quantum banneri 2

Niskaselle jäi hampaankoloon: "Olisi ollut kiva ottaa kolmaskin voitto"

Iivo Niskaselle olisi maistunut voitto, mutta Klabo ei ollut yllätettävissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskaselle olisi maistunut voitto, mutta Klabo ei ollut yllätettävissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskanen olisi mielellään tarjonnut Rukan hiihtoyleisölle uransa kolmannen voiton 15 kilometrin kilpailussa, mutta joutui tänään tunnustamaan kaksi miestä paremmakseen.

 – Ei niitä podiumeja (palkintosijoja) ole liikaa tullut, mutta olisi ollut kiva ottaa kolmaskin voitto. Kilpailu on kovaa, eikä aina voi voittaa, Niskanen mietti kolmossijan arvoa.

Niskanen oli Rukalla 15 kilometrin ykkönen viime vuonna ja kolme vuotta sitten. Kahden maailmancupin osakilpailuvoiton lisäksi hän on hiihtänyt kahdesti toiseksi ja tänään kolmanneksi. Meriittilistan kruunut ovat pariviestin olympiakulta 2014 Sotshista ja Lahden MM-latujen maailmanmestaruus viime kaudelta.

Rukalla Niskanen hävisi kilpailun voittaneelle Norjan Johannes Hösflot Kläbolle 17,7 sekuntia.

Norjalaishiihtäjät veivät kaksoisvoiton, sillä Didrik Tönseth oli toinen. Niskanen arveli, että ainakin kakkossija karkasi, kun hän joutui laskemaan Impilinnan vauhdikkaan laskun varovasti kanttailemalla, koska suksien pohjissa oli paakkuja. Tönseth kukisti Niskasen 2,4 sekunnilla.

Niskanen valitsi kisaan pitovoidellut sukset, vaikka mietti viimeiseen asti pitopohjasuksien valintaa. Norjalaiset käyttivät voitelemattomia ja juoksivat ylämäet ladun sivussa.

– Tämä oli riskibisnestä. Pitopohja olisi ollut turvallinen valinta. Oletin, että pitosuksi olisi ollut liukkaampi, mutta ei se paljon loppupeleissä ollut, Niskanen kertasi.

NiskanenIivoRukaModicaNFSuksivalinta mietitytti Iivo Niskasta vielä kisan jälkeenkin. Kuva: Modica/NordicFocus

Hänen mielestään Suomen huolto oli hyvin kartalla, koska se tarjosi urheilijalle vaihtoehtoina voidellut sukset ja pitopohjasukset. Ihan joka maan urheilijoilla sitä valintaa ei ollut.

– Nöyristelemällä näissä kisoissa ei saa mitään. Pitää tehdä rohkeita ratkaisuja, Niskanen sanoi. Hän kertoi, että henkilökohtainen huoltomies Mika Venäläinen jännitti hiihtäjän suksivalintaa niin, että yökkäili ennen starttia.

Kläbolle Rukan maailmancup on ollut täysosuma, sillä hän voitti perjantaina sprintin. Lauantaina hän pääsi käyttämään vahvuuttaan, sukset jalassa juoksemista.

– Hän on sellainen juoksijatyyppi, ja tiesin, että hän on kovin vastus, Niskanen kuvasi.

Heikkinen totuttaa kroppaa kisavauhtiin

Suomalaisista toiseksi paras oli Matti Heikkinen, joka sijoittui 15:nneksi. Hän kertoi hiihdon lähteneen nahkeasti käyntiin, mutta pelastus tuli perästä. Heikkinen pääsi puoli minuuttia peräänsä lähteneen Norjan Martin Johnsrud Sundbyn kyytiin.

– Hiihto ei ole vielä valmista. Kilpailuja tarvitaan, ei tämä sen kummempaa ole. Kroppaa pitää totuttaa kovaan ajamiseen, Rukalla kautensa avannut Heikkinen kertasi.

HeikkinenRukaModicaNFHeikkinen oli perinteisen kisassa 15. Kuva: Modica/NordicFocus

Miehet jatkavat Kuusamon minikiertuetta sunnuntaina 15 kilometrin takaa-ajolla, jossa hiihtotapa on vapaa. Niskanen starttaa matkaan viidentenä 49,5 sekunnin päässä Kläbosta ja runsaan 11 sekunnin päässä kakkospaikasta. Heikkinen on kiertueella 22. sijalla 1.50 kärjestä.

Tulokset

STT–KAIJA YLINIEMI

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri