quantum banneri 2

Mäkäräinen nauttii takaa-ajon kaksintaisteluista

Kaisa Mäkäräinen on menestynyt parhaiten takaa-ajossa. Kuva: SAhL/Andrei Ivanov

Kaisa Mäkäräinen on menestynyt parhaiten takaa-ajossa. Kuva: SAhL/Andrei Ivanov

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kertoi Östersundissa naisten maailmancupin sprinttikisan jälkeen lähtevänsä sunnuntain takaa-ajoon ”hyvällä ruokahalulla”. Tämän vuosikymmenen cup-tilastot todistavat, että nälkää hänellä on 10 kilometrin takaa-ajossa riittänyt.

Mäkäräinen on voittanut takaa-ajon pohjoisen Ruotsin Östersundissa kolme kertaa, 2010 sekä vuosina 2014–15. Toissa vuoden ykkössija heltisi taistelulla, joka oli yksi Mäkäräisen, 34, pitkän uran näyttävimmistä. Hän oli ollut edeltävässä sprintissä kymmenes ja lähti ladulle runsaat 52 sekuntia jäljessä Tshekin kärkinaista Gabriela Soukalovaa. Maalissa takaa-ajaja tuuletti voittajana 1,9 sekuntia ennen toiseksi ehtinyttä Italian Dorothea Wiereriä.

– Voitto tuli ikään kuin bonuksena. Varmasti olisin ollut kakkos- tai kolmossijaankin tyytyväinen, Mäkäräinen kertoi tuolloin Ylelle.

Myös vuotta aiemmin hän oli Östersundissa murskannut vastustajansa takaa-ajossa. Tuolloin Mäkäräinen pääsi sprintin jälkeen ladulle jo toisena seitsemän sekuntia kärjestä.

Takaa-ajon maalissa hän oli voittajana venyttänyt eron toiseksi sijoittuneeseen Ukrainan Valj Semerenkoon 47,6 sekuntiin.

MäkäräinenSAhLIvanovKuva: SAhL/Andrei Ivanov

Tappajan vaisto

Mikä tekee Mäkäräisestä niin hyvän 10 kilometrin mittaisessa, neljän ampumapaikan takaa-ajossa?

Ammunta ei ole Mäkäräisen ykkösvahvuus, joten luulisi, että toistuva nainen naista vastaan -kamppailu ampumapaikoilla syö hänen itseluottamustaan. Riuska hiihtäjä ja tappajan vaistolla varustettu Mäkäräinen kääntää paineet kilpakumppaniensa niskaan. Voi ajatella, että hänellä on ampumapaikoilla vain voitettavaa, kun vastustajat arvuuttelevat sivusta osumatarkkuutta. Jos Mäkäräinen viereisellä ampumapaikalla osuu, kanssakilpailijalle ei ole ladulla luvassa helppoa.

Sunnuntain kilpailussa Mäkäräisellä on etunaan kokemus, 26 sekuntia edellä lähtevä Saksan sprinttivoittaja Denise Herrmann taas on maastohiihtotaustallaan hyvin kokematon.

Mäkäräisen lisäksi maailmancupissa takaa-ajon voittamisesta on edellä olevista kokemusta vain Norjan Synnöve Solemdalilla, kahden cup-ykkössijan verran. Hän lähtee neljäntenä Mäkäräisen kanssa miltei yhtä jalkaa, 1,7 sekuntia ennen sprintin kuutosta.

STT–REIMA RAUTIAINEN

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri