quantum banneri 2

Iivo Niskanen: ”Jos tänään olisi hiihdetty kilpaa, ei olisi tarvinnut ohittaa”

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Sairastelun jäljiltä maailmancupiin vuoristo-oloissa palaava Iivo Niskanen jännittää kisavirettään.

 

Iivo Niskanen odottaa jännityksellä, millaisessa kilpailuvireessä hän on lauantaina Tour de Ski -kiertueen alkaessa Sveitsistä. Hän ei ole kilpaillut joulukuun alun jälkeen, ja Lenzerheidessa kehoa kurittaa kilpailuvauhdin lisäksi lähes 1500 metrin korkeus.

– En varmaan ole vielä huipputikissä. Välillä on ollut hyviä päiviä ja välillä huonompia, Niskanen kertoi Suomen joukkueen hotellissa Lenzerheidessa.

Niskasen sopeutuminen korkealle on monesti sujunut niin, että kolmas ja viides päivä korkealla ovat vaikeita.

– Jos tänään olisi hiihdetty kilpaa, ei olisi tarvinnut paljon ohituksia tehdä, Niskanen kuvasi oloaan perjantaina, sopeutumisen kolmantena päivänä.

– Toivottavasti viimeistään sunnuntaille tulee hyvä päivä.

Seitsemän etapin hiihtokiertue alkaa vapaan hiihtotavan sprintillä. Vuosi sitten Niskanen avasi Tourin vaatimattomalla 52. sijalla Val Müstairin vapaan sprintissä, mutta uskoo pystyvänsä siinäkin lajissa paljon parempaan.

– Sprintin jälkeen tulee perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisa, jossa sprintti ei vaikuta niin paljon lähtöpaikkaan. Viime vuoteen verrattuna perinteisen latukin on täällä selvästi parempi.

Elimistö järkyttyi urheilun aloittamisesta

Niskasen kilpailukalenteria muokkasi joulukuinen sairastelu, joka piti hänet levossa viikon verran. Toblachin maailmancupin kisat jäivät väliin viikkoa ennen joulua, ja Niskanen vietti joulun kotona.

– Aina kun sairastuu, asiat eivät lähde heti rullaamaan. Kun viikon huilaat, urheilun aloittaminen on aina shokki elimistölle. Piti käynnistellä rauhassa, sillä ensimmäisinä päivinä levon jälkeen en pystynyt hiihtämään kummoistakaan vauhtia, Niskanen kertasi.

Hän pystyi tervehdyttyään harjoittelemaan hyvissä oloissa kotonaan Kuopiossa ja teki kaksi kontrolliharjoitusta sisätiloissa Vuokatissa matolla: toisen hiihtäen, toisen juosten.

– Olin luottavainen tänne lähtiessä, ja kaikki testit menivät niin, että tänne oli järkevää lähteä.

NiskanenIivo011220172ModicaNFKuva: NordicFocus

Perinteisen sprintti palvelee olympialaisia

Niskanen suunnittelee kilpailevansa tämänkertaisella Tour de Ski -kiertueella neljä kisamatkaa, joten hän hiihtää Lenzerheiden kolmen startin perään ensi viikolla perinteisen hiihtotavan sprintin Saksan Obertsdorfissa. Sen jälkeen kiertueesta ei ole jäljellä kuin kolme kisaa, mutta todennäköisesti Niskasta ei nähdä Alpe Cermisin laskettelurinteessä kiertueen loppuhuipennuksessa viikon kuluttua sunnuntaina.

– Val di Fiemmen 15 kilometriä (kuudes etappi) olisi itselle kiertueen paras matka, mutta näillä näkymin mennään neljän kisan systeemeillä. Olli (valmentaja Olli Ohtonen) sen päättää. Lentolippu on ainakin varattu niin, että jätän kiertueen kesken, Niskanen hymyili.

Kiertueen toiselle paikkakunnalle Oberstdorfiin Niskasta vetää perinteisen hiihtotavan sprintti, joka on vahva ehdokas hänen olympiamatkakseen helmikuussa Pyeongchangissa.

– Sprintti palvelee olympialaisiin menoa. Saan siihen tuntumaa.

Niskanen, 25, aloittaa lauantaina Tourin viidennen kerran urallaan. Loppunousu on yhä kokeilematta, mutta ensi vuosi voi muuttaa tilanteen.

– Mielellään hiihtää niin, että siellä on mahdollista pärjätä. Silloin pitää satsata eri tavalla Tourille, Niskanen sanoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tour de Skin ohjelma

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri