quantum banneri 2

Suomalaishiihtäjillä pitopohjasuksien käyttö kaipaa vielä testaamista ja harjoittelua

Anssi Pentsinen lainasi naisten sukset lauantain kisaan. Kuva perjantain sprintistä. Kuva: Modica/NordicFocus

Anssi Pentsinen lainasi naisten sukset lauantain kisaan. Kuva perjantain sprintistä. Kuva: Modica/NordicFocus

Suomen maastohiihdon huoltopäällikkö Matti Haavisto harmitteli lauantaina Rukalla, että huoltojoukoille sattui huono päivä maailmancupin perinteisen hiihtotavan kisoissa. Etenkin naisten kisassa suomalaiset joutuivat potkimaan suksiensa pohjista lumipaakkuja, ja menestyssaumat karisivat siihen.

 – Ei tämä toivottava tilanne ole, mutta näitä sattuu, Haavisto totesi.

Hankalan kelin osuminen juuri perinteisen kympille tuntuu olevan kohtalon ivaa, sillä suomalaisilla oli paraatimatkallaan vaikeuksia myös Lahden MM-hiihdoissa. Nyt kukaan Suomen naisista ei yltänyt kymmenen parhaan joukkoon.

Rukalla kelin teki vaikeaksi, että pitkän pakkasjakson jälkeen tuli nollakeli. Haavisto arvioi asteikolla yhdestä kymmeneen, että keli oli yhdeksikön arvoisesti vaikea.

– Ylhäällä oli kuivaa lunta. Kun latu rikkoontuu, sauvojen jäljiltä tulee kuivaa lunta kostean päälle. Se on myrkkyä pehmeälle voiteelle, Haavisto selitti.
Voidellun suksen vaihtoehtona oli voitelematon pitopohjasuksi. Suomen naishiihtäjät eivät sellaisia käyttäneet, vajaat kaksi tuntia myöhemmin startanneista miehistä monet.

Kumpaakin kisaa varten huoltoryhmä teki hartiavoimin töitä, eivätkä urheilijat kritisoineet huoltoryhmää.

"Pitäisi onnistua kelissä kuin kelissä"

Naishiihtäjistä useimmat tuntuvat karsastavan pitopohjasuksien käyttöä, koska niihin on mahdotonta saada hiihtäjien kaipaamaa seinäpitoa. Haaviston mukaan silloin pitää hyväksyä se, ettei nousuja voi hiihtää ladulla, vaan ne on juostava kapealla haarakäynnillä ladun sivussa.

– Huoltoryhmän pitäisi kannustaa urheilijoita enemmän pitopohjan käyttöön.

– Toki meidän pitäisi löytää voitelu kelissä kuin kelissä, Haavisto sanoi.

Päävalmentaja Reijo Jylhän mukaan joukkue on harjoitellut suksien kanssa juoksemista, mutta töitä on vielä tehtävänä. Pitopohjasuksia voi testata vain nollakelissä, joten mahdollisuudet testeihin ovat kelistä kiinni.

Pentsinen hiihti naisten suksilla

Urheilijoiden kalustossa pitopohjasuksia on yleensä kolmesta neljään paria. Miesten kisassa esimerkiksi Anssi Pentsinen hiihti naisten suksilla, jotta sai omaa kalustoaan löysäpohjaisemmat sukset käyttöön.

Pentsinen ei halunnut kertoa, kenen sukset olivat käytössä. Samalla suksimerkillä Suomen joukkueesta kisaavat Anne Kyllönen ja Riitta-Liisa Roponen. Haaviston mukaan myös Pentsisen vaimon, toimittaja Laura Arffmanin sukset saattavat löytyä Pentsisen suksipussista.

STT–KAIJA YLINIEMI

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri