quantum banneri 2

Pikakisa ei sakkoa salli - Mäkäräinen oli tyytyväinen kuutossijaankin

Kaisa Mäkäräinen vahvassa vireessä ampumahiihdon maailmancupissa. Kuva: SAhL/Anderi Ivanov

Kaisa Mäkäräinen vahvassa vireessä ampumahiihdon maailmancupissa. Kuva: SAhL/Anderi Ivanov

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen maksoi Ruotsin Östersundin maailmancupissa veroa pystypaikan ohilaukauksestaan. Mäkäräinen sijoittui sprintissä kuudenneksi, kun puhtaalla ammunnalla voittokin olisi ollut ulottuvilla.

Yhden sakkoringin kiertänyt Mäkäräinen hävisi kilpailun voittaneelle Saksan Denise Herrmannille 26 sekuntia. Myös Herrmann ampui kilpailussa yhden sakon.

Joulukuussa 29 vuotta täyttävä Herrmann vaihtoi lajia maastohiihdosta ampumahiihtoon vasta aikuisiällä ja totutteli maailmancupin tavoille vasta viime kaudella.

– Hienoa nousua hän on tehnyt muutaman viime vuoden aikana. Ei voi kuin rispektit antaa. Kova tekijä, Mäkäräinen antoi tunnustusta saksalaiselle.

Vaikka pakkanen oli Östersundissa laskenut toissaillan normaalikisan 11 asteesta sprintissä noin seitsemään, kylmyys vaivasi Mäkäräistä yhä. Hän valitteli silmiensä jäätyneen, kun tuli aika ampua pystypaikalta.

– En nähnyt siinä oikein mitään. Makuupaikalla taas jouduin aloittamaan sarjan uudestaan alusta, makuulta lopulta nollat ampunut Mäkäräinen kertoi.

Hän vakuutteli tyytyväisyyttä pikakilpailuunsa. Kisan kakkonen Ranskan Justine Braisaz lähtee ylihuomiseen takaa-ajoon vajaat 11 sekuntia Mäkäräisen edellä, kolmanneksi ehtinyt Ukrainan Julia Dzhima runsaat kuusi sekuntia ennen. Braisaz ja Dzhima selviytyivät ammunnoista sakotta.

– Ihan tyytyväinen olen. Ei kuuta taivaalta. Hyvällä ruokahalulla lähden takaa-ajoon. Kunpa vain tulisi lauhempaa keliä, Mäkäräinen toivoi.

Laukanen011217cm23Mari Laukkanen jatkaa edelleen uransa parasta kauden avausta. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Laukkasella vielä jarru päällä

Mari Laukkasen hiihto ei ollut pikakisassa totutun sähäkkää. Ampuminen sujui kuitenkin varmasti, kun saldona oli yksi sakko pystypaikalta.

Viime maaliskuussa Oslon Holmenkollenilla sprintin voittanut Laukkanen lähtee 10 kilometrin takaa-ajoon sijalta 26, runsaat minuutin ja 15 sekuntia kärkeä jäljessä.

– Pitäisi olla tyytyväinen ammuntaan, kun sen ansiosta tulee aiempaa parempia sijoituksia. Harmilliset ovat silti mietteet, Laukkanen myönsi.

Hänen hiihtovauhdissaan on kosolti parannettavaa. Herkkyys ei ole raskaan harjoittelun jäljiltä vielä kohdallaan, eikä Östersundin nahkeapintainen latu ollut nopeaksi tiedetyn Laukkasen mieleen. Kuntopohja rakennetaan ensi helmikuun olympiakisoihin, joten hienosäätö vaatii työtä.

– Olen yrittänyt piilottaa kuntoa aerobisella harjoittelulla, ja se on näköjään onnistunut hyvin, Laukkanen naurahti.

Häntä toki ilahduttaa ilmiselvästi varmistunut ammunta.

– En ole huolestunut, vaan vihainen ja harmissani, hän kuvaili ristiriitaisia tuntemuksiaan.

Voittaja Herrmann on maastohiihdossa 2010 nuorten MM-sprintin voittaneelle Laukkaselle tuttu kilpakumppani.

– Hän oli silloin hopealla, kun voitin sprintin maailmanmestaruuden.

Muista suomalaisista nollat ampunut Sanna Markkanen oli 83:s ja kahden sakon rasittama Suvi Minkkinen 87:s.

STT–REIMA RAUTIAINEN

Tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri