quantum banneri 2

Peltoselta Suomi 100 -suksi - Olympiavoittajat vastaanottivat ensimmäiset parit

Olympiavoittajat Juha Mieto ja Marjut Rolig saivat itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -sukset Peltosen tehtaalla Heinolassa. Kuva: Sakari Kekki

Olympiavoittajat Juha Mieto ja Marjut Rolig saivat itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -sukset Peltosen tehtaalla Heinolassa. Kuva: Sakari Kekki

Ensimmäisinä saajina Juha Mieto, Marjut Rolig ja Suomen Latu.

 

Peltonen Ski oy osallistui Suomi 100 -juhlintaan valmistamalla sarjan juhlasuksia. Sadan parin sarjasta kymmenen ensimmäistä on numeroituja ja ne nimetään merkittäville hiihtokultturin edistäjille. Kolme ensimmäistä suksiparia luovutettiin Juha Miedolla, Marjut Roligille ja Suomen Ladulle.

Peltosen Heinolan-tehtaalla järjestetyssä tilaisuudessa valmistajan puolesta Suomi 100 -sukset luovuttanut Asko Lahdelma totesi, että juhlasuksista haluttiin tehdä sekä perinteiset että huippunykyaikiaiset. Suksien rakenteessa on Peltosen tuotekehittelyn tuloksia useiden vuosikymmenien ajalta, mutta pohjassa niissä on tämän hetken suursuosikki, karvapohja.

Juhlasukset on tehty hiidettäviksi eikä lasivitriineihin. Kolme ensimmäistä vastaanottajaa pitivät saamaansa lahjoitusta suurena kunniana, mutta lupasivat myös ulkoiluttaa suksia.

- Minulla on kotona toisetkin Peltosen karvapohjat, mutta hiihdän tälläkin parilla muutaman reissun. Sen jälkeen ripustan ne seinälle haapaveteläisten puusuksien viereen, viisinkertainen olympiamitalisti Juha Mieto totesi.

Talven aikana Mietaa sanoo hiihtävänsä 500 – 1000 kilomtrejä keleistä riippuen enimmäkseen kotomaisemissa Kurikassa. Kevättalvella hän lähtee Lappiin ja aikoo osallistua Ylläs-Levi-hiihdon 50 kilometrille.

- Olin siellä jo viime keväänä PR-tehtävissä ja innostuin niin, että ensi keväänä aion ladulle itsekin, Mietaa sanoi.

PelltonenSuomi100MietoRoligKononenSakariKekkiPeltosen suksitehtaan Suomi 100 -sukset luovutettiin olympiavoittajille Juha Miedolle ja Marju Roligille sekä kansan syvien rivien hiihtoliikuttajalle Suomen Ladulle, jonka puolesta sukset otti vastaan Panu Könönen. Kuva: Sakari Kekki

Aktiivisen kilpahiihdon melko nuorena lopettanut Marjut Rolig sanoo käyttävänsä Suomi 100 -suksia, vaikka hänelläkin on kotona myös toinen pari Peltosen karvapohjia

- Kilpahiihtäjänä pidin enemmän perinteisestä, mutta nykyään hiidän enemmän luistellen, osittain huonojen kelien takia. Karvapohjasuksilla perinteisen hiihto onnistuu ongelmakeleilläkin ilman voiteluongelmia, Rolig kertoi.

Marjut Rolig on maastohiihdossa toistaiseksi Suomen viimeisin naisten olympiavoittaja. Kultaa tuli vuonna 1992 Albertvillessa naisten 5 kilometrillä. 15 kilometrillä hän oli hopealla.

Hämeenlinnassa asuva Rolig hiihtää nykyään omaksi ilokseen, mutta myös nuorten kanssa. Hän valmentaa Ahveniston Ampumahiihtäjien nuoria ampumahiihtäjiä, joista yksi on hänen Jessica-tyttärensä.

Kolmannet Suomi 100 -sukset saanut Suomen Latu on menestynyt kansan syvien rivien liikuttajana.

- Suomen Latu sai aikoinaan nimensä hiihdosta, mutta olemme avanneet latua myös muille ulkoliikuntalajeille. Edistämme perhe- ja lapsiliikuntaa. Huippuhiihtäjiä ei tule, ellei ole suurta massaa harrastamassa lajia, Suomen Ladun markkinointi- ja tiedotuspäällikkö Panu Könönen sanoi.

Asko Lahdelman esittämien tilastojen mukaan hiihto on Suomen kolmenneksi harrastetuin liikuntamuoto.

- Karvapohjasukset ovat tuoneet lajin pariin uusia harrastajia, koska ne ovat poistaneet voiteluongelmat. Karvapohja antaa hyvän pidon kaikilla keleillä. Kuntohiihtäjien lisäksi niitä käyttävät myös kilpahiihtäjät harjoittelussa. Tästä lähtien karvapohjasukset ovat mukana myös huippuhiihtäjien kilpailumatkoilla, Lahdelma totesi.

-Osmo Kuisma


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama