quantum banneri 2

Mikä on luistonauha ja miten sitä käytetään?

Lustonauhavoitelu aloitetaan laittamalla nauharasia suksen kärkeen.

Lustonauhavoitelu aloitetaan laittamalla nauharasia suksen kärkeen.

(Kaupallinen yhteistyöartikkeli - Optiwax) Optiwax-luistonauhan kehityksen takana on ollut ajatus tehdä hiihtämisestä mahdollisimman helppoa, eli tuotekehitystä on ajanut eteenpäin tavoite valmistaa voide, joka helpottaisi voitelua ja olisi mahdollisimman kulutuskestävä, jotta yhdellä voitelulla voitaisiin nauttia mahdollisimman monta kilometriä.

Ensiajatus tuotteesta oli kehittää se palvelemaan hiihdon harrastajia, mutta tuotekehityksen edetessä selvisi melko nopeasti, että luistonauha on myös täysiverinen kilpavoide erityisesti pitkille matkoilla ja lajeihin joissa vauhdit ovat kovat. Luistonauhan tuotantoteknologia mahdollistaa huomattavasti normaaleja voiteita kovempien vahamateriaalien käytön. Kovat vahaseokset tuovat voiteeseen äärimmäisen kulutuskestävyyden ja luiston erityisesti kovissa vauhdeissa.

Kikkan Randall näyttää, kuinka luistonauhavoitelu toteutetaan - Katso video!


Kisavoitelu
Luistonauha myös mahdollistaa erilaisen voitelun toteutuksen, sillä nauhassa on äärimmäisen ohut ja kova vahakerros, joka siirtyy lämmitettäessä sukseen. Yhdistämällä luistonauhaan kelin mukainen fluoripuriste, pystytään voitelun fluoripitoisuutta nostamaan, jolloin saavutetaan äärimmäisen kova voitelu, jossa on kyseiselle kelille sopiva pintajännitys parhaan luiston takaamiseksi. Tämä luistonauhakisavoitelu toteutetaan siten, että suksen pohjaan hangataan kelin mukainen fluoripuriste ja luistonauha rullataan tämän päälle ja sen jälkeen voitelu toteutetaan normaalisti. Luistonauhakisavoitelulla onkin jo saavutettu useita palkintopallisijoituksia muun muassa mäkihypyn, alppihiihdon ja maastohiihdon maailmancupissa sekä Ski Classics-sarjassa.

Glide tape concept wax chart xc skiingOhje Optiwaxin tuotteiden käyttöön eri kelialueilla.

Kolmella eri Optiwax-luistonauhalla ja kolmella fluoripuristeella saadaan aikaiseksi kisavoitelu kaikkiin olosuhteisiin.

Luistonauha Skin-suksissa
Skin-suksessa luistonauha raudoitetaan koko matkalta suksen pohjaan, myös pitokarvan päältä. Ohut, äärimmäisen kova ja korkeafluorinen vahakerros parantaa suksen luisto-ominaisuuksia, ehkäisee vettymistä ja likaantumista. Skin-suksen voitelussa suksen luistoalue harjataan normaalisti, jolloin saadaan luistovoitelu ja pitokarvan käsittely samaan aikaan. Pitokarva-alueen annetaan jäähtyä, jonka jälkeen karvaa kannattaa vetää vastakarvaan harjalla, tällä saadaan nostettua karvat pystyyn ja varmistetaan, että suksi lähtee heti toimimaan halutulla tavalla.

Suurimman hyödyn skin-suksen käyttäjä saa pehmeän uuden lumen olosuhteissa, joissa pitokarva kaikkein herkimmin hankaa ja saattaa heikintää suksen luistoa. Luistonauhan parantaa mohair-karvan toimintaa niin paljon, että se on käytössä useilla urheilijoilla Ski Mountaineeringin maailmancupissa nousukarvojen päällä.

Kuntohiihto ja lenkkeily
Kuntohiihto ja lenkkikäytössä luistonauha tarjoaa markkinoiden parhaan kulutuskestävyyden. Voitelun kesto on moninkertainen verrattuna normaaliin vahavoiteluun, varsinkin jos lenkkien välissä malttaa harjata suksen luistopinnat. Tällä harjauksella pystytään puhdistamaan suksea ladulta kerääntyneestä liasta, sekä suksen luistopinta saadaan kiillotettua uudestaan.

Voiteluvinkkejä
Luistonauha kannattaa laittaa aina puhtaaseen pohjaan, eli varmistaa että suksen pohja on puhdas ladulta tarttuneesta liasta. Nauhan raudoituksen jälkeen sukseen kiinnittynyt voide kannattaa tasoittaa uudestaan voiteluraudalla tai tarpeen tullen korkittamalla. Voitelun kannalta kaikkein olennaisinta on, että suksen harjaus aloitetaan välittömästi raudoituksen jälkeen, sillä luistonauhan vahamateriaali on niin kovaa, että vahan jäähdyttyä ylimääräisen voiteen pois harjaaminen on melkein mahdotonta.

Luistonauhoja ja muita Optiwaxin voiteita voit tilata Premiumsport.fin verkkokaupasta.

quantum jattibanneri

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri