quantum banneri 2

Ongelmilta välttynyt Kerttu Niskanen odottaa huippukunnon puhkeamista

Kerttu Niskanen oli neljäs sunnuntain kilpailussa. Kuva: NordicFocus

Kerttu Niskanen oli neljäs sunnuntain kilpailussa. Kuva: NordicFocus

Kolme kertaa kaatunut Pärmäkoski putosi yli puolentoista minuutin päähän kiertueen kärjestä.

Kerttu Niskanen on odottanut koko kauden, koska hänen tuntemuksensa kunnostaan näkyvät myös maastohiihdon maailmancupin tulosluettelossa. Sunnuntaina Niskanen koputteli jo palkintosijan porstuassa, mutta kolmen parhaan joukkoon yltäminen jäi Sveitsin Lenzerheidessa 6,7 sekunnin päähän.

Niskanen oli perinteisen hiihtotavan kympillä neljäs, mikä on huippu-urheilijalle joskus hieman ärsyttävä sija. Silti se oli Niskasen tämän kauden paras noteeraus kansainvälisessä seurassa.

– Kunto on ollut koko kauden hyvä. Luotan siihen, että se menee parempaan. Ehkä on hyvä, ettei se (kunto) ole vielä näyttäytynyt niin hyvänä kuin odotan sen olevan, Niskanen naurahti.

Hän siirtyi viime kauden jälkeen Pekka Vähäsöyringin valmennukseen ja on kehunut valmennusyhteistyötä pitkin kautta.

– Minulla ei ole ollut ongelmia harjoituskaudella eikä alkutalvesta, kolme kertaa kauden aikana kymmenen parhaan joukkoon hiihtänyt Niskanen sanoi.

Kympin "tympeä sija" harmitti Niskasta, mutta hän kipusi Tour de Ski -kiertueella kuudenneksi. Sunnuntain kympin ylivoimainen voittaja, Norjan Ingvild Flugstad Östberg nousi kokonaistilanteessa kärkeen ja johtaa viime kauden Tour de Ski -voittajaa Heidi Wengiä yli puolella minuutilla.

"Yksi parhaista radoista hiihtää perinteistä"

Vuoristomaisema ja -maastot Lenzerheidessa ovat Niskasen mieleen, sillä sveitsiläispaikassa hän hiihti neljä vuotta sitten toistaiseksi ainoan maailmancupin voittonsa. Se onnistui perinteisen hiihtotavan 10 kilometrillä, jolla sunnuntainakin kisattiin, mutta yhteislähdössä.

– Tämä on yksi parhaista radoista hiihtää perinteistä, mutta nyt ei ollut parhaita kelejä hiihtää perinteistä.

– Oli todella jäinen baana, Niskanen kertoi ja arveli, että laskut olisi pystynyt ottamaan paremmin hokkareilla kuin suksilla.

Parmakoski31122017ModicaNFKrista Pärmäkoski sunnuntain kilpailussa. Kuva: NordicFocus

"Pitää vain onnistua jatkossa"

Kympillä peräti kolme kertaa kaatunut Krista Pärmäkoski jatkaa kiertuetta kahden etapin jälkeen kahdeksannelta sijalta. Hän menetti pyllähdyksiin vähintään puoli minuuttia, todennäköisesti enemmän. Hän on parin sekunnin tuntumassa Niskaseen kokonaistilanteessa.

– On tässä vielä viisi kisaa jäljellä. On tässä kaikki mahdollista, tai ei nyt ihan kaikki, mutta kuitenkin. Pitää vain onnistua jatkossa, viime vuonna kiertueella toiseksi hiihtänyt Pärmäkoski arvioi.

Pärmäkoskelle Tour de Ski on arvokas kisarupeama huippukunnon virittämiseksi kohti helmikuisia olympialaisia. Eritoten siksi, että hän aikoo kilpailla kiertueelta palattuaan tammikuussa säästeliäästi. Suunnitelman mukaan hänen ohjelmassaan ovat vain Vantaan SM-hiihdot ja niistä viikon päästä Planican maailmancup, jossa hiihdetään perinteisen hiihtotavan sprintti ja kymppi 20.–21. tammikuuta.

Sunnuntaina hyvä matka ja hiihtotapa jäivät hyödyntämättä tuloksenteossa kaatumisten takia. Jäisellä ladulla hiihtäminen meni Pärmäkosken mukaan ylämäissäkin pomppimiseksi.

Hän uskoo, että maanantainen takaa-ajokilpailu kertoo enemmän hänen iskukyvystään kuin sunnuntain kisa. Perinteisellä keli oli sellainen, ettei hän pystynyt hiihtämään rennosti.

– Happi kulkee, Pärmäkoski vakuutti.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

Mainos
Kaikki hiihdon maailmancupin osakilpailut vain C Morella! Antero Mertaranta selostajana, Jari Isometsä asiantuntijana. Yhteensä yli 160 maailmancupin kisaa hiihdosta, yhdistetystä, mäkihypystä ja alppihiihdosta osoitteesta www.cmore.fi.


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri