quantum banneri 2

Sukset myöhässä ja norjalaishiihtäjä katkoi sauvan - Antti Ojansivun maailmancup-kisa Davosissa päättyi lähtöviivalle

Antti Ojansivu (edessä) on hyvässä kunnossa. Kuva: Touho Häkkinen

Antti Ojansivu (edessä) on hyvässä kunnossa. Kuva: Touho Häkkinen

Jämin Jänteen 24-vuotias maajoukkuehiihtäjä yrittää nollata tilanteen ja keskittyy harjoitteluun.

Davosin sunnuntain 15 kilometrin väliaikalähtökilpailu ei nostattanut suomalaismiesten tunnelmia kattoon. Paras suomalainen oli sijalle 51 hiihtänyt Lari Lehtonen, jonka hiihto tyssäsi kaatumiseen.

Antti Ojansivulla kävi vielä huonompi onni, kun kilpailu päättyi ennen kuin se alkoikaan. Erinäisten erehdysten seurauksena Ojansivu ei saanut suksiaan huoltokopilta lähtöpaikalle lähtösignaaliin mennessä.

Elämän ikävin hiihtokokemus

Kestävyysurheilu.fi tavoitti Ojansivun puhelimitse Helsinki-Vantaan lentokentältä, jonne hän palasi hiihtämättä metriäkään kilpaa Sveitsissä.

Davosin sunnuntaita Jämin Jänteen hiihtäjä kuvaa kenties elämänsä ikävimmäksi hiihtokokemukseksi. Hiihtäjät joutuvat usein odottamaan suksiaan viime hetkille asti, sillä pareja voidellaan loppuun asti, jotta luisto olisi paras mahdollinen. Hyvällä kelillä kapulat saapuvat lähtöpaikalle jopa yli viisi minuuttia ennen lähtöä. Ongelmakelissä myöhemmin, joskus vain pari minuuttia ennen lähtöä.

- Kuusi minuuttia ennen starttia kysyin lähtöalueelta olleelta huoltomieheltä suksiani. Hän kysyi asiaa radiosta, mutta vastausta ei tullut. Kolme minuuttia ennen lähtöä hän kysyi asiaa uudestaan, jolloin ilmoitettiin suksien olevan tulossa. Huoltokopilta oli vain niin pitkä matka, etteivät ne ehtineet starttiin, Ojansivu sanoo.

Krogh katkoi sauvan

Lähtöalueella 24-vuotiaalla hiihtäjällä oli verryttelypari, jonka vahaus ei ole millään tavalla kilpailukykyinen varsinaisiin kisapareihin verrattuna. Puoli minuuttia ennen starttia Ojansivu ymmärsi, etteivät kisasukset tule ajoissa. Hän päätti laittaa verryttelyparit jalkaan. Sauvat olivat valmiina kädessä, joten Ojansivu levitti sauvat sivuun laittaakseen monot kiinni siteisiin. Tuolloin verryttelyä tehnyt Finn Hågen Krogh juoksi Ojansivun sauvan päältä ja sauva katkesi.

- Se kisa oli siinä. Olisi ollut koomista lähteä kilpailuun verryttelysuksilla yhden sauvan kanssa, Ojansivu kertoo.

Krogh jatkoi omaa valmistautumistaan kilpailuun, mutta tuli kilpailun jälkeen pyytämään anteeksi Ojansivulta.

- Ei hänkään sille mitään oikein voinut. Itsehän ne sauvat siihen eteen tyrkkäsin, Ojansivu miettii.

- Olen jälkikäteen ajatellut, että ihan hyvä, että sauvakin meni poikki, sillä verryttelysuksella hiihto olisi lopulta ollut vielä huonompi juttu, hän jatkaa.

Huolto erehtyi lähtöajassa

Ojansivu kertoi, että huolto oli kirjannut hänen lähtöaikansa väärin. Lisäksi muutama minuutti ennen lähtöä radioliikenteessäkin oli ongelmia. Sukset siis olivat voidellut ja valmiina, mutta ne eivät kulkeutuneet oikeaan aikaan Ojansivulle. Asiaa käytiin sunnuntaina ja maanantaina huoltotiimin kanssa läpi.

- Uskon ettei tällaista satu hetkeen uudestaan. Tämä nimittäin otti aika koville huoltomiestenkin keskuudessa, hän kertoo.

Group26112017ModicaNFAntti Ojansivun (numero 44) Rukan takaa-ajokilpailu meni pilalle kaatumisen vuoksi. Kuva: NordicFocus

Loppupäivä oli Ojansivulle vaikea paikka. Kilpailuun oli valmistauduttu yli viikon ajan ja lopulta startti kariutuu itsestä riippumattomista syistä. Yksi näyttöpaikka olympialaisiin meni jälleen sivu suun.

Hiihtovauhti kovempaa kuin koskaan ennen

Moni voisi pitää suomalaisen kauden aloitusta huonona, sillä Rukan takaa-ajokilpailussa maailmancupin pisteet ja sijoitus 25 joukossa meni hänen kaatuessaan kilpailun loppupuolella. Ojansivu on kuitenkin luottavainen ja uskoo vielä hyvään talveen.

- Taso on selvästi mennyt eteenpäin. Olen hiihtänyt jokaisen kisan kovempaa kuin ikinä aiemmin. Lisäksi tuntuu siltä, ettei kuntopiikki ole vielä tullut esiin. Varaa on vielä parempaankin, Ojansivu kertoo.

Toblachissa Ojansivu ei hiihdä, sillä suunnitelmana on ollut Davosin jälkeen saada hyvä harjoitusjakso alle Rovaniemellä. Jouluksi hän matkustaa kotiinsa Ylöjärvelle ja joulun jälkeen matka jatkuu Tour de Skille, jonne hänet mitä todennäköisimmin tullaan valitsemaan.

Eli Ojansivu pääsee jatkossakin kokeilemaan vauhtia maailmancupissa. Suksienkin pitäisi ilmestyä ajoissa lähtöön, vaikka edelleenkin ne voivat tulla viime tingassa.

- Täytyy nollata tilanne nyt, ettei tästä jää mitään traumoja, kun odottaa seuraavan kerran suksiaan, Ojansivu päättää.

-Juho-Veikko Hytönen

Mainos
Kaikki hiihdon maailmancupin osakilpailut vain C Morella! Antero Mertaranta selostajana, Jari Isometsä asiantuntijana. Yhteensä yli 160 maailmancupin kisaa hiihdosta, yhdistetystä, mäkihypystä ja alppihiihdosta osoitteesta www.cmore.fi.


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama