swix hf banneri

Brasilian hiihtourheilijat kohti Pyeongchangia suomalaisasiantuntemuksen avulla

Kristian Sotti (vas.) yhdessä Brasilian hiihtolajien maajoukkueen päävalmentajan ja projektinjohtaja Leandro Ribelon kanssa. Kuva: Kip Perry

Kristian Sotti (vas.) yhdessä Brasilian hiihtolajien maajoukkueen päävalmentajan ja projektinjohtaja Leandro Ribelon kanssa. Kuva: Kip Perry

Brasilian tulevaisuuden hiihtourheilijat tulevat lumelle slummeista.

Etelä-Korean talviolympialaiset kääntävät koko urheilevan maailman katseet Pyeongchangiin. Perinteisten talviurheilumaiden lisäksi kisat ovat näytön paikka myös ei niin perinteisille talviurheilumaille. Tällainen maa on maailman viidenneksi väkirikkain valtio ja jalkapallon kuninkuusmaa Brasilia, joka hakee nostetta hiihtourheilijoilleen suomalaisasiantuntemuksen kautta.

Joensuulainen Kristian Sotti auttaa Brasilian maastohiihtäjiä, jotka ovat paraikaa leirillä Keski-Euroopassa. Valmennuspalveluiden ja suksihuollon saralla yrittäjänä toimiva 28-vuotias Sotti hiihtää itsekin kilpaa ja on muun muassa Visma Ski Classics -talli Full Fitin Teamin taustalla. Sotti pääsi työn ääreen viime viikolla, kun hän matkusti Keski-Eurooppaan urheilijoiden luo. Paikalla on yhteensä 14 brasilialaista hiihtolajien urheilijaa, joista neljä on paraurheilijoita. Joukkue osallistui viikonloppuna Liechtensteinissä Sveitsin mestaruushiihtoihin ja on jatkanut lumileiriä tämän jälkeen.

Rullahiihdon kautta oikeille lumille

Hiihtovalmennusprojektin huipentumaa ei nähdä Pyeongchangissa, vaan pelkkä hiihtäjien saaminen Etelä-Korean startteihin on saavutus koko maalle. Kyseessä on pidemmän tähtäimen projekti, josta nykyisetkin olympiaryhmän nuorimmat ovat kasvaneet. Projektia johtaa entinen olympiahiihtäjä Leandro Ribelo.

Ohjelmassa mukana 85 valikoitua lahjakasta lasta ja nuorta iältään 6-20 vuotiaita, jotka tähtäävät menestykseen tulevaisuudessa. Toiminta on liittojohtoista, jota tuetaan Brasilian hallituksen ja olympiakomitean avulla. Myös kansainvälinen hiihtoliitto FIS- tukee projektia.

- Lähtökohtiin nähden toiminta näyttää ja kuulostaa jo erittäin ammattimaiselta kaikkine testaus ja tutkimusprojekteineen. Olosuhteet tekevät hankalammaksi, kun lunta ei ole ja urheilijoiden on pakko matkustaa Eurooppaan pitkiksi ajoiksi, Sotti kertoo.

Brasiliassa myös rullahiihdon suosio on isossa kasvussa, koska nuoret ovat tulleet hiihtolajeihin juuri rullasuksien päältä. He ovat päässeet kokeilemaan lajia kouluissa kiertävän hiihtolajeihin tutustuttavan kiertueen kautta. Laji on maassa niin uusi, että innokkaita kokeilijoita ja harrastajia olisi, mutta välineiden puute on yksi suurimmista lajin kasvua rajoittavista tekijöistä.

Ryhmän lahjakkaimmilla nuorilla on sama tausta: he ovat lähtöisin faveloista eli slummeista, jossa eväät elämään tai hiihtourheiluun eivät välttämättä ole olleet yhtä suotuisat kuin pohjoismaisissa hiihtolukioissa.

Tulevaisuudessa osa kulkee suksilla toivon mukaan entistä kovempaa suomalaisasiantuntemuksella.

- Suomalaista osaamista arvostetaan, he kuuntelevat ja ammentavat tietoa pienimmistäkin ajatuksista ja keinoista parantaa heidän toimintaansa. On hienoa päästä jakamaan omaa tietopankkia niin valmennuksen kuin suksihuollonkin osalta, ja vastaavasti saada omaan tiedonjanoon aina uutta ja ihmeellistä maailmalta, Sotti kertoo.

Pyongchangissa tavoitteet ovat maltilliset.

- Tavoitteena oli saada mahdollisimman monta maapaikkaa, mutta suurempia menestyspaineita ei ole. Para-puolella tänä vuonna on tullut jo kymppisakin sijoituksia maailmancupissa, joten sieltä tavoitellaan pistesijoja, Sotti paljastaa

-Juho-Veikko Hytönen

Lue myös: Brasilialla vain kaksi olympiakriteerit täyttävää hiihtäjää, mutta kaikki osaavat pelata jalkapalloaBrasilialla vain kaksi olympiakriteerit täyttävää hiihtäjää, mutta kaikki osaavat pelata jalkapalloa

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri