quantum banneri 2

Torinon 2006 tapaukset selvitetty: Kristina Šmigun-Vähi on kaksinkertainen olympiavoittaja

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Virolaishiihtäjän lääkärin mielestä antidopingtyö on menettänyt fokuksensa.

Torinon talviolympialaisten dopingnäytteiden uudelleenanalysointi on saatu päätökseen.

Uudelleenanalysointi ei ole tuonut ilmi positiivisia näytteitä. Asiasta tiedotti Kansainvälinen olympiakomitea keskiviikkona. KOK myös tiedotti, ettei vuoden 2006 talviolympialaisten osalta ole enää käynnissä minkäänlaisia prosesseja tulosten muuttamisen suhteen.

Neljän vuoden piina

Tämä tarkoittaa helpotusta Kristina Šmigun-Vähile. Virolaishiihtäjä voitti Torinossa kaksi kultaa yhdistelmähiihdossa ja 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa. Hän roikkui löysässä hirressä neljä vuotta, sillä Šmigun-Vähi sai joulukuussa 2013 tiedon siitä, että hänen epäillään käyttäneen dopingaineita. A-näytteestä ei löytynyt varsinaisesti kiellettyjä aineita, mutta sellaisia molekyylejä, jonka vuoksi ”on syytä epäillä kiellettyjen aineiden käyttöä”.

Tämän jälkeen elettiin monta vuotta epäselviä aikoja. KOK ei kommentoinut millään tavalla, missä vaiheessa Šmigun-Vähin dopingtestien tulosten arviointi on. Kumpikin osapuoli antoivat julkisuuteen niukkoja kommentteja. KOK ei suostunut kommentoimaan tapausta juuri julkisesti ja Šmigun-Vähi kertoi taistelevansa loppuun asti mitaliensa puolesta.

Ilmeisesti tapaus oli myös urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n käsittelyssä, mutta tämän instanssin päätös on ainakin toistaiseksi ja ilmeisesti jäämässä salaiseksi. Tapaukselta odotettiin ratkaisua jo kaksi vuotta sitten, seuraavaksi vuosi sitten. Sen jälkeen mitään ei kuulunut, mutta nyt KOK:n lyhyt tiedote tarkoittaa sitä, että Šmigun-Vähin tapaus on suljettu ja Torinon kisojen maastohiihtotulokset pysyvät ennallaan.

- Päiväni on tänään täynnä aurinkoa. Olemme kaikki odottaneet tätä paria lausetta kauan. Minulla ei ole mitään lisättävää – kaikki on siellä selvästi sanottu, kommentoi Šmigun-Vähi lyhyesti virolaisviestimille, muun muassa Postimees-lehdelle.

"Nykyään katsotaan vain numeroita"

Šmigun-Vähin tiimin lääkäri Mihkel Mardna oli hiihtäjän tavoin tyytyväinen päätökseen.

- On tietenkin hyvä mieli, kun uutinen lopulta julkistettiin, hän sanoi.

Marda kertoi osanneensa odottaa tällaista tulosta, sillä hänen mukaansa Šmigun-Vähi ei ole tehnyt mitään sääntöjenvastaista.

- Näin ollen tämä ei tule yllätyksenä, mutta miksi se kesti niin kauan, sitä en osaa sanoa, Marda jatkoi.

Mardna kritisoi myös nykyistä dopingtestausjärjestelmää ja antidopingtyötä maailmassa. Se on kuulemma menettänyt fokuksensa.

- Aluksi se oli suunnattu urheilijan terveyden suojelemiseen. Nykyään fokus on siirtynyt ja katsotaan vain numeroarvoja, Mardna totesi huomauttaen kuitenkin samaan hengenvetoon, että kaikkia sääntöjä on noudatettava.

Kristina Šmigun-Vähi on 40-vuotias ex-hiihtäjä, joka saavutti urallaan kaksi olympiakultaa ja yhden hopean. Maailmanmestaruuden hän voitti Val di Fiemmessä vuonna 2003 yhdistelmäkilpailussa. Lisäksi hänellä on viisi muuta MM-mitalia. Hän lopetti uransa vuonna 2010.

-Juho-Veikko Hytönen


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama