quantum banneri 2

Sairastelu vei hiihtäjä Ojansivun pohjalle: Opin arvostamaan onnistumista

Antti Ojansivu Tour de Skin avausetapilla. Kuva: Modica/NordicFocus

Antti Ojansivu Tour de Skin avausetapilla. Kuva: Modica/NordicFocus

Sauvakävelylenkki sopi välipäivän ohjelmaksi Tour de Skillä.

Kuuden kilometrin sauvakävelylenkki toimi välipäivän kevyenä harjoituksena hiihtomaajoukkueen Jämin Jänne -osastolle. Seurakaverukset Ristomatti Hakola ja Antti Ojansivu kävelivät tiistaina Oberstdorfin hiihtostadionilta maajoukkueen hotellille, ja saivat loppuun mukavan ylämäen kiivettäväkseen.

Hakola on kannuksiaan jo ansainnut, ja 24-vuotias Ojansivu tähyää samanlaiseen kehitysloikkaan. Ihan itsestään selvää ei silti ole, että Ylöjärveltä kotoisin oleva Ojansivu on ylipäätään maajoukkuemies. Terveysongelmat olivat päättää hänen hiihtouransa ennen kuin se kunnolla alkoikaan.

– Armeijavuoden jälkeen sairastelin pitkiä sairastelujaksoja, ja astma aiheutti sitä, että jouduin keskeyttämään kisoja, kun henki ei kulkenut, Ojansivu kertasi Saksan hiihtomekassa.

Päätös uran jatkosta varmistui, kun Ville Oksanen alkoi pari vuotta sitten valmentaa Ojansivua, ja hiihtäjä muutti Pirkanmaalta Rovaniemelle.

– Vaihtoehdot olivat lopettaa tai panostaa kaiken. Valitsin jälkimmäisen, Ojansivu kertoi ja kiitteli Rovaniemen harjoitusoloja ja Lapin urheiluakatemian tukipalveluja.

Enää terveystilanne ei estä tähyämistä kohti kärkeä. Astma on jo hallinnassa, vaikka kostealla kelillä Ojansivulle voi tulla vielä hengitysvaikeuksia.

– Viimeiset pari vuotta hiihto on tuntunut kivalta. Kävin sen verran pohjalla, että opin arvostamaan onnistumista ja sitä, että saa harjoitella ja kilpailla terveenä, Ojansivu sanoi.

Pieni ero pistesijaan

Maailmancupin pistesija uupuu Ojansivulta vielä tältä kaudelta, vaikka pistetili oli aueta jo kauden ensimmäisenä viikonloppuna. Ojansivu kaatui Rukalla vapaan hiihtotavan kisan lopussa oltuaan menossa 30 parhaan joukkoon.

Ojansivu hiihtää ajatuksella, että olisi 25-vuotiaana kansainvälisen tason hiihtäjä. Sairastelut tuottivat jonkun vuoden viipeen, mutta Ojansivu kokee olevansa hyvällä kehityskäyrällä.

– Tällä kaudella olen hiihtänyt jokaisessa kisassa kovempaa kuin aiempina vuosina. Pisteet ovat vain aika tiukassa. Haitari sijan 10 ja 30 välillä on aika pieni.
Maajoukkueessa normaalimatkojen hiihtäjien valmennuksesta vastaava Teemu Pasanen kiittelee nuoren miehen kehitystä. Pasasen mukaan tarvitaan enää yksi askel, ja Ojansivu on jatkuvasti maailmancupin pistetasoa.

Ojansivu31122017ModicaNFKuva: Modica/NordicFocus

Vapaalla hiihtotavalla perinteistä paremmin onnistuva Ojansivu laskee harjoittelevansa tällä kaudella noin 850 tuntia. Harjoituskauden teemana oli jaksaminen.

– Monesti kävi niin, että jaksoin tunnin, mutta sitten tuli katkeaminen. Se on nyt parantunut, Ojansivu valotti.

Ojansivun mieli palaa olympiajoukkueeseen ja erityisesti yhdistelmäkilpailuun ja vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailuun.

– Jos ajattelee olympiavalintoja, torstain yhteislähtökisa on minulle tärkein kiertueen loppukisoista, Tour de Skin ensikertalainen Ojansivu sanoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Hiihtäjä Antti Ojansivu
– Ikä: 24, syntynyt 14. toukokuuta 1993
– Pituus/paino: 172 cm/68 kg
– Kotipaikka: Ylöjärvi/Rovaniemi
– Seura: Jämin Jänne (kasvattajaseura Ylöjärven Ryhti)
– Valmentaja: Ville Oksanen
– Ammatti: hiihtäjä, kuuluu maajoukkueeseen ensimmäistä kauttaan.
– Saavutukset: pronssia alle 20-vuotiaiden MM-viestistä 2011, viides alle 20-vuotiaiden MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa 2012.
– Ojansivu avasi maailmancupin pistetilinsä tulevalla olympia-areenalla Etelä-Korean Pyeongchangissa 2017 oltuaan 18:s yhdistelmäkilpailussa. Tällä kaudella Ojansivu on hiihtänyt maailmancupissa parhaimmillaan 35:nneksi.

(STT)

Tour de Skin tulokset

quantum jattibanneri


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama