quantum banneri 2

Norjan Kläbolle tarjolla neljä matkaa olympialaisissa – 50 kilometriä ei kiinnosta, 15 kilometriä kysymysmerkki

Johanes Hösflot Kläbo ja Finn Hågen Krogh Lillehammerissa. Kuva: NordicFocus

Johanes Hösflot Kläbo ja Finn Hågen Krogh Lillehammerissa. Kuva: NordicFocus

Petter Northugin ja muiden olympialaisiin mielivien viimeinen näytön paikka on Planicassa.

 

Johannes Hösflot Kläbo on dominoinut täydellisesti maastohiihdon maailmancupia. Kilpailuja on käyty viisi, joista hän on voittanut jokaisen.

Viime vuonna Kläbo voitti sprintticupin, mutta on nyt matkalla menestykseen kokonaiskilpailussa. Samalla hänestä on tullut Norjan suurin olympiatoivo helmikuun kisoissa. Startit eivät varmastikaan ole jäämässä pelkkään sprinttiin ja hän tulee olemaan mitalisuosikki kaikissa starteissa, johon osallistuu.

- Kläbo lähti kauteen ennen kaikkea sprintin voittajasuosikkina, mutta on tällä hetkellä ehdolla myös monille muille matkoille, myöntää Norjan hiihtoliiton maastohiihtopäällikkö Vidar Löfshus Dagbladet-lehdelle.

Norjan olympiapaikkojen on sanottu ratkeavan pitkälti joulukuun aikana ja Kläbon näytöt ovat tähän asti olleet rautaa. Nyt hiihtomaassa onkin alettu kysellä, mille kaikille matkoille hän aikoo osallistua Pyeongchangissa.

Kläbo on ehtinyt voittaa kaksi perinteisen sprinttiä, 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun, yhdistelmähiihdon ja tullut vielä 15 kilometrin takaa-ajossa maaliin ensimmäisenä.

Kläbo ei kilpaile Davosissa 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa. Sunnuntain startti on tärkeä olympianäyttö, joten kilpailun väliin jääminen voi indikoida sitä, ettei 20-vuotiasta superlupausta nähdä olympialaisissa tällä matkalla.

Yhtään paikkaa ei vielä ole kuitenkaan jaettu.

- Emme aio hänen kohdallaan sulkea pois mitään matkaa paitsi, että hän on itse todennut, ettei halua hiihtää 50 kilometrin kilpailua, Löfshus kertoo.

Löfshusin mielestä urheilijalla tulisi olla kokemusta kansainvälisistä 50 kilometrin kilpailuista ennen kuin hän asettuu kuninkuusmatkan viivalle olympialaisissa. Norjalla on kuulemma muitakin 50 kilometrin kisaan.

KlaboIversen26217ModicaNFJohannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen Lahden MM-parisprintissä. Kuva: NordicFocus

Mitä todennäköisimmin Kläbo nähdään sprintissä, parisprintissä, yhdistelmähiihdossa ja viestissä. Ainakin mikäli vire pysyy yhtä hyvänä helmikuuhun asti. Lahden MM-kisoissa Kläbo saalisti sprintin pronssia. Parisprintissä hän oli ottamassa hopeaa Suomen takana, mutta Emil Iversen keilasi Iivo Niskasen ja itsensä ladun pintaan ja Norja tippui neljänneksi.

Lauantaina Kläbo kilpailee vapaan hiihtotavan sprintissä, joka ei ole olympiamatka.

Northugin mahdollisuudet tammikuussa

Toisaalta maailmancup-paikat on pitkälti korvamerkitty maajoukkuehiihtäjille joulua edeltäväksi ajaksi, joten maajoukkueen ulkopuolisten hiihtäjien mahdollisuudet aukeavat kunnolla vasta tammikuussa. Sama koskee muun muassa Petter Northugia, joka ei ole tällä hetkellä kunnossa. Northug ei aio kilpailla ennen joulua ja jättänee Tour de Skin väliin.

Löfshus tietää kuitenkin Northugin potentiaalin. Hänen viimeinen mahdollisuutensa kammeta olympiajoukkueeseen on Planican maailmancupissa 20. tammikuuta. Jos voittaa perinteisen sprintin maailmancup-osakilpailun vain kolme viikkoa ennen olympiastarttia, on sellaista miestä vaikea olla valitsematta joukkueeseen.

- Teoriassa se on mahdollista, mutta se riippuu myös muiden edesottamuksista muissa kilpailuissa ja miltä kokonaisuus silloin näyttää. Mutta toiveet olympialaisista elävät aina Planican kilpailuihin asti, kertoo Löfshus.

-Juho-Veikko Hytönen


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri