quantum banneri 2

Charlotte Kalla sai palkinnon rohkeudesta, ohitti Björgenin ylämäessä

Charlotte Kalla iloitsi minitourin voitosta Kuusamossa. Kuva: Modica/NordicFocus

Charlotte Kalla iloitsi minitourin voitosta Kuusamossa. Kuva: Modica/NordicFocus

Kolme kilpailua voittaneen Kläbon ylivoima häkellytti Rukalla.

Maastohiihdon kaikkien aikojen menestyneimmän hiihtäjän Marit Björgenin kukistaminen nousussa ei ole hiihdon maailmancupissa ihan jokapäiväistä. Ei siis ihme, että Ruotsin Charlotte Kalla hymyili hymyilemästä päästyään Rukalla sunnuntain kisan jälkeisessä haastattelussa.

– Oli tosi hienoa kuulla mäen päällä, että olin saanut kuuden sekunnin eron Maritiin, Kalla kertasi tuntemuksiaan kisan ratkaisusta.

Päivää aiemmin Björgen veti perinteisen hiihtotavan kisassa lopun 1,9 kilometriä hirmukyytiä, joten Kalla oli yllättynyt voimasuhteiden kääntymisestä.

– Maritilla on niin kova kapasiteetti, että hänen ohittamisensa ylämäessä ei tunnu kovin realistiselta. Piti yrittää, tänään olin pirteä, ja se onnistui. Se kertoo, että minulla oli hyvä päivä ja pystyin kisaamaan korkealla tasolla.

BjorgenKallaRukaNordicNFMarit Björgen ja Charlotte Kalla Rukan laduilla sunnuntaina. Kuva: NordicFocus

Kallan iloa lisäsi se, että hänen isänsä oli Pohjois-Ruotsin Pajalasta tulleen kannustusryhmän mukana Kuusamossa.

– He antoivat vahvaa tukea nousussa, kun olin väsyneimmilläni, Kalla sanoi.

Pitkästä aikaa cup-voittoon

Kuusamon minikiertueen ykkössija oli Kallan ensimmäinen voitto maailmancupissa sitten helmikuun 2015 Östersundissa. Rukalla hän sai ylleen maailmancupin johtajan keltaisen liivin.

– On todella kiva onnistua jo kauden alussa. Tunnen, että olen tehnyt hyvää työtä kesän ja syksyn aikana.

Kalla uskoo, että kauden edetessä naisten hiihdon kärkikamppailuun tulee tungosta. Monet hiihtäjät löytävät vauhtinsa vasta kisakauden edetessä, mutta sydänoireiden hankaloittamasta viime kaudesta poiketen Kalla on kovassa vedossa jo kauden alussa.

Hän etenee kohti helmikuun olympialaisia selvällä suunnitelmalla.

– Toivon saavani hyviä kisoja vielä ennen joulua. Jätän Tour de Ski -kiertueen väliin, jotta saan joulukuun loppuun kunnon harjoitusjakson. Tammikuun alussa kilpailen Skandinavia-cupissa Piteåssa (Piitime).

– En tiedä vielä, treenaanko joulun jälkeen kotona. Saatan tulla vaikka Pohjois-Suomeen, Kalla arveli.

Kalla ei ollut Rukalla Ruotsin naishiihdon yksinäinen tähti, sillä Stina Nilsson voitti sprintin. Sprintti olikin todellista ruotsalaisten näytöstä, kun yhdeksän naista kymmenestä otti jatkopaikan.

– Meillä on tulossa monta lupaavaa nuorta hiihtäjää, Kalla sanoi.

Klaebo25112017ModicaNFJohannes Hösflot Kläbon suorituksia analysoidaan myös Suomen maajoukkueessa. Kuva: Modica/NordicFocus

Kläbon kisat tarkkaan syyniin

Norja tuottaa lupaavia nuoria hiihtäjiä vielä vahvemmin kuin Ruotsi. Johannes Hösflot Kläbo kilpaili vuosi sitten Rukalla ensi kertaa maailmancupissa kotimaansa ulkopuolella, ja nyt 21-vuotias nuorukainen vei nimiinsä minikiertueen kaikki voitot.

Lauantainen perinteisen hiihtotavan ykkössija oli Kläbolle ensimmäinen väliaikalähtökisassa. Sunnuntain takaa-ajossa hän piti ykkössijansa, vaikka takaa-ajajat ottivat hänen yli puolen minuutin johtonsa kiinni.

– Olin todella iloinen, kun aloimme porukalla hiihtää hiljaa. Sain palauduttua ja keskityin loppukiriin, Kläbo sanoi.

Suomen päävalmentaja Reijo Jylhä pitää nuorukaista ilmiönä. Kläbon tavaramerkki on sukset jalassa juokseminen, jolla hän teki erot perinteisen hiihtotavan kisoissa Rukalla.

– Hänellä on osaamista, joka liittyy suksilla liikkumiseen. Hänen sprintin ylivoimaansa (karkasi muilta ensimmäisellä sadalla metrillä) ei voi selittää vain fyysisillä ominaisuuksilla, Jylhä sanoi ja vakuutti suomalaisten analysoivan tarkasti Kläbon kisasuoritukset.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri