swix hf banneri

Sprintti kiilaa Iivo Niskasen olympiaohjelmaan

Kuva: Modica/NordicFocus

Kuva: Modica/NordicFocus

Matka Planicaan viivästyi, ja Niskanen tutustui kisalatuun otsalampun valossa.

Sprinttihiihto on valikoitumassa Iivo Niskasen olympiamatkaksi helmikuisissa Pyeongchangin kisoissa. Matka kisataan olympialaduilla perinteisellä hiihtotavalla.

– Kyllä sprintti on näillä näkymin ohjelmassa. Se on mennyt kauden aikana suht' hyvin, Niskanen kertoi puhelimitse Planicasta.

Slovenian maailmancup toi hänelle lauantaina toisen sprintin välieräpaikan tällä kaudella.

Niskanen hiihti kahdeksanneksi, vaikka kisavalmistautumista rassasivat torstai-illan Vuoden urheilija -juhlallisuudet ja jatkolennolta myöhästyminen perjantaina matkalla kohti Planicaa. Niskanen ja hänen valmentajansa, Vuoden valmentajana palkittu Olli Ohtonen joutuivat autoilemaan Münchenistä Sloveniaan, koska myöhästyivät jatkolennolta Ljubljanaan.

– Kävimme sitten illalla otsalampun kanssa hiihtämässä ladun läpi, Niskanen kertoi.

Niskasen mukaan lauantain kisan sijaluku oli paljon parempi kuin mitä kisapäivän tuntemukset kropassa kertoivat. Aika-ajossa hiihto tuntui vaikealta, mutta Niskanen toivoo, että kisapäivä aukaisi paikkoja sunnuntain 15 kilometrille.

Myös Ohtonen oli tyytyväinen.

– Minusta Iivo hiihti ihan ok-vedon, jopa hieman paremmin kuin ajattelin valmistautumiseen nähden, Ohtonen kertoi.

Kovassa maastossa sprinttifinaaleja hallitsivat Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Ruotsin Stina Nilsson, joka palasi maailmancupiin keskityttyään vuodenvaihteen tienoon harjoitteluun. Kumpikin vahvisti asemiaan sprintticupin kärjessä.

KlaboIversen20012018ModicaNFJohannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen (vas.) pitivät päivän parasta vauhtia Planicassa. Kuva: Modica/NordicFocus

15 kilometriä kiehtoo

Niskanen ja Ohtonen puntaroivat olympiaohjelmaa sillä ajatuksella, että maailmanmestarin päämatka 50 kilometriä on vuorossa vasta viimeisenä, 24. helmikuuta.

Jotta Niskasella olisi silloin vielä ruutia mitalitaistoon, hän jättänee jonkin kisan väliin olympialaisten avausviikolla. Vaihtoehdot ovat yhdistelmäkisa, sprintti tai 15 kilometriä.

– Minulla olisi haluja hiihtää kaikki matkat, mutta mietimme Seefeldin kisojen jälkeen, mitä hiihdän.

– 15 kilometriä kiehtoo, koska olen tehnyt paljon töitä vapaan hiihtotavan kehittämiseksi, Niskanen valotti.

Seefeldissä viikon kuluttua Niskanen pääsee taas mittaamaan vapaan hiihtotavan tasoaan. Maailmancupin kisa on yhteislähtö, mutta olympialaisissa 15 kilometriä hiihdetään väliaikalähtönä. Se sopii Niskaselle yhteislähtöä paremmin.

Vuorinen toipuu flunssasta

Kahdeksanneksi päätynyt Niskanen oli ainoa välieriin asti yltänyt Suomen mieshiihtäjä. Erävaiheesta jatkopaikan hiihtivät myös olympiapaikkansa jo varmistanut Ristomatti Hakola, Vantaan SM-hiihdoissa flunssan saanut Lauri Vuorinen ja Anssi Pentsinen, mutta kunkin tie katkesi ensimmäisessä erävaiheessa.

– Jalat olivat koko päivän väsyneet, Vuorinen tiivisti Hiihtoliiton haastattelunauhalla.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri