kuva: Rauschendorfer/NordicFocus

Lumipaakut suksien alla veivät suomalaisnaisilta vauhdin Rukalla viikonlopun pääkilpailuksi kaavaillussa 10 kilometrin hiihdossa.

Perinteisen hiihtotavan kilpailusta tuli odotuksiin nähden pannukakku, sillä kukaan suomalainen ei yltänyt kymmenen parhaan joukkoon.

– Ensimmäisen nousun jälkeen sukset keräsivät aikamoiset paakut. Ekalla ringillä menin kahdesti nurin tasaisella. Yhtäkkiä sukset vain tökkäsivät, Krista Pärmäkoski kertoi.

Nollakeli oli huoltoryhmälle vaikea, mutta hiihtäjät eivät kisan jälkeen suuremmin kritisoineet suksihuoltoa. Huoltajat etsivät parasta mahdollista kalustoa ja voitelua viimeiseen asti.

– Uskon, että olimme voiteen kanssa lähellä, mutta voidetta oli ehkä liikaa, hädin tuskin maailmancupin pisteille yltänyt Pärmäkoski sanoi.

Monella suomalaisella olivat lähdössä vaihtoehtoina pitopohjasukset, joissa ei käytetä voiteita. Pärmäkosken ja parhaana suomalaisena 12:nneksi hiihtäneen Kerttu Niskasen mukaan ne eivät kuitenkaan olisi toimineet.

– Pitopohjaan ei ikinä saa varmaa pitoa. Täällä Rukalla on sellaiset nousut, että olisi kiva hiihtää ne nousut ladulla, Niskanen sanoi.

Suksiongelmat turhauttivat, mutta Niskanen yllättyi, että huolto yleensä löysi suksien pohjiin kunnon pidon.

– Voisin sanoa, että niillä, jotka hiihtivät pitopohjilla, on huonommat huoltomiehet kuin meillä, Niskanen naurahti.

Terveiset menivät suoraan päivän kärkinaisille, sillä Norjan Marit Björgen ja Ruotsin Charlotte Kalla kisasivat voitelemattomilla suksilla.

Björgen tuli lopun rajusti

Eilen suksiongelmista kärsinyt Björgen oli hurjassa vedossa ja tuli loppumatkan kuin lentäen. Vielä 1,9 kilometriä ennen maalia Kalla oli tasoissa Björgenin kanssa, mutta maalissa ero oli 17 sekuntia norjalaisen hyväksi. Kolmanneksi hiihti Norjan Ingvild Flugstad Östberg.

Niskanen jäi kärjestä minuutin ja kuusi sekuntia. Pisteille hiihtivät suomalaisista myös Laura Mononen (15:s), Aino-Kaisa Saarinen (27:s) ja Pärmäkoski (28:s).

– Tavoite oli kymmenen joukkoon, mutta se ei toteutunut. Minulla oli suht' hyvä suksi, vaikka lumi takertui mäkien päällä. Loppu tuli hyvin, alku oli heikko, Mononen kertasi.

Saarinen koki saaneensa irti kunnon mukaisen suorituksen, vaikka suksien kanssa oli ongelmaa 3,5 kilometrin hiihdon jälkeen.

– Paakut olivat sellaiset kuin olisi korkokengillä mennyt, Saarinen kuvasi lumikerrosta suksien pohjissa.

Maajoukkuenaisista kovaa aloittanut Johanna Matintalo oli 31:s, Riitta-Liisa Roponen 50:s ja kahdesti kaatunut Anne Kyllönen 55:s.

Huomenna naiset hiihtävät Kuusamossa 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Takaa-ajettavaksi lähtee Kalla, ja runsaan minuutin hänen peräänsä starttaavat Niskanen, Mononen ja Pärmäkoski sijoilla 15–19.

Tulokset

STT–KAIJA YLINIEMI


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri