quantum banneri 2

"Kun alkaa tuntua pahalle, hiihdetään entistä kovempaa"

Anssi Pentsinen yllätti Matti Heikkisen SM-kisassa. Kuva: Touho Häkkinen

Anssi Pentsinen yllätti Matti Heikkisen SM-kisassa. Kuva: Touho Häkkinen

Suoritustason heilahtelu kisasta toiseen oli muutama vuosi sitten hiihtäjä Matti Heikkisen tavaramerkki.

 

Heikkisen tasonvaihtelut rauhoittuivat kahden viime kauden aikana, mutta tällä kaudella jyväskyläläisen kisojen tuloksenteon ailahtelu on palannut. Silti Heikkisen mukaan ei ole syytä huoleen.

– Olen hiihtänyt kilpaa paljon vähemmän kuin viime vuonna. Olen harjoitellut aerobista puolta enemmän ja kilpaillut vähemmän, ja se näkyy tahmeutena, Heikkinen selitti Vantaalla.

Hän kertoi kokeneensa ulkopuolisten taholta viikko sitten huolestumisen aallon, kun jäi Skandinavia-cupin 15 kilometrillä Ruotsissa 32:nneksi ja käänsi auton nokan kohti kotimaata. SM-laduilla hän hiihti jo paremmin, vaikka SM-hopean tuonut hiihto tuntui Heikkisestä polkevan paikallaan.

Heikkinen ja hänen valmentajansa Toni Roponen puhuivat lauantaina "raippaamisesta", jolla jyväskyläläishiihtäjän keho pitää saada vertymään kohti olympialatujen menestystä.

– Kestävyysurheilussa, kun alkaa tuntua pahalle, niin hiihdetään entistä kovempaa. Siitä se lähtee, Heikkinen tuumasi.

Keskiviikkona Heikkinen sai valmentajaltaan vapaat kädet vetää hiihtomatolla niin kovaa kuin tuntee tarvetta.

– Toni sanoi ennen mattotreeniä, että et voi tehdä tätä treeniä liian lujaa, Heikkinen muisteli harvinaista urheilijan vapautta.

Roposen mukaan Heikkinen nosti matolla sykettään lähelle 190:ää viidentoista minuutin ajan. Seurasi kymmenen minuutin palautus, ja uudelleen kymmenen minuuttia "helkatin kovaa". Silloin syke oli 190–194, johon Heikkinen ei Roposen mukaan kisoissa yllä.

– Jos Matilla olisi ongelmaa kropassa, hän ei palautuisi välissä, luottavainen valmentaja valotti.

Roponen odotti Heikkiseltä lauantaina kultamitalia, mutta mitalin väri vaihtui hopeaksi Anssi Pentsisen hiihdettyä yllätysmestariksi.

STT–KAIJA YLINIEMI


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama