quantum banneri 2

"Tour de Ski on maastohiihdon ykköstähti"

Tour de Skin avausosakilpailut olivat sveitsiläisten juhlaa. Kuva: Modica/NordicFocus

Tour de Skin avausosakilpailut olivat sveitsiläisten juhlaa. Kuva: Modica/NordicFocus

Kiertueen toinen keksijä Jürg Capol iloitsee hiihdon mediahuomion kasvusta.

Muutaman tähtinimen puuttuminen maastohiihdon Tour de Ski -kiertueelta herättää kritiikkiä etappikilpailun mielekkyydestä. Onko latusirkuksen järkeä kiertää pitkin Keski-Eurooppaa, kun Marit Björgenin ja Charlotte Kallan kaltaiset lajin kiintotähdet ovat poissa?

Björgen, Kalla ja suomalaisista etunenässä Matti Heikkinen päättivät jättää kiertueen väliin, koska kokevat sen heikentävän heidän mahdollisuuksiaan menestyä helmikuisissa olympialaisissa. Kahdenneltatoista Tour de Ski -kiertueella rivistä puuttuu myös mieshiihdon alkukautta hallinnut norjalaisnuorukainen Johannes Hösflot Kläbo, mutta Kansainvälinen hiihtoliitto FIS luottaa luomukseensa.

FIS lanseerasi Tour de Skin 2000-luvun puolivälissä kasvattamaan maastohiihdon tunnettavuutta, ja ensimmäisiä kokonaisvoittoja vuodenvaihteessa 2006–07 juhlivat Virpi Kuitunen ja Saksan Tobias Angerer.

Kiertue on onnistunut tavoitteessaan, arvioi etappikisan keksijöistä toinen, FIS:ssä nykyisin markkinointijohtajana työskentelevä Jürg Capol.

– Maastohiihdon mediakiinnostus on kasvanut huomattavasti. Jos ei olisi Tour de Skitä, menettäisimme valtavasti mediahuomiota, Capol luonnehti maanantaina STT:lle.

Cologna010120182ModicaNFDario Cologna maanantain takaa-ajokilpailun maalissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Hän kehitti kisaidean yhdessä norjalaisen ex-hiihtäjän Vegard Ulvangin kanssa, joka johtaa FIS:n maastohiihtokomiteaa.

– Täytyy muistaa, että Tour de Ski on maastohiihdon tähti. Jos menet kysymään ihmisiltä Zürichin asemalla, kuka on Kläbo, suurin osa ei tiedä, mutta puolet heistä tietää, mikä on Tour de Ski, Capol vertasi.

– Kiertue on tähti, mutta sen avulla voimme luoda sankareita.

Vuodenvaihde paras ajankohta

Hänen mielestään kiertueen alussa puhutaan aina siitä, ketkä kisasta puuttuvat, mutta kiertueen loppua kohden päähuomio kääntyy menestyjiin.

– Tietenkin olisi hyvä, että kaikki parhaat olisivat paikalla, mutta urheilijat ajattelevat kiertuetta kukin omista lähtökohdistaan. Osa kokee, että se on liian lähellä olympialaisia, osa käyttää kiertuetta olympialaisiin valmistautumisessa.

Capolin mukaan esimerkiksi Sveitsin Dario Cologna oli varmaan viikonloppuna yksi Lenzerheiden onnellisimmista. Hän palasi kolmen vuoden tauon jälkeen voittajaksi maailmancupissa, mikä teki kokeneen hiihtäjän itseluottamukselle hyvää olympialaisten alla.

Capolin mukaan vuodenvaihde on maastohiihdon kiertueelle medianäkyvyyden kannalta paras ajankohta.

– Mäkiviikkokin on suosittu, osin perinteidensä takia, mutta myös siksi, että vuodenvaihteessa ihmiset ehtivät seurata urheilua, Capol arvioi.

LamplotCapol160203FelgNFKansainvälisen hiihtoliiton FIS:n markkinointijohtaja Jürg Capol (oik.) ja maastohiihdon media ja projektikoordinaattori Michal Lamplot. Kuva vuodelta 2016. Kuva: NordicFocus

Seefeld ehkä mukaan kiertueelle

Yhdettätoista kertaa Tour de Ski -kiertuetta hiihtävä Aino-Kaisa Saarinen arvioi Lenzerheidessa, että kiertue on ammattimaistunut alkuvuosista. Aluksi hiihtäjiä ajatettiin yötä myöten pitkin Keski-Eurooppaa siirtymätaipaleilla, mutta kisapaikat ovat vakiintuneet Sveitsiin, Saksaan ja Italiaan.

Capol myönsi, ettei tuote ollut alkuvaiheessa vielä täydellinen, mutta jostain piti aloittaa.

– Emme olisi ikinä pystyneet aloittamaan kiertuemallia, jos olisimme ensin odottaneet, että kehitämme sen heti täydelliseksi.

Hän toivoo, että tulevina vuosina Itävalta liittyy isäntämaiden joukkoon. Seefeld on varteenotettava vaihtoehto vuoden 2019 MM-hiihtojen jälkeen, sillä paikkakunnalle tehdään merkittäviä investointeja maastohiihdon kisapaikkoihin.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tour de Skin tulokset


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri